mueller-rapporten offentliggjort:

Trump da han hørte om Mueller: «Jeg er fucked»

MED VETERANER: Donald Trump deltok på en seremoni for veteraner torsdag, samtidig som justisminister William Barr holdt en pressekonferanse om Mueller-rapporten.
MED VETERANER: Donald Trump deltok på en seremoni for veteraner torsdag, samtidig som justisminister William Barr holdt en pressekonferanse om Mueller-rapporten. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Mueller-rapporten er offentliggjort. Der kommer det blant annet fram at USAs president Donald Trump forsøkte å ta kontroll over hele etterforskningen.

Torsdag ble en sladdet versjon av Robert Muellers rapport om etterforskningen av Russlands påvirkning av valget offentliggjort.

I forkant av offentliggjøringen holdt justisminister William Barr en pressekonferanse.

– Muellers rapport finner at ingen amerikanere, inkludert amerikanere knyttet til Trump-kampanjen, hadde noe med russisk påvirkning på valget, understreket han flere ganger under pressekonferansen.

– Ville ta kontroll

Rapporten har konkludert med at Trump forsøkte å stanse etterforskningen, men dette er av Trumps folk avvist som noe han gjorde i frustrasjon over at hans presidentskap var overskygget av etterforskningen.

I rapporten går det fram at Donald Trump forsøkte å ta kontroll over hele etterforskningen.

Trump skal blant annet ha forsøkt å få Mueller fjernet, ved at han ba sin advokat Don McGahn om å få ham fjernet fordi han var inhabil. Dette nektet advokaten å gjøre.

I rapporten slås det fast at man ikke kan konkludere med at presidenten har gjort noe ulovlig, men at det heller ikke er mulig å konkludere med at han ikke har gjort noe ulovlig.

I rapporten skisseres det ti ulike måter der Trump skal ha forsøkt å bruke sin makt til å påvirke etterforskningen.

Les hele rapporten her

Mueller-etterforskningen mente de hadde rettslig grunnlag for å sette Trump foran en tiltalejury, men valgte å ikke gjøre det av to grunner. For det første mener de at etterforskningen ville blitt uforholdsmessig forsinket, og for det andre mener de at de allerede hadde tilstrekkelig nok informasjon til å trekke enkelte konklusjoner, uten presidentens vitnemål.

– Fucked

Da Trump i mai 2017 fikk høre at Robert Mueller var utpekt til å lede etterforskningen av Russland-koplingene, satte han seg ifølge vitner tilbake i stolen og sa: «Oh my God. This is terrible. This is the end of my Presidency. I’m f***ed».

Dette kom også fram i Mueller-rapporten.

– Alle forteller meg at dersom man får en av disse selvstendige etterforskerne, så ødelegger det presidentskapet. Det tar årevis og du er ikke i stand til å gjøre noe, sa Trump til statsadvokat Jeff Sessions da han fikk vite om oppnevnelsen.

Flere spørsmål

TV 2s reporter i USA, Fredrik Græsvik, følger offentliggjøringen av rapporten.

– Det er i rapporten konkludert med at Russland har vært involvert i valget, og man vet at det har vært vilje fra Trump-folkenes side til å samarbeide med russerne. Dette har Mueller derimot ikke funnet noe bevis for, sier Græsvik.

– Igjen står spørsmålet om hvordan og hvor alvorlige disse forsøkene til Trump har vært når han har forsøkt å hindre en pågående etterforskning, sier Græsvik.

– God dag

– Jeg har en god dag, sier Trump etter offentliggjøringen, og gjentar at han verken fikk russisk bistand i forkant av presidentvalget i 2016 eller har forsøkt å hindre granskingen av anklagene om dette i ettertid.

– Ingen hemmelig forståelse, ingen motarbeiding. Det var aldri noe slikt, og det kommer aldri til å bli noe slikt, sier Trump.

– Ingen annen president må noensinne bli utsatt for en slik bløff igjen, legger han til.

Donald Trump publiserte kort tid etter Barrs pressekonferanse et bilde på sin Twitter-konto, med teksten «Game over», der han tydelig henviser til sine kritikere.

Kritisk

Leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, retter torsdag krass kritikk mot justisminister William Barrs håndtering av Muellers rapport.

– Den partipolitiske håndteringen har resultert i en tillitskrise hva angår hans uavhengighet og upartiskhet, sier Schumer og Pelosi.

Den felles uttalelsen kom få timer før Barr skulle publisere en sladdet versjon av Muellers etterforskningsrapport, samt holde en pressekonferanse for anledningen.

Selv om Barr for lengst har slått fast at Mueller-granskingen ikke avslørte noen kriminell sammensvergelse mellom Donald Trumps valgkampstab og Russland, er den politiske kampen om rapporten langt fra over.

Pelosi og Schumer kritiserer det de mener er en plan for å «spinne rapporten på en pressekonferanse» før Kongressen og folket får innsyn i den nesten 400 sider lange rapporten.

– Det amerikanske folket fortjener å høre sannheten, sier de to.

Spenningsmomenter

Følgende er fem punkter det er knyttet ekstra stor spenning til i rapporten:

  • Hvor mye av rapporten sladdes? Mange demokrater krever en tilnærmet usladdet offentliggjøring.
  • Hvilke bevis finnes for og mot påstanden om at Trump har forhindret etterforskningen?
  • Hva har Don McGahn fortalt spesialetterforskerne? McGahn var rådgiver for Trump i Det hvite hus til oktober 2018, og ifølge New York Times er det hans mulige uttalelser Trump frykter mest.
  • Hva sier rapporten om møtet mellom valgkampleder Paul Manafort og russeren Konstantin Kilimnik på Grand Havana Club i New York? Spesialetterforskerens kontor har tidligere sagt at møtet mellom Kilimnik og Manafort er kjernen i Russland-etterforskningen.
  • Hva er Wikileaks rolle i Russland-innblandingen? Wikileaks, og grunnleggeren Julian Assange, hacket dokumenter og lekket eposter fra Hillary Clinton-kampanjen.

Et sammendrag, skrevet av justisminister Barr, ble offentliggjort i mars. Der konstateres det at det er funnet bevis for at Russland forsøkte å påvirke valget i 2016, men ikke at det var noe samarbeid mellom Trump-kampanjens stab og Russland.

Mange har kritisert hemmeligholdet rundt innholdet i rapporten, og måten den ble presentert på. Etter press fra demokratene legges Mueller-rapporten frem for den amerikanske Kongressen i dag. Valg av tidspunkt får imidlertid kritikere til å rase.

– Vi er opptatt av at Mueller-rapporten får snakke for seg selv, og at Barr ikke prøver å bake inn narrativet slik at det gagner Det hvite hus. Og det gjør han rett før påskehøytiden, slik at blir vanskelig å komme med reaksjoner. Det er er galt og ikke justisministerens rolle, sier Jerry Nadler, leder for justiskomiteen i Representantenes hus.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook