Mener Rosenborg må ta grep: – Kan ikke la det holde på lenger

FotballXtra-studio tror Rosenborg-ledelsen kan bli tvunget til å sparke trener Eirik Horneland snart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se diskusjonen i videovinduet øverst!

Rosenborg skuffet stort i fjerde serierunde på rad. Med 0-0 hjemme for Strømsgodset mandag ligger trønderne nest sist på tabellen uten seier og med bare to poeng.

– Nå tipper jeg spørsmål om både avskjed med trener og endringer kommer til å holde på langt ut i uken og inn mot en tøff Molde-kamp, sier Rosenborg-tilhenger og tidligere skistjerne Petter Northug i FotballXtra.

Eirik Horneland kom inn som ny Rosenborg-trener før sesongen. Rini Coolen ledet RBK i siste halvdel av forrige sesong til både serie- og cupgull etter at Kåre Ingebrigtsen fikk sparken til de flestes store overraskelse.

– Rosenborg er langt unna nå, og da må de gjøre endringer. De kan ikke la det holde på lenger. Nå har Horneland hatt lang tid på å få troppen til å spille bra fotball. Det skal være fullt mulig. Han har vist at han ikke er kapabel til å gjøre endringer på én ukes tid, sier Petter Northug.

– Vi ser ikke det vi ønsker. Da er det bedre at spillere, styret og alle finner en løsning som gjør at det er mulig å komme videre og se fremover, for nå graver de seg lengre og lengre ned i et hull. Jeg er spent på hva som skjer, for noe må endres, fortsetter han i FotballlXtra-studio.

Årst: – De er i villrede

Tidligere Tromsø- og Start-angriper Ole Martin Årst tror søndagens bortekamp mot serieleder Molde, som ligger hele åtte poeng foran Rosenborg etter bare fire kamper, kan bli dommedag for Horneland.

– Det fremstår som de er i villrede. Han gjør endringer taktisk og formasjonsmessig uten at det gir resultater. Bare det å endre og gå fra dine prinsipper allerede i runde fire, vitner om usikkerheten Horneland har. Spillerne ser særdeles usikre ut. Det er ikke rytme eller mønster. I tillegg uttaler guttene at de føler seg tunge. Det skal du ikke være i runde fire etter kanskje et par dager påskeferie. De skal sprudle når sesongen akkurat er i gang. Noe er fundamentalt galt. Det er noe i hodet, men også fysisk. Jeg tror at sånn som Horneland er kommet inn, kommer det ikke endringer om de fortsetter i samme spor, og da må de gjøre noen endringer, sier Årst.

Årst tror imidlertid ikke at Horneland får sparken denne uken.

– Han kommer til å få kampen mot Molde og sannsynligvis flere kamper etter det også. Hvis Rosenborg-ledelse tror dette ordner seg av seg selv, tar de skammelig feil. Det er ingen automatikk, selv om en haug med spillere har prestert tidligere. Som de fremstår nå, er det mye daukjøtt og mange hoder som ikke tror på det de driver med. Jeg synes de signaliserer det med både hva de sier og ikke minst gjør. Det er den verste sesongstarten siden 2011.

– Kan ikke bytte ut hele troppen

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener kampen mot Strømsgodset er den beste de har prestert under Horneland, men at det likevel er langt unna hva man kan forvente av de regjerende serie- og cupmesterne.

– Den gjengen presterer så fryktelig dårlig. Ikke fortell meg at den troppen ikke kan spille veldig mye bedre. Hva gjør du da som klubbleder eller styreleder? Du kan ikke bytte ut hele spillertroppen. Sånn er det faktisk. Da må treneren gå og inn med en ny trener med nytt tankesett som kan få disse guttene til å fungere, sier Mathisen.

Mathisen mener Horneland kan ryke med tap for Molde søndag kveld.

– Tenk hva det koster for Rosenborg økonomisk. Tendensen er at folk ikke kommer på kamp. Tenk hva det koster omdømmemessig. Okay, de har mistet mye allerede på hvordan de har holdt på det siste året, men det blir verre for hver eneste kamp, sier Mathisen, som mener flere bør sitte utrygt.

– Det er ikke bare Horneland, men Ivar Koteng (styreleder) og Stig Inge Bjørnebye (sportslig leder) … Det er altfor dårlig. De må ryke rett ut av Lerkendal om dette ikke forbedres kraftig mot Molde. De har siktet høyt på trenere og spillere, og så har de endt opp med noe langt ned på listen. Det ser vi resultatene av nå. Det er utrolig skuffende av Norges beste og største fotballag, mener han.

Mathisen mener stallen og Horneland fremstår som en «forferdelig match».

Petter Northug mener Rosenborg-ledelsen bør gjøre noe raskt.

– Det må gjøres endringer, og det må komme tidlig nok. De kan ikke la det rulle og gå. En ny trener trenger tid han også til å få giv inn i spillergruppen. Selv er jeg veldig spent på hva de gjør, men jeg håper de fremstår som gode ledere og får gjort det fort, sier den abdiserte langrennskongen.

Horneland: – Må begynne å vinne

Rosenborg-trener Eirik Horneland og spillerne ble også pepet av banen.

– Jeg forstår publikum tørster etter seier, og det gjør vi også. Vi jobber hver eneste dag for å knekke inn den første seieren, så vi kan bygge videre på seier og bedre prestasjoner enn så langt. Dagens prestasjon var bedre enn på de tre første, sier Horneland til TV 2 etter kampen.

– Begynner det å brenne under føttene på deg?

– Når du ikke har vunnet på fire kamper for Rosenborg, må du begynne å vinne, sier Horneland, som ikke vil bygge opp storkampen mot Molde til vinn eller forsvinn for hans del og Rosenborgs del i gullkampen.

– Jeg tror det er en viktig kamp for å komme i gang og begynne å plukke trepoengere. Det kan ende opp med uavgjort og tapt og vi vil fremdeles være i sesongen. Den kan ikke avskrives for det. Vi må reise til Molde for å vinne der, sier den tidligere Haugesund-treneren.

Eirik Horneland sier også til TV 2 at han kommer til å fortsette med 4-3-3, slik han gjorde i det målløse oppgjøret mot Strømsgodset mandag kveld.