KRITISK til UTTALELSER: Storhamar-trener Fredrik Söderström føler at hockeypresidenten indirekte gir han skylden for helgens dommerhets.
KRITISK til UTTALELSER: Storhamar-trener Fredrik Söderström føler at hockeypresidenten indirekte gir han skylden for helgens dommerhets. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Føler at han får skylden for dommerhetsen

Storhamar-treneren er kritisk til dommervalgene under NM-finalene og mener at presidenten i Norges ishockeyforbund kobler kritikken med dommerhetsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter Frisk Asker ble norgesmestere og Storhamar fikk andreplass, er ikke Storhamar-trener Fredrik Söderström helt i påskemodus ennå.

Årsaken er en kommentar fra presidenten i Norges ishockeyforbund.

– Jeg er den første til å si at all hets og trusler mot dommere er fullstendig uakseptabelt og det er ingenting vi, eller jeg, står bakom på noen måte. Men jeg synes at det er hardt å peke på mine uttalelser som grunn til det. Jeg synes at vi skaper et samfunn der mennesker ikke skal få ha meninger fordi det finnes mennesker uten vett og forståelse som legger noe annet i det, sier Söderström til TV 2.

Kritiserte valg av dommere

Bakgrunnen for uttalelsen er kritikken etter dommerhetsen på lørdag. Etter den femte finalekampen mellom Storhamar og Frisk Asker brukte dommerne tolv minutter på å annullere en Storhamar-scoring og det kokte i hallen.

Hoveddommer Roy Stian Hansen valgte å trekke seg fra å dømme den sjette finalekampen etter hets mot ham og hans familie.

Etter kampen, men før det var kjent at Hansen trakk seg, var Söderström kritisk til at forbundet hadde valgt dommere fra klubbene som spilte i finalene.

– Det er patetisk at en dommer fra Asker og en fra Hamar dømmer denne finalen. Dette er faen ikke 17. mai hvor vi løper rundt å klemmer hverandre, sa Söderström til Budstikka.

På mandag formiddag, på det som ble skjebnedagen for Storhamar, sa hockeypresidenten at han ikke likte uttalelsene til Söderström.

– Hva synes du om uttalelsen fra Storhamar-treneren som mener at forbundet må ta sin del av skylda?

– Jeg har ikke sansen for mange av uttalelsene Söderström har kommet med etter lørdagens kamp, og det tror jeg heller ikke han har når han får tenkt seg om litt i ettertid når ting har roet seg ned. Vi er vant til å få kommentarer i kampens hete og også rett etter kamp, men der må vi sette en grense for hva som er akseptabelt, sier Tage Pettersen, president i Norges ishockeyforbund, til TV 2.

Til VG sa også Pettersen dette:

– Jeg har vel sett uttalelser av Söderstrøm som skulle vært usagt for å være ærlig på det.

Söderström mener at slike kommentarer er urettferdig rett før finalen.

Føler at han får skyld for dommerhetsen

– Jeg føler at min ganske saklige kritikk handler om at man utsetter dommere for ganske tøffe utfordringer når man velger en (dommer red.anm.) fra Hamar og en fra Asker. Jeg synes at det prinsippet i bunn og grunn er feil. Jeg synes at man har rett, i min posisjon, til å stå opp for laget og klubben og ha egne meninger og kunne kritisere. Når en president i det norske hockeyforbundet noen timer før en avgjørende finale velger å indirekte peke på meg som årsak til at dommerne utsettes for hets, føler jeg at det er urettferdig, sier svensken til TV 2.

Söderström vil ikke at hans navn skal knyttes med med hets.

– Jeg skal tåle kritikk, og jeg skal kanskje ha kritikk etter visse saker jeg har sagt opp igjennom livet. Det tror jeg alle kan kjenne seg igjen i, men jeg synes at tidspunktet er feil. Det at han bruker navnet mitt i samme setning som han snakker om hets og kraftige overtramp som en del av resonnementet synes jeg undergraver kritikken. Det er å børste av seg problematikken og det synes jeg er feil.

TV 2 har vært i kontakt med Pettersen som ikke vil kommentere dagens kritikk fra Storhamar-treneren.

Tar konflikten på Twitter

Natt til tirsdag, noen timer etter at Frisk Asker ble norgesmestere, la hockeypresidenten ut følgende melding på Twitter med lenke til en VG-sak:

Jeg har aldri beskyldt deg for å være problemet i norsk hockey. Jeg har sagt at det har falt ord som burde vært usagt, og det er noe annet @HerrSoderstrom. Du har tvert i mot vært en berikelse for norsk hockey.
Tage Pettersen, president i Norges ishockeyforbund.

Fire timer senere svarer Storhamar-treneren:

«Att timmarna innan avgörande finalen gå ut i media och ta ställning, tydligt antyda min roll i detta och indirekt hävda min skuld till hot är anmärkningsvärt svagt ledarskap. Men helt i linje med vad jag förväntat mig. Jag vill önska dig och Geir Thomas en riktigt fin påsk!»

Svensken sier til TV 2 at han skulle ønske at de kunne hatt dialogen ansikt til ansikt isteden. 41-åringen mener at Norges ishockeyforbund er skyld i at det ikke ble slik.

– Den ballen får de til å rulle med å kommunisere fra Oslo via media mot meg, i en posisjon hvor vi allerede er under press. Det synes jeg er trist og kritikkverdig.