Et arkivbilde viser et isfjell ved Nuuk på Grønland. En ny studie viser at isen på øya smelter i et urovekkende raskt tempo.
Et arkivbilde viser et isfjell ved Nuuk på Grønland. En ny studie viser at isen på øya smelter i et urovekkende raskt tempo. Foto: Brennan Linsley / AP

Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen

Isen forsvinner seks ganger raskere nå enn på 1980-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved hjelp av gamle satellittdata, har forskere beregnet issmeltingen på Grønland over tid. De har funnet at isen smelter seks ganger raskere nå enn på 80-tallet.

I tillegg til informasjon fra satellitter, har glasiologer fra Danmark, USA, Frankrike og Nederland «reist tilbake i tiden» for å kartlegge isnivåene på 1970- og 1980-tallet. Det de fant presenteres i en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.

Forskerne brukte laser til å måle tykkelsen på isbreene og istapet fra dem. Deretter målte de variasjoner i gravitasjonen, som også kan gi en pekepinn om hvor isen forsvinner. De gjorde også beregninger for å sammenligne hvor mye is som forsvant ut i havet med hvor mye nedbør det kom i området.

På 1980-tallet minsket isen på Grønland like raskt som den vokste i det foregående tiåret. I de påfølgende tiårene har smeltingen akselerert, og isen forsvinner nå mer enn seks ganger så raskt som på 1980-tallet. Smeltingen av Grønlandsisen alene har bidratt til å heve havnivået med 13,7 millimeter siden 1972.

– Når du ser på utviklingen over flere tiår, er det best å sitte ned før du ser på resultatene, for det er ganske skremmende å se hvor fort det går, sier den franske glasiologen Eric Rignot, som har deltatt i studien.

(©NTB)