I dag offentliggjøres Mueller-rapporten

Spesialetterforsker Robert Mueller har brukt to år for å kartlegge mulige forbindelser mellom Trump-valgkampen og Russland.

Den mye omtalte Mueller-etterforskningen har hittil ikke vært kjent i sin helhet for amerikanere flest.

Se pressekonferansen direkte fra 15.30 øverst i saken.

Et sammendrag, skrevet av justisminister William Barr, ble offentliggjort i mars. Der konstateres det at det er funnet bevis for at Russland forsøkte å påvirke valget i 2016, men ikke at det var noe samarbeid mellom Trump-kampanjens stab og Russland.

Når det gjelder forsøk på å hindre rettens gang, skrev Barr at Mueller verken dømte eller frikjente presidenten.

Offentliggjøres etter press

Mange har kritisert hemmeligholdet rundt innholdet i rapporten, og måten den ble presentert på. Etter press fra demokratene legges Mueller-rapporten frem for den amerikanske Kongressen i dag.

Valg av tidspunkt får imidlertid kritikere til å rase.

– Vi er opptatt av at Mueller-rapporten får snakke for seg selv, og at Barr ikke prøver å bake inn narrativet slik at det gagner Det hvite hus. Og det gjør han rett før påskehøytiden, slik at blir vanskelig å komme med reaksjoner. Det er er galt og ikke justisministerens rolle, sier Jerry Nadler, leder for justiskomiteen i Representantenes hus.

– Tillitskrise

Leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, retter også krass kritikk mot justisminister William Barrs håndtering av Muellers rapport.

– Den partipolitiske håndteringen har resultert i en tillitskrise hva angår hans uavhengighet og upartiskhet, sier Schumer og Pelosi.

I dag skal justisminister William Barr offentliggjøre Mueller-rapporten. Det knytter seg stor spenning til hvor mye av den som kommer til å være sladdet. (Photo by Eric BARADAT / AFP)
I dag skal justisminister William Barr offentliggjøre Mueller-rapporten. Det knytter seg stor spenning til hvor mye av den som kommer til å være sladdet. (Photo by Eric BARADAT / AFP) Foto: Eric Baradat

Barr møter til pressekonferanse like før rapporten offentliggjøres og presenteres for Kongressen torsdag. Mellom klokken 17 og 18 norsk tid skal en sladdet versjon av den 400 sider lange rapporten være tilgjengelig for alle som ønsker å lese den.

Pelosi og Schumer kritiserer det de mener er en plan for å «spinne rapporten på en pressekonferansen» før Kongressen og folket får innsyn i den.

– Det amerikanske folket fortjener å høre sannheten, sier de to.

Her er fem ting å holde øye med når rapporten blir offentliggjort:

  • Hvor mye av rapporten sladdes? Mange demokrater krever en tilnærmet usladdet offentliggjøring.
  • Hvilke bevis finnes for og mot påstanden om at Trump har forhindret etterforskningen?
  • Hva har Don McGahn fortalt spesialetterforskerne? McGahn var rådgiver for Trump i Det hvite hus til oktober 2018, og ifølge New York Times er det hans mulige uttalelser Trump frykter mest.
  • Hva sier rapporten om møtet mellom valgkampleder Paul Manafort og russeren Konstantin Kilimnik på Grand Havana Club i New York? Spesialetterforskerens kontor har tidligere sagt at møtet mellom Kilimnik og Manafort er kjernen i Russland-etterforskningen.
  • Hva er Wikileaks rolle i Russland-innblandingen? Wikileaks, og grunnleggeren Julian Assange, hacket dokumenter og lekket eposter fra Hillary Clinton-kampanjen.

Trump: – Total frifinnelse

President Trump gikk høyt ut etter offentliggjøringen av sammendraget og hevdet Robert Muellers funn var en fullstendig og total frifinnelse av ham selv. Trump har hele tiden kalt etterforskningen en «heksejakt» på ham selv.

Kritikere har imidlertid ikke vært fornøyd med hvordan sammendraget ble presentert.

Demokrater har stilt spørsmål ved justisminister Barrs uavhengighet, og krevd full offentliggjøring av rapporten. De mener det er deres jobb som folkevalgte, og ikke justisministerens, å avgjøre om Trump har misbrukt sin stilling eller ikke.

Muellers team bestående av totalt 19 advokater, 40 FBI-agenter, etterretningsanalytikere, regnskapsførere og andre, har intervjuet om lag 500 vitner i etterforskningen, som har pågått i 22 måneder.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook