Analyse

Han er homofil, snakker norsk og kan bli tidenes yngste president i USA

South Bend, Indiana (TV 2): Er USA klar for Pete Buttigieg?

Skal vi like godt starte med navnet, først som sist? Det er nemlig en grunn til at demokratenes yngstemann i presidentracet går under kallenavnet Mayor Pete ­­– ordfører Pete, heller enn fullt navn. For hvordan uttaler man egentlig Buttigieg? Svaret er noe sånt som Bødd-edj-edj. Og, går det slik Pete Buttigieg og hans svært mange tilhengere ønsker, er det bare å lære seg å si det høyt.

Søndag ettermiddag fylte et par tusen mennesker fabrikkhallen til den nedlagte bilfabrikken Studbaker i South Bend, Indiana. Byen Pete Buttigieg har vært ordfører for siden han var 29 år gammel. Regnvannet fra stormen på utsiden rant gjennom hull i taket og dryppet over et engasjert publikum som viftet med sine våte plakater: «Pete 2020». Så kom han ut på scenen til stormende jubel.

– Mitt navn er Pete Buttigieg. De kaller meg Mayor Pete. Jeg stiller til valg som president.

Se video fra valgkampsamlingen øverst i saken!

Ordene kan like gjerne bli glemt, som å bli stående i historien. For han vil møte massiv motstand underveis. Først fra egne partifeller, så eventuelt fra Donald Trump. Forskjellen mellom Buttigieg og sistnevnte er forresten påfallende.

– De er rake motsetninger, sa Ashley Mewman som hadde kjørt fra Chicago for å overvære annonseringen.

– Pete er velutdannet og velartikulert. Han er rasjonell og åpen. Jeg kan dessverre ikke si det samme om Trump, fortsatte hun.

Han snakker norsk

Pete Buttigieg er utdannet ved Harvard og Oxford. Når han ikke er opptatt som ordfører, holder han pianokonserter. Med unntak for de sju månedene han tok seg fri fra begge deler i 2014 for å tjenestegjøre i krigen i Afghanistan. Og så snakker han sju språk, inkludert norsk.

Det er en god del år siden nå, men unge Pete hadde kommet over en engelsk utgave av Erlend Loes roman Naiv. Super. Loes underfundighet traff den spirende politikeren, som like gjerne lærte seg norsk for å kunne lese mer av Loe og andre norske forfattere.

Erlend Loe ser gjerne for seg en amerikansk president med slike preferanser. – Det hadde vært morsomt å hatt en kar i Det hvite hus som jeg vet har et forhold til mine bøker. Det hadde vært stas, sier Loe til TV 2.

Se møtet med forfatteren i videoen øverst i saken!

Forfatteren bak andre suksesser som Doppler, L, Volvo Lastvagnar og bøkene om Kurt tror dette med Buttigiegs vilje til å lære seg fremmedspråk, sier mye om hans karakter.

– Det er en person som er orientert langt ut over seg selv. Er du opptatt av språk, så er du også opptatt av historie og hvordan mennesker har handlet og levd sammen. Noe ganske annet enn den sittende presidenten når det gjelder nysgjerrighet og ønske om å orientere seg ut over seg selv, slår Loe fast.

Historisk

Skulle Pete Buttigieg vinne presidentvalget i 2020, vil han bli historiens yngste. Han vil innta Det ovale kontor i en alder av 39. Til sammenligning vil Donald Trump være 74 år i 2020, mens Buttigiegs sterkeste motstandere blant demokratene, senator Bernie Sanders og Obamas tidligere visepresident Joe Biden vil være henholdsvis 79 og 78. Det er høy alder hvis målet er å sitte i to perioder.

Flere peker på at fordelen med en ung president er at han i større grad enn de eldre herrene er nødt til å leve med konsekvensene av sine presidenthandlinger. Han vil rett og slett legge til rette for sin egen fremtid. Og det sier han at han vil han gjøre ved å gi gratis helsehjelp og utdanning til alle. Pengene skal han skaffe ved å skattlegge de rikeste.

– La oss sette i gang, og la oss skape historie, avsluttet Buttigieg til sine våte tilhengere. Og for å understreke hvor historisk det kan bli, steg ektemannen Chasten ut på scenen og ga Mayor Pete et kyss.

Chasten Buttigieg kan bli tidenes førstemann, eller hva de nå kommer til å kalle det.

Men er amerikanerne klare for en homofil president? Landet som aldri har klart å velge en kvinne? Kanskje. Blant demokratene er Pete Buttigieg blant de fem mest populære av så langt 19 påmeldte kandidater. Han har en mulighet. Og det er ikke Trumps kjerne av dypt religiøse og konservative han frir til. Det er alle de andre – de som vil ha noen andre enn Donald Trump.

South Bend's Mayor Pete Buttigieg and his husband Chasten Buttigieg kiss as they attend a rally to announce Pete Buttigieg's 2020 Democratic presidential candidacy in South Bend, Indiana, U.S., April 14, 2019. REUTERS/John Gress TPX IMAGES OF THE DAY
South Bend's Mayor Pete Buttigieg and his husband Chasten Buttigieg kiss as they attend a rally to announce Pete Buttigieg's 2020 Democratic presidential candidacy in South Bend, Indiana, U.S., April 14, 2019. REUTERS/John Gress TPX IMAGES OF THE DAY Foto: John Gress
Lik på Facebook