– Det beste sykkelrittet jeg noensinne har sett

En hel sykkelverden gnir seg i øynene etter Mathieu van der Poels vanvittige avslutning.

Den utrolige avslutningen på Amstel Gold Race 2019 skriver seg inn i historiebøkene med gullskrift.

Det nederlandske sykkelfenomenet Mathieu van der Poel (24) lå i en gruppe over ett minutt (!) bak lederduoen Jakob Fuglsang og Julian Alaphilippe med 2,8 km kilometer igjen til mål.

Se de siste tre kilometerne om igjen i videovinduet øverst!

Sterke ryttere som Matteo Trentin og Michal Kwiatkowski hadde plassert seg mellom lederduoen og Van der Poels gruppe.

Det så ut til å bli en kamp om 3. plassen, men van der Poel kjørte alt hva remmer og tøy kunne holde de siste kilometerne. Samtidig brukte Alaphilippe og Fuglsang de siste kilometerne til å kikke på hverandre.

Med 400 meter igjen hadde van der Poels gruppe plutselig los på førsteplassen.

24-åringen satset alt og føk forbi Alaphilippe og Fuglsang på oppløpet.

– Det er det sykeste jeg har sett. Et sykkelunder, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Det beste sykkelrittet jeg noensinne har sett, skrev Lance Armstrong på Twitter.

Van der Poel var sikker på at han var sjanseløs på seieren.

– Tre kilometer før mål var det ingen som kunne fortelle meg hvilken posisjon jeg lå i og hva jeg kjempet om. Ikke ritt-radioen, og ikke følgebilen. Jeg trodde ikke jeg syklet for seieren. Det var bare på det siste strekket kunne jeg se lederne lenger fremme i veibanen. Jeg satset alt, forteller Van der Poel.

Med medvind i ryggen blåste Van der Poel forbi konkurrentene. Han kunne juble for seier i det prestisjetunge rittet, akkurat som faren Adri Van der Poel gjorde for 29 år siden.

– Jeg hadde ikke energi til å løfte armene for å juble, sier han.

– Det er utrolig. Det er uvirkelig. Jeg trodde ikke det var mulig på de siste 40 kilometerne, men på en eller annen måte endte vi opp med å spurte om seieren. Det var en lang spurt, for jeg måtte starte spurten langt fra mållinjen. Jeg tror jeg var den eneste som turde. Jeg visste at det var min eneste mulighet til å vinne, sier nederlenderen til TV 2.

Christoph Roodhooft, Van der Poels sjef i Corendon–Circus, var naturlig nok mektig imponert.

– Jeg visste at Mathieu ikke var en vanlig fyr, men nå synes han å være nesten den nye Merckx, sier Roodhooft til Sporza.

Danske Fuglsang var bitter etter rittet. Han så ut til å være sikret en topp 2-plassering og fikk beskjed av sportsdirektørene om å la Alaphilippe gjøre drajobben.

– Jeg sa på radioen at de måtte gi beskjed hvor lang avstanden var bakover, for de ville ikke at jeg skulle taue på Alaphilippe. Da vi kjørte inn på den siste kilometeren hørte jeg at de sa at Kwiatkowski lå tjue sekunder bak. Da sa jeg til dem at han lå to meter bak oss, sier Fuglsang.

Van der Poel har gjort seg til en ettertraktet mann etter flere råsterke prestasjoner i løpet av våren, men den nederlandske cyclocross-verdensmesteren skal etter planen sette vekk landeveissykkelen den neste tiden.

Planen har hele tiden vært å avslutte landeveissesongen etter Amstel Gold Race for å forberede seg til verdenscupen i terrengsykling og VM i samme gren i Canada i september. Deretter er terrengsykling i OL i Tokyo i 2020 det store målet for nederlenderen.

Det faktum at van der Poel er solid i kupert terreng, samtidig som han har en meget giftig spurt, gjør at flere forståsegpåere i sykkelsporten drar sammenligning til Peter Sagan.

Om man ser på familiegenene, tyder også mye på at van der Poel vil være i toppen i årene som kommer. Pappa Adri van der Poel har blant annet vunnet Flandern rundt, Liège-Bastogne-Liège, Amstel Gold Race og to etappeseirer i Tour de France. Bestefaren er ingen ringere enn Raymond Poulidor, som har vunnet Vuelta a Espana, tatt sju etappeseirer i Tour de France og vunnet Milano-Sanremo og La Flèche Wallonne.

– Faren er frustrert over at han ikke vil gå «all in» på landeveien. Han sier at han ikke vil høre på faren om taktiske valg og karrierevalg, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad, som skjønner hvorfor van der Poel og Sagan nevnes i samme setning.

– Sammenligningen med Sagan er god. Han har den samme x-faktoren. I likhet med Sagan er han leken og opptatt av å bevare leken i syklingen. Han er en fremtidig stjerne.