Sol Pais skal være i Denver-området, og anses som farlig og bevæpnet.
Sol Pais skal være i Denver-området, og anses som farlig og bevæpnet. Foto: Jefferson County Sheriff's Office

Stor jakt etter 18 år gammel kvinne besatt av Columbine

FBI har innledet en stor menneskejakt etter at Columbine-besatte Sol Pais har kjøpt en pumpehagle i Denver-Littleton-området i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag er det 20 år siden Columbine-skytingen, en hendelse kvinnen skal være besatt av, skriver Denver Post. FBI anser kvinnen som bevæpnet og svært farlig.

Politiet meldte at 18 år gamle Sol Pais forsøker å kjøpe våpen i Denver-Littleton-området i USA, og at de frykter at hun er i nærområdet. Nå forteller FBI at Pais har kjøpt en pumpehagle og ammunisjon, og at hun trolig er i Denver-Littleton-området i Colorado.

– Dette har utviklet seg til en massiv menneskejakt, sier spesialagent i FBI Dean Phillips på en pressekonferanse tirsdag kveld lokal tid.

Kvinnen skal ha reist til Colorado mandag, og oppført seg truende flere steder i Denver-området, ifølge det lokale sheriffkontoret. Hun skal sist være observert i Jefferson County tirsdag.

– Hun kom med uttalelser som var truende mot skoler og hun kjøpte et våpen. Det er derfor hun er en trussel, sier talsperson ved sikkerhetsdepartementet i Colorado, Patricia Billinger, ifølge CNN.

Myndighetene er spesielt forsiktige fordi Pais' uttalelser ikke uttrykker noen spesifikk plan, forteller Billinger.

Utdanningsdirektoratet i Colorado anbefalte alle skoler i Denver-området å gjennomføre en lockout tirsdag som følge av at kvinnen er antatt å være i området.

En lockout er mindre alvorlig enn en lockdown, noe som betyr at aktiviteten inne i skolene vil foregå som vanlig, men at det er restriksjoner på hvem som får gå inn og ut. Noen steder har de valgt ikke å tillate elever som vanligvis går hjem til fots å gjøre det.

Skolemyndighetene i Jefferson County tweetet at alle studenter og ansatte er trygge, og at de vil slutte til vanlig tid.

– Vi vil ha ekstra sikkerhet og sikkerhetsmannskap på de aktuelle skolene, sa Jefferson County Public Schools ifølge CNN.

Etterforskes av FBI

Etterforskningen ledes av FBI, forteller det lokale sheriffkontoret. De forteller også at det ikke er en konkret trussel mot noen spesifikk skole.

Da Denver Post forsøkte å nå Pais' foreldre, som bor i Surfside i Florida, ble oppringingen avbrutt av en FBI-agent som sa han intervjuet foreldrene.

Pais beskrives som en hvit kvinne på omtrent 165 centimeter, og med brunt hår. Hun skal sist ha blitt sett i en svart T-skjorte, kamuflasjebukser og svarte sko.

Talsmann for sheriffkontoret i Jefferson County, Mike Taplin, sier ifølge Denver Post at de vurderer om skolene må ha økt sikkerhet onsdag.

Elev David Eaton satt i en mattetime da rektoren på Columbine High annonserte over høyttaleranlegget at skolen var på lockout.

– Min tanke var at jeg var i en mattetime for andre gang under en lockout, sa han, og refererte til en trussel i desember som gjorde at Columbine gikk i mer alvorlig lockout.

Den gang truet en anonym innringer med at han hadde plantet bomber på skolen, noe som viste seg ikke å stemme.

Ysenia Contreras har fire barn på en skole i området, og bekymrer seg over situasjonen.

– Jeg er bekymret, sa hun da hun hentet barna sine tirsdag.

– Det får deg virkelig til å tenke på sikkerheten på skolene.

Trusselen kommer bare dager før 20-årsmarkeringen etter skoleskytingen i Columbine. Den gang drepte to lokale skoleelever 12 medelever og en lærer på Columbine, før de tok sitt eget liv på skolens bibliotek. Ifølge Denver Post har det siden den gang vært en økning i antall lockdowner i Colorado.