terroren på sri lanka:

– Kirkeangrepet var hevn etter terroren på New Zealand

NEGOMBO/OSLO (TV 2): Dødstallene stiger, og foreløpige undersøkelser viser at terrorangrepet på Sri Lanka var hevn etter moskéangrepet på New Zealand i mars.

Antall drepte etter søndagens angrep mot tre kirker og tre hoteller på Sri Lanka var tirsdag steget til 321.

Minst 31 utenlandske statsborgere var blant ofrene, blant dem tre av de fire barna til Danmarks rikeste mann, milliardæren Anders Holch Povlsen. Rundt 500 ble såret.

Etterforskningen viser at angrepet mot tre kirker på Sri Lanka var hevn for angrepet på to moskeer i Christchurch på New Zealand, opplyser Sri Lankas forsvarsminister tirsdag formiddag.

50 mennesker ble drept i skyteangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars. Nesten like mange ble såret. Den høyreekstreme australieren Brenton Tarrant (28) er pågrepet og siktet for Christchurch-angrepet.

Prøvde flykte

Så langt er 31 utenlandske ofre identifisert. Britiskamerikanske Amelie (15) og Daniel Linsey (19) spiste frokost med sin far Matthew på hotellet Shangri-La da en av bombene gikk av, skriver The Times.

Begge flyktet fra eksplosjonen som ble utløst av en selvmordsbomber, men under flukten ble de drept av en annen bombe, skriver Daily Mail.

Faren Matthew forteller til The Times at han forsøkte å gjenopplive sønnen sin.

– Det går ikke an å beskrive hvor ille det var. Folk skrek. Jeg var med barna mine, og visste ikke hvordan de hadde det. Det var mørkt. Jeg fryktet for at det kunne komme en ny eksplosjon. Vi løp ut. Det kom en ny eksplosjon, sier den sønderknuste faren til den engelske avisen.

Faren sier at barna ble født i Storbritannia, men hadde dobbelt statsborgerskap, ettersom han er født i USA.

– Amelie var smart og vakker. Hun var full av kjærlighet og omsorg, og brydde seg om familien og vennene sine. Det samme gjorde Danny, sier Matthew Linsey til The Times.

Så langt er 31 utlendinger identifisert etter terrorangrepene på Sri Lanka, der tre kirker og flere luksushotell ble angrepet søndag.

To islamistgrupper pekes ut

Ifølge myndighetene står den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) og en annen lokal islamistgruppe bak.

Hittil er over 40 personer pågrepet. En del av etterforskningen vil være å undersøke om gjerningsmennene fikk internasjonal hjelp.

Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier. Etterforskningen skal også se på om etterretnings- og sikkerhetstjenestene varslet godt nok om faren for et nært forestående angrep.

Tre dansker drept

Storbritannia mistet minst åtte borgere i angrepene. Blant dem var advokaten Anita Nicholson og hennes barn Alex og Annabel. De var på ferie og satt ved et restaurantbord på Shangri-la Hotel da de ble drept, opplyser ektemannen Ben Nicholson.

Den danske milliardæren Anders Holch Povlsen mistet tre av sine barn i angrepene, bekrefter den Povlsen-eide klesgiganten Bestseller. Han var på ferie på Sri Lanka sammen med kona Anne og deres fire barn da angrepet skjedde.

Ofre for terroren begraves i Negombo. Foto: Simen Askjer/TV 2
Ofre for terroren begraves i Negombo. Foto: Simen Askjer/TV 2

Den amerikanske femteklassingen Kieran Shafritz de Zoysa, som hadde oppholdt seg på Sri Lanka det siste året, var også blant de drepte, opplyser skolen hans til Washington Post.

Myndigheter, medier og pårørende har så langt identifisert ofre fra 13 land, flere av dem med dobbelt statsborgerskap.

Minst fire amerikanere er blant de drepte, bekreftet USAs utenriksdepartement mandag.

Blant ofrene er også minst åtte indere, tre dansker, to australiere, to spanjoler, to kinesere, to tyrkere, to sveitsere i tillegg til statsborgere fra Japan, Nederland og Portugal.

Nasjonal sørgedag

Sri Lanka våknet tirsdag til nasjonal sørgedag, men også til unntakstilstand, stengte sosiale medier og utvidede fullmakter til militæret etter påskens terror.

Tirsdag morgen klokken 8.30, nøyaktig 48 timer etter at de første bombene gikk av, ble det holdt tre minutters stillhet over hele Sri Lanka. Flaggene vaiet på halv stang for å minnes de drepte i terrorangrepene første påskedag.

Regjeringen har erklært nasjonal sørgedag tirsdag. Utenfor St. Anthonys kirke i Colombo, der en av de første bombene ble detonert, kjempet folk for å holde tilbake tårene mens de æret de drepte. Da tre minutter med stillhet var over, begynte flere å be.

Tirsdag morgen opplyser politiet at tallet på drepte er steget til 310.

Unntakstilstand

Sent kvelden i forveien undertegnet president Maithripala Sirisena erklæringen om unntakstilstand etter bombeangrepene dagen før. Militæret og politiet er gitt svært vidtrekkende fullmakter, på linje med det de hadde under borgerkrigen som tok slutt i 2009.

Statsminister Ranil Wickremesinghe sier han frykter at angrepene kan føre til ustabilitet i landet.

– Derfor utstyrer vi nå landets forsvar med alle nødvendige fullmakter i oppklaringsarbeidet og for å skape sikkerhet, sier Wickremesinghe.

Natt til tirsdag var det igjen portforbud i hele landet. I hovedstaden Colombo er tungt bevæpnede soldater utkommandert for å patruljere i gatene.

Nettrestriksjoner

Myndighetenes kontrolltiltak omfatter også den virtuelle delen av folks hverdag, og en rekke sosiale medier er stengt. Det har blant annet blitt begrunnet med et ønske om å hindre spredning av uriktig informasjon og hatefulle ytringer.

Motstandere påpeker på sin side at restriksjonene også vil hindre flyten av viktige nyheter og informasjon. Stengingen kan også få motsatt effekt av det som er intensjonen.

Ofre for terroren begraves i en massegrav. Foto: Simen Askjer/TV 2
Ofre for terroren begraves i en massegrav. Foto: Simen Askjer/TV 2

– Landsdekkende restriksjoner på nettet fører til at feilinformasjon sprer seg raskere fordi kilder til korrekt informasjon forsvinner fra nettet. Det åpner for at andre kan utnytte situasjonen til politisk eller økonomisk vinning, sier NetBlocks, en organisasjonen for digitale rettigheter og datasikkerhet.

Også i 2018 stengte Sri Lanka tilgangen til sosiale medier i etterkant av et voldsutbrudd. Sjefen for en tankesmie for menneskerettigheter er bekymret for at myndigheten har sagt stengingen vil vare fram til etterforskningen er avsluttet.

– Vi har alle en viss sympati når det gjelder terrorangrep, men hva om det var snakk om demokratiprotester i Iran? Hvem bestemmer hva som er en krise, spør Amy Lehr.

Ved å stenge Facebook, får folk heller ikke brukt det som en kanal for å kommunisere med venner og familie eller markere at de er i sikkerhet etter angrepene.

Tre kirker og tre luksushoteller var hovedmålene. Et mindre hotell ble rammet av en mindre eksplosjon senere på dagen, og en person sprengte seg selv da politiet kom for å ransake et hus i hovedstaden. Tre politifolk ble drept i den siste eksplosjonen.

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook