Notre-Dame er reddet fra total ødeleggelse

Frankrike i sorg og sjokk etter storbrannen i den verdenskjente katedralen i hjertet av Paris. – Notre Dame skal gjenbygges, sier president Macron.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen derpå er brannen under kontroll i Paris.

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld, og flammer og tykk røyk veltet opp fra den berømte kirkebygningen.

Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse da de besøkende måtte evakuere bygget.

Kampen mot flammene pågikk intenst i flere timer, og det var lenge uvisst om Paris-ikonet kunne reddes i det hele tatt. Men ved 23-tiden opplyste brannsjefen i Paris, Jean-Claude Gallet, at reisverket og de to tårnene i katedralen trolig er reddet.

President Emmanuel Macron besøkte brannåstedet og holdt en kort tale sent mandag kveld foran Notre-Dame, følelsesladet og med tårer i øynene.

– Det verste er unngått, sa Macron.

Presidenten lover at Notre-Dame skal gjenoppbygges, og takker brannmannskapene for at kirkebyggets to ikoniske tårn og fasade ble reddet fra flammenes rov.

– Vi skal gjenoppbygge Notre Dame, lovte Macron.

Han ber det internasjonale samfunnet om hjelp til arbeidet, og sier han tirsdag vil lansere en internasjonal innsamlingsaksjon.

ETTERSLUKNING: – Brannen som herjet Notre Dame er under kontroll, mender brannvesenet i Paris dagen derpå. Tirsdag morgen pågår det fremdeles etterslukningsarbeid.
ETTERSLUKNING: – Brannen som herjet Notre Dame er under kontroll, mender brannvesenet i Paris dagen derpå. Tirsdag morgen pågår det fremdeles etterslukningsarbeid. Foto: Stephane De Sakutin

En brannmann skadd

– Brannen er svakere nå. Vi er i en fase hvor vi kjøler ned katedralen, men begge tårnene er sikret. Vi jobber fortsatt med å sikre kunsten i katedralen, sier Laurent Nunez, statssekretær i innenriksdepartementet, ifølge CNN

Ifølge Reuters melder en talsperson for brannvesenet at en brannmann er alvorlig skadd.

Nødetatene opplyser at de ikke vil bruke brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen.

Klokken 02:15 natt til tirsdag opplyser fransk brannvesen at brannen som oppsto i 19-tiden mandag kveld er under kontroll.

– En del av oss brenner

Frankrikes president, Emmanuel Macron, har avlyst en viktig politisk tale og er på vei mot brannområdet.

– Notre-Dame i flammer berører en hel nasjon. Tankene går til alle katolikker og franskmenn. Sammen med alle mine medborgere, er jeg lei meg over å se denne delen av oss brenner, skriver presidenten på Twitter.

– Det brenner kraftig i Notre-Dame-katedralen i Paris. Brannvesenet forsøker å få kontroll på flammene. Vi mobiliserer med alt vi har, og jeg ber alle tenke på sikkerhet, sier ordfører i Paris, Anne Hidalgo, i en uttalelse på Twitter.

Hovedspiret på katedralen har falt.

Andre Finot, talsmann for katedralen, sier til nyhetsbyrået AP at hele det indre tre-interiøret, som er fra 1200-tallet, står i brann.

– Alt brenner. Ingenting vil stå igjen, sier han.

Mye røyk

TV 2 har vært i kontakt med Martine Sjursen (19), som sto utenfor katedralen ved 19.30-tiden.

– Jeg står her og skjelver. Det er en så stor brann og masse røyk. De prøver å slukke det, men det er så mye røyk, forteller Sjursen.

Da brannen brøt ut satt 19-åringen på en café med venner, da det plutselig kom flere vakter løpende forbi.

– De evakuerte hele Notre-Dame, og mange kom løpende ut. Jeg står her med veldig mange andre mennesker, og alle er i sjokk.

Notre-dame de Paris, eller bare Notre-Dame, er en katedral på øya Ile de la Cite i Seinen midt i Paris. Kirken ble bestilt i 1159 av biskop de Sullt, og den første steinen ble lagt i 1163.

Her faller spiret:

Oppussing

Den siste tiden er det satt i gang omfattende restaurering av katedralen. Så sent som fredag ble en rekke statuer fjernet fra taket. Statuene skal etter planen restaureres, før de i 2021 skulle bli satt på plass på taket igjen.

Franske myndigheter har satt av 11 millioner euro til å pusse opp katedralen. Den siste tiden har det blant annet vært mye stillas på taket av katedralen, der det altså nå brenner.

HAR FALT: Spiret falt like før klokken 20 mandag kveld.
HAR FALT: Spiret falt like før klokken 20 mandag kveld. Foto: Francois Guillot / AFP / NTB scanpix

Ifølge nyhetsbyrået AFP er brannen trolig relatert til denne oppussingen. Påtalemyndigheten sier i en uttalelse mandag kveld at de etterforsker brannen i Paris-ikonet som en ulykke per nå. De utelukker på nåværende tidspunkt at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

– Tre-taket som nå brenner er like gammelt som hele katedralen. Det har tidligere vært snakket om at Notre-Dame ikke var godt nok brannsikret, særlig med tanke på hvor mange turister som er innom katedralen hvert år, og dette var nok noe av det de skulle forsøke å gjøre noe med nå, sier arkeolog Øystein Ekroll til TV 2.

TV 2-reporter Cathrine Fossum er i Paris. Hun forteller at det er satt opp en sikkerhetssone rundt katedralen, og at folk bes om å holde seg unna.

Politiet har startet etterforskning av brannen. Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.

UNESCO har varslet at de vil bistå Paris med å bygge opp igjen Notre-Dame. Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

– Svært tragisk

Bernt Eidsvig er katolsk biskop av Oslo og fungerende apostolisk administrator for Trondheim katolske stift.

BISKOP: Bernt Eidsvig understreker at dette er et stort tap for svært mange.
BISKOP: Bernt Eidsvig understreker at dette er et stort tap for svært mange. Foto: Rolf Øhman

– Dette er en tragisk hendelse. Notre-Dame har en historie som er helt unik. Jeg vært der flere ganger, og dette er ikke noen hvilken som helst kirke. Parisere, troende eller ikke, vil oppleve et stort tap her i dag, sier Eidsvig til TV 2.

Han understreker at en kirke ikke bare er en bygning, men at den i stor grad formes av de menneskene som er der.

Også statsminister Erna Solberg har utrykt sin sorg over det som skjer i Paris.

– Det er hjerteskjærende å se Notre-Dame i flammer i min favoritt-by Paris. Jeg håper så mye som mulig kan reddes, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Også USAs tidligere president Barack Obama har sagt følgende mandag kveld:

– Nortre-Dame er en av verdens store skatter, og vi tenker på det franske folk i denne sorgens tid, skriver han på sin Facebook-profil.

Se Martines video av brannen: