Skogbrann på Løvstakken i Bergen

Brannen i terrenget på fjellet Løvstakken i Bergen er under kontroll. Brannmannskapene og Sivilforsvaret vil drive med etterslukking utover kvelden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Brannen er ikke slukket, men vi har kontroll. Det vil bli drevet etterslukking utover kvelden, sier vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland, Karl Arne Røyseth til TV 2.

Det er fløyet opp et kar med vann mot øvre del av brannområdet. Brannmannskap og Sivilforsvaret vil drive med etterslukking og holde kontroll på området utover kvelden.

Brannvesenet i Bergen rykket ut med store styrker etter et utall meldinger om brann i terrenget på fjellet Løvstakken fredag morgen.

– Vi har fått over 250 telefoner om skogbrannen på Løvstakken, skriver 110-sentralen på Twitter.

Brannhelikopter

Brannvesenet rykket ut med 30 mannskaper fra fire brannstasjoner. I tillegg kom det til 25 personer fra sivilforsvaret og et brannhelikopter som bidrar i slukningsarbeidet.

Det så lenge dramatisk ut. Brannen spredte seg en stund i to retninger. Den nådde fjelltoppen, og det brant godt på sletten på toppen.

– Brannen løper fra oss, sa innsatsleder for brannvesenet, Jan Aase, til TV 2 i 10.30-tiden

Etter at brannhelikopteret hadde vært i aksjon i et par timer times kom brannen under kontroll, men etterslukkingsarbeidet er så vidt i gang for å hindre et brannen blusse opp i det knusttørre terrenget.

Vanskelig terreng

Det var vanskelig terreng for bakkemannskap å bevege seg i før brannhelikopteret kom til fra Sauda.

– Helikopteret kan hjelpe oss å slukke fra toppen. Det er svært vanskelig for mannskap på bakken å bære med seg slukkingsutstyr oppover i terrenget, sa innsatsleder for politiet, Jon Inge Skeie, til TV 2 i 10.30-tiden.

Det var ikke umiddelbar fare for bebyggelse, og ingen ble evakuert.

Langfredag morgen ble det meldt om brann i terrenget på Løvstakken i Bergen. NTB scanpix
Langfredag morgen ble det meldt om brann i terrenget på Løvstakken i Bergen. NTB scanpix Foto: Eivind Senneset

Politiet fikk melding om brannen klokken 08.13 fredag morgen.

– Det brenner i terrenget under en kraftlinje like ovenfor Søndre Skogvei. Den er i ferd med å spre seg vestover og oppover mot toppen av Løvstakken, sa operasjonsleder Dag Olav Sætre i Vest politidistrikt til TV 2.

Det brenner på et utilgjengelig sted, noe som gjør slukningsarbeidet vanskelig. Bilder fra stedet viser trær overtent av flammer.

– Vi har kalt ut skogbrannhelikopter. Sivilforsvaret er også kalt ut, sa Sætre til TV 2 fredag morgen.

Turområde

Bydelen Solheimsviken ligger i fotenden på Løvstakken, like sør for Bergen sentrum. Løvstakken er et populært turområde, og på godværsdager er det mange som tar seg opp til toppen av fjellet.

Politiet fikk melding om brannen 08.13.

Klokken 08.42 opplyste brannvesenet at de er i gang med slukkingen, og like etter klokken 14 meldes det at brannen er under kontroll.

Skogbrannfare

Det er knusktørt og stor skogbrannfare i Bergen etter lang tid uten regn.

– Det er fristende å nyte det gode været, men når det er så tørt er det viktig å la være å tenne åpen ild i naturen, sier innsatslederen for brannvesenet.

Det er ikke kjent hvordan brannen oppsto.

477 meter høye Løvstakken er et av de sju fjell rundt Bergen og ligger mellom Fyllingsdalen og Bergensdalen.