Eksplosjonene i Sri Lanka:

– Kan anta at et angrep som dette vil forverre den politiske krisen

Utenriksjournalist Yohan Shanmugaratnam mener det ser ut som at de som står bak eksplosjonene i Sri-Lanka ønsker å øke den religiøse spliden i landet.

Søndag morgen kom meldingen om eksplosjoner i katolske kirker i Colombo på Sri Lanka.

Kort tid senere ble det klart at det også hadde vært eksplosjoner på flere hoteller, og søndag formiddag melder AFP om ytterligere to eksplosjoner.

Søndag er det foreløpig uklart hvem som står bak angrepene, men tre personer er pågrepet.

Bakgrunn: Flere eksplosjoner i Sri Lanka.

Utenriksjournalist Yohan Shanmugaratnam i Klassekampen er selv fra Sri Lanka, og sier til TV 2 at det er store religiøse spenninger i landet.

– I mai er det ti år siden myndighetene erklærte seier over tamiltigrene etter borgerkrigen som herjet landet i tre tiår. Nå har det vært ti år hvor det ikke har vært krig, men det har heller ikke vært fred i ordets rette forstand, sier han og forklarer:

– Det har vært en ganske urettferdig fred for minoritetene, og i den perioden har den singalesiske majoritetsbefolkningen, hvertfall store deler av den, sluttet opp om en politikk som undertrykker minoritetene, inkludert tamiler, men også muslimer og kristne.

Ustabilt

Borgerkrigen på Sri Lanka varte fra 1983 til 2009. Etniske og religiøse motsetninger har i perioder ført til voldsomme kamper. Tidligere har for eksempel kirker på Sri Lanka blitt angrepet av buddhistiske ekstremistgrupper, ifølge Shanmugaratnam.

– Da har det gjerne vært angrep på symboler, men ikke noe i liknende skala som vi ser nå, sier han og fortsetter:

Utenriksjournalist Yohan Shanmugaratnam i Klassekampen. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2 nyhetene
Utenriksjournalist Yohan Shanmugaratnam i Klassekampen. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2 nyhetene

– Man har også sett tidligere i historien at tamiltigrene har fordrevet muslimske innbyggere fra området nord på Sri Lanka, og vi har sett mer generell undertrykkelse fra den singalesiske buddhistiske befolkningen.

Samtidig understreker han at befolkningen på Sri Lanka er et lappeteppe av forskjellige etnisiteter og religiøse grupper.

– Det er veldig lite som er svart-hvitt her, påpeker han.

Iselin Frydenlund er en av Norges fremste eksperter på Sri Lanka. Hun har en doktorgrad om buddhisme og vold under Sri Lankas borgerkrig.

– Det er litt vanskelig å forklare det som skjer nå, dette angrepet er overraskende. Kirker og hoteller er mål som rammer minoriteter og internasjonal kapital. Hvorfor akkurat dette velges ut og hva som er hensikten er litt vanskelig å si, fordi avsender er litt utydelig enn så lenge, sier Frydenlund til TV 2.

Handler dette om religion?

– De velger seg kirker som hovedmål midt under en av en religions største høytider, og da handler det om religion. Samtidig så virker det som at de er mest opptatt av å spre frykt og usikkerhet, i og med at man enda ikke vet hvem som står bak, sier hun.

Religiøs spenning

Shanmugaratnam påpeker at målene som er rammet søndag, tyder på at de som står bak ønsker å øke de religiøse spenningene i landet.

– Det er tre kirker, så det er helt åpenbart at det er noen som ønsker å øke den religiøse spenningen i landet. Og de tre hotellene er åpenbart mål for å ramme økonomien, sier han og legger til:

– Senest i fjor kåret Lonely Planet Sri Lanka til 2019s store turistdestinasjon og man kan anta at den turismen blir hardt rammet nå.

I tillegg har det vært en lang drakamp mellom ulike fraksjoner og landet hadde i en periode to statsministere. Shanmugaratnam sier at denne situasjonen fortsatt ikke er fullstendig løst.

– Det pågår et politisk spill og drakamp i kulissene her og vi kan vel anta at et angrep som dette vil forverre den politiske krisen. Vi kan også anta at de politiske etablerte partiene og kreftene kommer til å utnytte denne krisen og slå politisk mynt på den, sier han.

Kamzy Gunaratnam (AP), varaordfører i Oslo, kjenner ingen som er direkte rammet, men ble selv født på Sri Lanka.

– Jeg har ikke ord. Disse menneskene har vært igjennom så my krig. Nå har det begynt å stabilisere seg, og så skjer dette. Det er forferdelig trist, sier hun til TV 2.

Hun mener timingen gjør det hele ekstra forferdelig.

– Tenk å angripe folk når de sitter og ber! Når folk bruker bomber, har de gått tom for argumenter, sier hun.

Etterretning

Shanmugaratnam sier til TV 2 at politimyndighetene i Sri Lanka har fått etterretningsrapporter om at en militant islamistisk gruppe har planlagt et angrep.

– Men det er samtidig veldig mye rykter, forvirring og spekulasjoner om hva slags aktør det er som kan stå bak, understreker han.

Shanmugaratnam forteller at den aktuelle gruppen er lite kjent, men at den har «dukket opp på radaren på Sri Lanka tidligere».

– Men akkurat nå er spenningen, mistroen og mistilliten mellom de religiøse etniske gruppene på Sri Lanka så høy, og den går på tvers av ganske mange skillelinjer, så derfor er mange ganske forsiktige med å slå fast at det er denne gruppen som står bak, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook