Norge kan mangle 28.000 sykepleiere innen 2035:

– Man blir skremt og redd for fremtiden

Dystre spådommer gjør at sykepleiere og pasienter ber myndighetene om å komme til unnsetning, før krisen blir verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er alvorlige tider for landets sykepleiere. En fersk NAV-undersøkelse viser at Norge mangler 5.600 av dem, og det er ingen bedring i horisonten.

– SSB har fremskrevet tallene frem til 2035, og da vil vi mangle hele 28.000 sykepleiere. Dette er en varslet krise, og nå må vi få på plass et sykepleier-løft slik at vi kan ha mulighet til å behandle pasienter og befolkningen i fremtiden, sier leder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet.

– Dårlig samvittighet

Hun får gehør på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Tina Otterlei Krey er sykepleier på nevrologisk avdeling, og trives veldig godt i yrket. Hun melder likevel om en hverdag som tidvis kan være fysisk og psykisk utmattende.

– Den kan være slitsomt, fordi vi blir pålagt stadig flere arbeidsoppgaver, noe som gjør at vi aldri rekker over alt. Det hender man går hjem med dårlig samvittighet, fordi pasientene ikke får tiden man trenger, sier hun.

Alf Karstein Rokstad Tveit har vært inne til operasjon, og får oppfølging av sykepleier Tina Otterlei Krey når TV 2 er på besøk. Foto: Ivar Lid Riise.
Alf Karstein Rokstad Tveit har vært inne til operasjon, og får oppfølging av sykepleier Tina Otterlei Krey når TV 2 er på besøk. Foto: Ivar Lid Riise.

Krey er klar på at hennes avdeling ikke er blant dem som lider av underbemanning, men hun skulle gjerne ønske de var flere om oppgavene. Samtidig ser hun mørkt på SSB-spådommen om den økende sykepleier-mangelen de kommende årene.

– Når man ser disse tallene, så blir man skremt og redd for fremtiden. Dette handler om oss sykepleiere, og vi er avhengige av kollegene våre. Vi er et team hele veien, sier Krey.

Hun understreker viktigheten av å få nok tid til hver enkelt pasient, noe som går rett hjem hos Bjarne Hugo Hansen. Han er nyoperert, og får pleie av Krey når TV 2 kommer på besøk.

Ber om handling

– De er helt fantastiske her på Haukeland. Det er noe med nærheten, varmen og fagkunnskapen som jeg tror bidrar til bedre helse for oss som er inne til behandling, sier Hansen.

Nyopererte Bjarne Hugo Hansen sier han tror gode sykepleiere har direkte innvirkning på hvor lang tid pasientene bruker på å komme til hektene igjen. Foto: Ivar Lid Riise.
Nyopererte Bjarne Hugo Hansen sier han tror gode sykepleiere har direkte innvirkning på hvor lang tid pasientene bruker på å komme til hektene igjen. Foto: Ivar Lid Riise.

Hva tenker du om at Norge kan mangle 28.000 sykepleiere innen 2035?

– Au, da er det noe som har sviktet i planleggingen hos myndighetene, tror jeg. Det må jo være der det ligger, sier han.

Alf Karstein Rokstad Tveit har også vært inne til operasjon. Han skryter av oppfølgingen, og sier sykepleiernes innsats ikke må undervurderes.

– Denne mangelen er veldig alvorlig. Hvis sykehus-Norge skal fungere, må vi ha folk i alle ender. Her må det gjøres noe snart, og det skjønner vi alle sammen, sier han.

– Et varsku

Fredag leverte lederen i Sykepleierforbundet 105.000 underskrifter sammen med det de kaller «Sykepleierløfte» til lederen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Det er syv punkter. Det innebærer flere hele stillinger, at vi må ha en lønn som er god, arbeidstidsbestemmelser, arbeidsforhold og utdanningsplasser for å nevne noen, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

Hun beskriver dokumentet som et varsku. Om 16 år, er mangelen på sykepleiere femdoblet.

– Nå har vi snakket om denne krisen i flere år, og nå har vi konkretisert det samt overrakt det til politikerne, sier hun.

Sykepleierforbundet overleverte 105.000 underskrifter til helse- og omsorgskomiteen leder, Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Norsk sykepleierforbund
Sykepleierforbundet overleverte 105.000 underskrifter til helse- og omsorgskomiteen leder, Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Norsk sykepleierforbund

– Nå sitter vi i regjering

Geir Jørgen Bekkevold mottok dokumentet, og sier nå han vil ta dette opp med Helseminister Bent Høie og undersøke om det er politisk vilje. KrF-mannen tror hans parti har mer slagkraft nå som de er i regjering.

Hvordan skal dere utnytte den posisjonen?

– Den prøver vi å utnytte hver dag, og når det gjelder denne problemstillingen så har vi en langt tettere dialog opp mot departementet nå som vi sitter i regjering. Jeg tror ikke at det å være i regjeringen gjør oss mindre handlekraftig, sier Bekkevold.

Han sier det er bekymringsverdig at man om 16 år vil stå med et stor gap mellom behov og bemanning.

– Det er kjempealvorlig. Dette er en utrolig viktig yrkesgruppe innenfor alt som har med helse og omsorg å gjøre, så vi er nødt til å se på hvordan vi skal snu denne trenden, sier han.