Hevder å ha testet nytt presisjonsvåpen

Nord-Korea har hatt en testøvelse med et nytt taktisk presisjonsvåpen, ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

TESTSKYTING: Kim Jong-un mener den angivelige testen har stor betydning for Nord-Koreas kampevne. Foto: KCNA via AP
TESTSKYTING: Kim Jong-un mener den angivelige testen har stor betydning for Nord-Koreas kampevne. Foto: KCNA via AP

– Denne begivenheten har en stor betydning for kampevnen til folkets hær, sier Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ifølge nyhetsbyrået KCNA.

KNCA spesifiserer ikke når testskytingen skal ha skjedd.

Det kommer heller ikke frem hva slags våpen dette gjelder.

Ifølge nyhetsbyrået ble våpenet testet mot en rekke forskjellige mål, det skriver BBC.

CNN får opplyst fra to ikke navngitte tjenestemenn i det amerikanske forsvaret at to sentrale amerikanske hovedkommandoer ikke har registrert rakettaktivitet fra Nord-Korea.

Den nordkoreanske kunngjøringen kommer kort tid etter at flere, blant dem Sør-Korea, har hevdet at Nord-Korea den siste tiden har gjenoppbygget minst ett anlegg for oppskyting av satellitter og raketter.

Nedrustning

USAs president Donald Trump og Kim utviklet i fjor en forsonende tone som har ført til to toppmøter i henholdsvis Singapore og Vietnam. Det har også kommet nordkoreanske lovnader om atomnedrustning og nye diplomatiske relasjoner til både Sør-Korea og omverden.

Donald Trump har tidligere erklært Nord-Koreas stopp av missiltesting som en stor diplomatisk seier.

I fjor sommer startet Nord-Korea nedrustningen av den nordvestlige basen Sohae i Tongchang-ri, som følge av statsledernes møte i Singapore.

Fasilitetene ved Sohae ble aldri fullstendig revet.

Avbrutt toppmøte

Vietnam-toppmøtet ble imidlertid plutselig avbrutt, uten at partene undertegnet en avtale om stans i aktiviteten ved det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon i bytte mot sanksjonslette, slik planen var.

– Møtene i Hanoi er avsluttet, og ingen avtale har blitt inngått. USA og Nord-Korea vil holde nye møter i fremtiden, skrev Det hvite hus i en uttalelse 28. februar.

– Møtene mellom Donald Trump og Kim Jong Un har hatt gode og konstruktive møter i Hanoi. De diskuterte nedrustningen av atomvåpen og økonomiske spørsmål. Ingen avtaler ble inngått, het det videre.

Mot Pompeo

Torsdag ble det også klart at Nord-Korea krever at USAs utenriksminister Mike Pompeo utelates fra fremtidige atomforhandlinger mellom de to landene.

– Jeg er redd for at dersom Pompeo tar del i samtalene igjen, så blir bordet igjen elendig, og samtalene vil bli innviklet, sier Kwon Jung-gun, generaldirektør for kontoret for amerikanske saker ved Nord-Koreas utenriksdepartement.

– Derfor, selv om dialogen med USA muligens gjenopptas, ønsker jeg at vår motpart i dialogen ikke blir Pompeo, men en annen person som er mer forsiktig og moden i sin kommunikasjon med oss, tilføyer Kwon ifølge KCNA.

Pompeo besøkte i fjor Pyongyang hele tre ganger i forbindelse med amerikanernes forsøk på å overtale Nord-Korea til å kvitte seg med sitt atomvåpenarsenal.