PÅSKEMESSE: Her er Dronning Elizaeth til stede under en messe i St. Georges kapell i Windsor skjærtorsdag.
PÅSKEMESSE: Her er Dronning Elizaeth til stede under en messe i St. Georges kapell i Windsor skjærtorsdag. Foto: Arthur Edwards / AFP / NTB scanpix

Dronningen fyller år

Dronning Elizabeth av Storbritannia blir 93 år gammel i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronning Elizabeth, fullt navn Elizabeth Alexandra Mary, har vært regjerende dronning av Storbritannia siden 1953.

Hun er nå på sitt 66. år som regent, og er den lengst regjerende monarken i Storbritannia.

I dag fyller hun år – og blir hele 93 år gammel.

– Og hun er «still going strong» - i sine glade, fargerike antrekk. Sist vi så henne - på skjærtorsdag var hun i lysende gult, som sies å være hennes favorittfarge, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

– Vanligvis pleier vi ikke å se Majesteten på hennes «egentlige» bursdag 21. April fordi hun som monark feires offisielt med Tropping the Colour i juni. Men fordi dagen i dag faller på 1. Påskedag og hun da alltid går til påskegudstjeneste i St George’s Chapel på Windsor slott, vil britene få anledning til å feire henne, når hun ut på dagen kommer dit sammen med store deler av sin familie, sier Totland.

Førerkortet

Tidligere i april ble det klart at dronningen gir opp bilkjøringen.

Tidligere har hun alltid foretrukket å kjøre selv, men etter at hennes mann prins Philip (97) var involvert i en trafikkulykke tidligere i år, ble hun rådet av sitt sikkerhetsteam til å legge bilkjøringen på hyllen.

I mars publiserte også dronningen sitt førte innlegg på sosiale medier.

Dette var ikke en dronnig-selfie, men en tekst og et bilde som viser et brev skrevet til hennes tippoldefar i 1843 av en britisk oppfinner.

BRYLLUP: Dette bildet er tatt 20. november 1947, på bryllupsdagen til Dronning Elizabeth og prins Philip. Foto:  / AFP PHOTO / -
BRYLLUP: Dette bildet er tatt 20. november 1947, på bryllupsdagen til Dronning Elizabeth og prins Philip. Foto: / AFP PHOTO / - Foto: -
WINDSOR CASTLE: Her er Dronning Elizabeth avbildet sammen med prins Philip ved Windson Castle i 1959.  (AP Photo)
WINDSOR CASTLE: Her er Dronning Elizabeth avbildet sammen med prins Philip ved Windson Castle i 1959. (AP Photo)
MED BARNA: Dronning Elizabeth og prins Philip med barna prins Charles og prinsesse Anne ved Clarence House i august 1951..(AP Photo)
MED BARNA: Dronning Elizabeth og prins Philip med barna prins Charles og prinsesse Anne ved Clarence House i august 1951..(AP Photo)
HÅNDHILSER: Her hilser Dronning Elizabeth på Tony Blair, leder av partiet Labour i mai 2005 etter valg-seieren.  (AP Photo/John Stillwell, Pool)
HÅNDHILSER: Her hilser Dronning Elizabeth på Tony Blair, leder av partiet Labour i mai 2005 etter valg-seieren. (AP Photo/John Stillwell, Pool) Foto: John Stillwell
BRYLLUP: Her er Dronning Elizabeth på plass under bryllupet til prins Harry og hertuginne Meghan i mai 2018.
BRYLLUP: Her er Dronning Elizabeth på plass under bryllupet til prins Harry og hertuginne Meghan i mai 2018. Foto: Andrew Milligan

Gode gener

Dronning Elizabeths mor, kalt dronningmoren, ble hele 101 år før hun gikk bort i 2002.

Dronning Elizabeth virker fremdeles å være ved god helse.

Prins Charles, hennes eldste sønn og hennes arving til tronen, er selv blitt 70 år gammel.

Det er likevel ventet at Dronning Elizabeth ikke vil gi seg som dronning med det første.

– Jeg har selv i embeds medfør hatt den store glede å møte og å veksle noen ord med Dronning Elizabeth et par ganger, både i Storbritannia og her hjemme. Og hun har virkelig imponert meg, både med sin tilstedeværelse og sin enestående hukommelse. Virkelig en fabelaktig dame, som menneske og som monark! sier Totland.