Kritiserer RBK-ledelsen: – Jeg liker ikke det i det hele tatt

Etter ett fattig poeng på tre kamper har spørsmålene rundt «prosjekt Horneland» for alvor begynt å hagle. Men to RBK-legender mener at det er noen andre som må se seg i speilet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eirik Horneland har fått mye kritikk etter at han tok over som RBK-trener. Klubbens tidligere midtbanesjef Bent Skammelsrud retter derimot pekefingeren mot styret og Stig Inge Bjørnebye.

– Når man vinner serien fire år på rad, kan man ikke kaste trenerne som skaffet de resultatene for å få til noe i løpet av tre år. Det stemmer ikke i mitt hode. Jeg trodde man ansatte en ny trener for å bli bedre, sukker Skammelsrud.

Treårs-planen

Det styret i RBK har sagt, er at Eirik Horneland ble ansatt for å få klubben til å bli bedre på sikt. Ifølge både styreleder Ivar Koteng og Bjørnebye har prosjektet en tidsramme på tre år.

– Fotball er så ferskvare som det går an å få det, og de signalene som sendes ut til folket nå, de irriterer. De ber om tålmodighet de neste tre årene ... jeg liker det ikke i det hele tatt, det blir så defensivt, sier Skammelsrud, og legger til:

– Grunnen til at de ønsker tid, må være for sin egen del og ingen andres. Det ender jo med at det blir 7000 på Lerkendal, og det er det vel ingen som ønsker.

Skammelsrud, som står med 416 kamper for RBK, mener at klubben er på vei i feil retning.

– Man har innprentet en stil i RBK i lang tid og det var ikke så mange år siden klubben skrev ned at de skulle spille 4-3-3. Det at man kaster dette for å få inn nye tanker, det synes jeg er meget spesielt. Det har ingenting med trenerne å gjøre, det handler om klubben, mener han.

Ingen krisestemning

På Lerkendal mandag avviste både kaptein Mike Jensen og keeper André Hansen at det var snakk om krise.

– Det er ikke godt nok, men vi har startet dårlig før og likevel endt opp med å gjøre det bra. Jeg har full tillit til treneren, sier Hansen til TV 2.

– Vi har heldigvis 27 kamper å ta igjen lederlagene på, sier Pål-André Helland.

Heller ikke den pressede treneren vil snakke om krise, men innser at resultatene må komme snart.

– Vi har det travelt. Prestasjonene har vært for dårlige over tid, sier Horneland til TV 2.

Peker på styret

Etter fire seriegull på rad bestemte Rosenborg seg i fjor for å ta en annen retning, og valget falt da på Horneland. Skammelsrud synes ikke at det er riktig at det kun er han som får det glatte lag.

– Horneland og co. gjør den jobben de har kommet for å gjøre og den jobben de har blitt tilsatt, og jeg tror han gjør alt i han makter i hele verden for å få det til. Klubben har kjøpt deres ideer, men spørsmålet er hvordan de kan ansette en trener som har andre tanker og annen spillestil, sier 52-åringen, og får støtte av tidligere lagkamerat Steffen Iversen.

– Det er annerledes for Horneland å trene RBK. I Haugesund kunne han ligge bak og kontre, men i Rosenborg skal det vinnes og det skal vinnes attraktivt. Så langt i år har det vært katastrofe spillemessig og laget er ikke til å kjenne igjen. Det brenner litt under føttene til Horneland nå, men det er to andre som jobber i klubben som må ta sin del av skylda, sier Iversen bestemt, og sikter til Ivar Koteng og Stig Inge Bjørnebye.

Vil ha lokale unggutter

Iversen vant i sin tid fem seriemesterskap med RBK, og den gangen var trøndere en viktig del av lagets beholdning. I dag finner man kun to av den sorten i RBKs førsteellever.

– At ungguttene ikke får muligheten, det skjønner jeg ikke. De må få inn trøndere som blør for drakta, for det virker ikke som at spilleren som er utpå der gjør det, tordner Iversen.

Et annet tema som har blitt debattert, er alderen på Rosenborg-troppen. Skammelsrud tror at flere av de eldre spillerne ikke evner å spille på den måten Horneland ønsker.

– Det er vanskelig å endre spillestil, men det er noe med det å endre en gammel traver i spillestil og tankegang. Når man har lyktes med noe ser jeg for meg at en del gjerne vil fortsette med det som har fungert. Det virker ikke som at troen er der og de makter ikke å følge de nye ideene, sier han.

Iversen forklarer at han tror det handler om sult.

– Sulten er kanskje borte for de eldre spillerne som har vært med på en del. De er ikke i nærheten av noe, og slik det er nå synes jeg allerede at det nesten er krise i RBK, sier han.

Hoder kommer til å rulle

Begge RBK-ikonene er enig i at prestasjonene fra de tre første rundene ikke kan vedvare.

– Jeg tror ikke det kommer til å være så lenge til noen må ta hatten sin og gå. Om Molde leder med 15 poeng til sommeren, er det flere som må tenke på stillingene sine, advarer Iversen.

Også Skammelsrud tror at noen må gå dersom dette fortsetter.

– Ja, selvfølgelig, men Horneland er kanskje den som skal se seg minst i speilet, sier han kryptisk.

Hvor lenge kan dette fortsette før det får konsekvenser?

– Nei, tre år, var det ikke det, ler Skammelsrud oppgitt, før han legger til:

– Forhåpentligvis får de noen drittseire nå, slik at man kan få litt arbeidsro og jobbe derfra. Jeg mister ikke troen etter tre kamper, men det er flere spørsmålstegn nå enn det har vært tidligere.