SOMMERDRØM: Sol og båtliv er det mange forbinder med sommeren, som her under Risør Trebåtfestival i 2018. Stangholmen fyr til høyre i bildet.
Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix
SOMMERDRØM: Sol og båtliv er det mange forbinder med sommeren, som her under Risør Trebåtfestival i 2018. Stangholmen fyr til høyre i bildet. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

Slik blir sommerværet

Meteorolog Olav Erikstad sier været i sommer ikke blir veldig typisk sammenlignet med hva vi har sett de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til TV 2 Nyhetskanalen mandag formiddag dristet Erikstad seg til å komme med noen spådommer for været i mai og i sommermånedene.

Storm Geo-meteorologen understreker at når man varsler vær så langt fram i tid, brukes helt andre metoder enn når man ser på værutviklingen de nærmeste dagene.

– Det er to helt forskjellige metodikker. Det er ingen som prøver å si om det blir sol eller regn 4. august eller om 100 år, da snakker vi bare om gjennomsnitt. Så lenge vi ser på gjennomsnitt, kan vi gå ganske langt fram, sier Erikstad.

33 prosent sjanse for ...

I tiden rundt 17. mai har Erikstad følgende varsel: Cirka 33 prosent sjanse for varmt, tørt vær, cirka 33 prosent sjanse for kaldt og vått vær, og 33 prosent sjanse for normalt vær.

– Og da vil mange si: helgardering! Men det har ingen ting med helgardering å gjøre. Det har å gjøre med hvilken risiko du kan takle. Hvis du planlegger noe på 17. mai som du absolutt ikke kan avlyse, så er 33 prosent sjanse ganske mye. Hvis du tåler avlysning i en av tre tilfeller kan du gå for det, sier Erikstad.

Sommeren ser ut til å starte litt mer tvilsomt. Et høytrykk ved Island vil gi et litt atypisk vær.

Varmt og vått

Mai ser ut til å bli litt kaldere enn gjennomsnittet, men så blir det normalisert utover i juni og juli.

VARMT OG VÅTT: Storm Geo-meteorolog Olav Erikstad tror ikke vi får noen reprise av den svært tørre og varme sommeren fra i fjor. Foto: TV 2
VARMT OG VÅTT: Storm Geo-meteorolog Olav Erikstad tror ikke vi får noen reprise av den svært tørre og varme sommeren fra i fjor. Foto: TV 2

– Det kan se ut som om vi får en varm værtype med en del nedbør ut over sommeren. Det minner om innlandsklima med byger og er ikke veldig typisk sammenlignet med hva vi har sett de siste årene.

– Så det blir ingen reprise fra i fjor?

– Det er vel typisk et sånt varsel man kan få rett på veldig ofte og si at det ikke blir ekstremt, men nei, det ser ikke ut til at det blir en åpenbar gjentakelse.

Regn i sør på torsdag

For de nærmeste dagene er varselet mer konkret. Tirsdag blir det fint vær fra Nordland og sørover og et tosifret antall plussgrader, sier væranker Ane Nyrerød.

På kysten av Troms og Finnmark vil det henge igjen noen byger og det blåser fortsatt kuling, men onsdag vil høytrykket strekke seg helt til de nordligste fylkene, og det blir fint og opphold fra nord til sør.

Onsdag ettermiddag kan det imidlertid komme litt nedbør sør i landet, og torsdag ventes det nedbør i store deler av Sør-Norge.

– Men jeg tror vi må ønske regnet velkommen, for nå er det tørt, oppsummerer Ane Nyrerød.