strømmer over grensen:

Kommunen har satt inn vektere for å håndtere norske rånere

STRØMSTAD (TV 2): Mens 2019 ser ut til å bli et rekordår for grensehandel, samler norsk ungdom seg i Strømstad for å feste.

En øldrikkende nordmann i kanindrakt er noe av det første TV 2s reporter legger merke til ved ankomst i Strømstad klokken 10.21 Skjærtorsdag.

Vedkommende er ikke alene. Rundt 50 til 60 norskregistrerte biler står parkert på rekke og rad.

Utenfor en gammel Audi med norske registreringsskilter står to personer og drikker hver sin øl. Bilen mangler bakrute, men har til gjengjeld et enormt stereoanlegg.

På dette tidspunktet er klokken 10.30 og festen er i aller høyeste grad i gang i Strømstad.

– Svenskene må ha noe å se på

Én av de TV 2 møter på stedet er Fredrik Blinklysolje Løken. Og nei, Blinklysolje er ikke et kallenavn, noe TV 2s reporter kan konstatere etter å ha tatt en titt på førerkortet hans.

– Det ble vel et par øl som i dag og vi fant ut at vi skulle ha det litt moro, sier han om bakgrunnen for sitt noe spesielle mellomnavn.

Planen for Skjærtorsdag er å kjøre rundt og lage liv i Strømstad, forteller Løken.

– Svenskene må jo ha noe å se på de også, stakkar, sier han.

Fredrik Blinklysolje Løken er én av mange nordmenn som har tatt turen til Sverige Skjærtorsdag. Foto: Finn Erik Robstad/TV 2
Fredrik Blinklysolje Løken er én av mange nordmenn som har tatt turen til Sverige Skjærtorsdag. Foto: Finn Erik Robstad/TV 2

Oddgeir Øvrevoll har reist fra Balsfjord i Troms for å være med i Strømstad torsdag. Han tok flyet fra Tromsø til Torp for å få med seg treffet.

– Det er noe annet enn biltreffene vi har hjemme. Dette er helt rått! Biler, motorlyd og masse alkohol er det beste jeg vet, sier Øvervoll til TV 2.

Oddgeir Øvervoll har reist helt fra Troms til Strømstad. Foto: Finn Erik Robstad/TV 2
Oddgeir Øvervoll har reist helt fra Troms til Strømstad. Foto: Finn Erik Robstad/TV 2

Ikke nytt fenomen

I tillegg til at kommunen har satt inn egne vektere for å håndtere folkemengden som kommer over grensen, har politiet mye erfaring med å ta seg av nordmenn i Sverige.

Gruppesjef Johan Hildring i Strømstadpolisen sier til TV 2 ved 11-tiden torsdag at det foreløpig er stille og rolig.

– Det er ingen større hendelser å melde om, men vi forventer at det kommer en god del flere etter lunsj, sier han.

– Hvordan skal dere holde orden på nordmennene i Strømstad i dag?

– Vi har 50 års erfaring med dette. Vi bruker mye ressurser, men vi regner med at det skal gå bra i år også, sier Hildring.

Stor grensehandel

Det er ikke bare rånere som tar turen over grensen i påsken. Mange handleglade nordmenn benytter også muligheten til å besøke vårt naboland i øst.

Tall fra SSB viser at grensehandelen har hatt en oppgang på 4,1 prosent.

– Grensehandelen er urovekkende høy, sier bransjedirektør for dagligvarehandel Ingvill Størksen i Virke til TV 2.

Hun forteller at nordmenn i fjor handlet for 15,7 milliarder på tradisjonelle dagsturer til utlandet.

– På toppen av dette kommer det vi grensehandler på nett og det er klart at det går ut over både arbeidsplasser og skatteinntekter til Norge, sier hun.

Omstridt avgift

Spesielt i påsken strømmer nordmenn over grensen for å handle. Det har Ingvill Størksen full forståelse for.

– Vi har en politikk og vi har typiske lokkevarer som får nordmenn til å velge å reise over grensen og når de først er der handler de mer og bruker penger på tjenester når de først er der, sier hun.

Blant annet har den mye omtalte sukkeravgiften fått mye skyld for at nordmenn velger å reise utenlands for å handle.

Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.
Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

– Avgiften på alkoholholdige drikkevarer ble hevet dramatisk i 2018 og da jublet man på svensk side av grensen. Det er ikke rart. Dette er en typisk lokkevare som vi ser at mange handler mye av når de først er der og da drar det med seg handel fra andre områder, sier Størksen og fortsetter:

– Det kan for eksempel være i faghandel eller at folk går til frisør. Man ser også for seg at tannleger i Sverige kan tjene godt på nordmenns grensehandel etter hvert.

Størksen mener at noe må gjøres for å snu dagens situasjon og mener man må starte med å få avgiftene ned igjen til et 2017-nivå som et minimum.

– I tillegg trenger vi langt bedre kunnskap om grensehandelen. vi vet kun noe om hvor mye nordmenn grensehandler for på de tradisjonelle turene, men vi vet veldig lite om hva nordmenn faktisk kjøper, det trenger vi offisiell statistikk på slik at vi ser hvordan avgiftspolitikken virker, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook