Lungekreftpasienter dør gjennomsnittlig bare ett år etter at de får diagnosen. Slik kunne det også gått med Cecilie Bråthen. Men mot alle odds er hun frisk i dag, og nestleder av Lungekreftforeningen.
– Jeg føler meg usannsynlig heldig. Det er helt sånn magisk rett og slett, sier hun til TV 2.
Reddet av forskningsprosjekt
For det var ikke gitt at Cecilie skulle vært her i dag. Lungekreften hadde spredt seg til både hjerne og lymfer.
De ga henne ikke stort håp, legene som fortalte hva som skjedde i kroppen hennes.
– Nei, de gjorde i utgangspunktet ikke det.
Det ble et forskningsprosjekt som reddet livet til Cecilie, en kombinasjonbehandling av cellegift og immunterapi. Da Cecilie ble med på studien ved Oslo universitetssykehus, var behandlingen såkalt utprøvende. Men i dag er medisinen førstevalget når lungekreftpasienter med Cecilies krefttype blir behandlet i for eksempel Sverige.
I Norge blir disse pasientene kun tilbudt standard cellegift. Oppskriften på cellegiften har vært den samme i over femten år.
Men Cecilie ble en av få som fikk muligheten til å være med på den revolusjonerende utviklingen innen kreftbehandling.
Og takket være denne studien er det i dag tre år siden sist legene sist fant spor av kreft i kroppen hennes.
– Jeg har lyst til å gå i fjellet, reise på tur og være sammen med datteren min, sier hun.
Får ikke tilgang
Problemet for lungekreftpasientene i dag er at de ikke får tilgang på disse medisinene, mener Bråthen.
– Det er pasienter som dør mens de venter på at medisinene skal godkjennes. Og det er medisiner som kan forlenge livet i mange år, ikke bare måneder. Og noen blir helt friske, så det blir liksom helt urimelig at vi ikke skal ha tilgang. Vi kan ikke sitte og se på det, sier hun.
Lever dobbelt så lenge
Dersom pasienter med såkalt «ikke-småcellet» lungekreft, Cecilies krefttype, får behandling med cellegift, er 30 prosent av dem i live ett år senere. Men, med en kombinasjon av immunterapi og cellegift (Pembrolizumab), lever derimot over dobbelt så mange, hele 69,2 prosent fremdeles etter 12 måneder.
Og nå trygler Cecilie Bråthen politikerne om å redde andre lungekreftpasienter.
– Bent Høie, og alle politikerne i landet vårt må se på frustrasjonen som disse pasientene har. Det kan ikke være sånn i Norge at vi ikke skal få den beste behandlingen når det er medisiner som er godkjente.