Forbipasserende begynte å fjerne bildet – snur etter kritikk fra kunstneren

Forbipasserende begynte å fjerne AFKs kunstverk av Julian Assange lørdag ettermiddag, men etter kritikk fra kunstneren, lot de det henge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilfeldige forbipasserende begynte lørdag ettermiddag å ta ned bildet av Julian Assange i Bergen sentrum.

En av de som var i gang med å fjerne bildet forteller til TV 2 at det var delte meninger om fordelingen av de eventuelle pengene etter en mulig auksjon.

– Jeg ønsker Resett skal få pengene fra salget og noen andre her ønsker at Wikileaks skal få pengene, sa Kristian Eik til TV 2.

Kunstneren AFK gikk lørdag ettermiddag derimot selv ut og sa han ikke ville at kunstverket skulle fjernes.

Når TV 2 snakker med Eik etter nyheten om at AFK ikke ønsker at bildet fjernes, bekrefter han at de har hengt bildet opp igjen.

– Vi avsluttet prosessen da vi fikk høre at kunstneren ville ha det værende. Folk kom bort med lim som vi brukte for å få det på plass igjen, forteller Eik.

Kunstneren reagerte

AFK reagerte på at gruppen var i full gang med å fjerne bildet.

– AFK sitt standpunkt er at dette ikke er en ønskelig måte å gjøre det på og ideen burde vært drøftet med ham. Gatekunsten fungere best på gaten og flest mulig burde fått sett det på gaten der den hører hjemme, sier Christer Holm, gallerist og talsmann for AFK.

AFK selv ønsker at bildet skal sette i gang en diskusjon om fri presse, og er redd for at en auksjon vil dra fokus over på materielle verdier.

– Gategalleriet vil derfor fraråde noen å by på verket og vårt standpunkt er at gatekunst stjelt fra gaten er verdiløs. Ingen gatekunstsamlere med respekt for seg selv vil medvirke til å gi stjålet gatekunst noe verdi, sier Holm.

Til TV 2 sier kunstneren følgende:

– Dette er utrolig kjedelig! Jeg brukte en forttørkende lim oppe og nede slik at dette ikke skulle skje.

Gatekunstneren AFK ønsker ofte å vekke debatt rundt verkene sine. Det lykkes han til de grader med da en halvnaken korsfestet Sylvi Listhaug ble hengt opp på et gatehjørne i Bergen sentrum i fjor.

I år er det Wikileaks-grunnlegger Julian Assange som blir avbildet og hengt opp samme sted – også denne gang i påsken.

Bildet heter «The Persecution – lest we forget». Oversatt til norsk blir det: Forfølgelsen – la oss ikke glemme. Det skriver kunstneren på sin egen instagram-side.

Politiet: – Mange telefoner

Politiet i Vest opplyser lørdag ettermiddag at de har fått en rekke telefoner angående bildefjerningen.

– På grunn av forholdets art ble det ikke sendt politi til stedet, da det i utgangspunktet ikke fremsto som straffbart, opplyser operasjonsleder Stein Rune Halleraker i en pressemelding.

Han understreker at det ikke foreligger noen anmeldelse av forholdet.

– Politiet ser heller ikke på det nåværende tidspunkt noen grunn til, på eget initiativ, å starte etterforskning av forholdet, sier han.

Bildets budskap

Det var NRK som først omtalte Assange-bildet. Til TV 2 sier kunstneren følgende om bildet:

– Jeg prøver å illustrere hva som står på spill for oss alle hvis vi lar USA kriminalisere varsling av menneskerettighetsbrudd, sier AFK.

På spørsmål om han synes pressen har vært for ensidig i dekningen av saken, svarer han:

– Jeg mener det har vært en mangel på stemmer som forsvarer Assange og hva hans potensielle fengsling kan bety for gravende journalister og informasjonsfriheten. Stillheten er nesten overdøvende, sier AFK til TV 2

NRK møtte gatekunstneren mens han holdt på å feste opp bildet igjen etter at det hadde forsvunnet på mystisk vis. Det viste seg å være en taxisjåfør som hadde tatt det ned fordi han trodde det var ødelagt. Verket ble levert tilbake igjen, uten problemer.

Symbolikk

Som Listhaug-bildet, er det noen religiøse undertoner i denne nye bildet. Julian Assange fremstilles som en slags fredfull jesu-skikkelse i måten han står på, men med hette over hodet og i senter av et våpensikte.

Kikkertsiktet er rettet mot ordene «Free press» som henger på brystet til Assange. Nederst i bildet er to figurer. Den ene representerer Frihetsgudinnen, den andre grunnloven.

Bildet til AFK er fullt av symbolikk som går på den truede ytringsfriheten.

Julian Assange er pågrepet og siktet for datahacking etter å ha tilbrakt sju år i eksil på Ecuadors ambassade i London.

Lekket krigshemmeligheter

Assange skal ha hjulpet Chelsea Manning, som tidligere er dømt for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks, å hacke seg inn i datamaskiner som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet.

De offentliggjorde mengder med hemmelighetsstemplet materiale, blant annet om kritikkverdige handlinger under USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

WikiLeaks beskylder «mektige aktører», blant annet CIA om å forsøke å dehumanisere Assange. De mener Assange er en mann som har revolusjonert journalistikken

Støttespillere

Assange har mange støttespillere verden over som mener han beskytter ytringsfrihet og avslører maktmisbruk.

Samme uke som Assange ble pågrepet, ble han tildelt 2019 GUE/NGL-prisen som går til journalister, varslere og frihetskjempere. Det planlegges også støttemarkering for Assange utenfor den britiske ambassaden i Oslo i neste uke, i regi av Norsk Pen og Rødt Oslo.

Gatekunstner

AFK er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Hans står blant annet bak 70 meter langt maleri ved Flesland, men bildet som har fått mest omtale i mediene er uten tvil verket av Sylvi Listhaug kalt «Making a martyr».

Bildet ble etter noen turbulente uker til slutt solgt for 500.000 kroner som gikk til inntekt for kreftsaken.