A grounded Boeing 737 MAX 8 passenger plane of the Norwegian low-cost airline Norwegian is parked at the tarmac at Vantaa airport in Vantaa near Helsinki, Finland on March 13, 2019. - A number of countries have banned Boeing's 737 MAX 8 medium-haul workhorse jet from their airspace in response to the Ethiopian Airlines crash that killed all 157 people on board. (Photo by Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Oslo  20171218.
Hanne Inger Bjurstrøm en norsk embedskvinne, advokat og tidligere politiker (Ap), som er likestillings- og diskrimineringsombud fra 2016.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

reagerer på norwegian-regler:

Mener Norwegians sminke- og kleskrav kan være ulovlig

Norwegians reglement fra april 2019 pålegger kvinner å bruke sminke og sko med hæler, skriver VG. Kravene kan være ulovlige, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VG har fått tilgang til Norwegians 22 sider lange regelverk, som tar for seg hvordan personalet skal se ut og hvordan uniformen skal være.

I regelverket er det krav om at kvinner bruker sminke og sko med en hæl på minimum to centimeter.

Menn får ikke lov til å bruke sminke i det hele tatt. De får heller ikke ha lange negler, neglelakk eller ørepynt, ifølge avisen.

– Basert på det som har kommet fram i VGs oppslag er det ikke vanskelig å være enig i at Norwegians reglement kan virke gammeldags og lite i tiden, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til TV 2.

Regelverket kan være i strid med loven.

– Sminkekrav og krav om sko med hæler utelukkende for kvinner er forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Det kan dermed rammes av loven. Det dreier seg altså om utseendemessig krav til kvinner for å utføre en jobb. , slår Bjurstrøm fast.

Saken må eventuelt avklares i Diskrimineringsnemnda.

– Det kan argumenteres for at mer generelle krav om velpleidhet, som også gjelder for menn, er noe annet enn et påbud om sminke og høye hæler. Den konkrete vurderingen og avveiningen i saken er det imidlertid Diskrimineringsnemnda som eventuelt må gjøre. Spørsmålet om sminke og sko med hæler har ikke blitt vurdert opp mot loven før, sier likestillingsombudet.

– Unorsk

– Dette fremstår som litt sært, gammeldags og rett og slett litt unorsk av Norwegian. De fleste er nok kommet lenger i likestillingslandet Norge i 2019, sier statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Jan-Christian Kolstø til TV 2.

Han ber Norwegian tenke nøye gjennom hvilke signaler de sender til sine ansatte og til offentligheten når det gjelder likestilling.

KRITISK: Statssekretær i kultur- og likestillingsdepartementet Jan-Christian Kolstø. Foto: NTB
KRITISK: Statssekretær i kultur- og likestillingsdepartementet Jan-Christian Kolstø. Foto: NTB

– Kanskje Norwegian også burde ha litt større tillit til sine egne ansatte? Jeg tror de er profesjonelle nok til å vurdere selv hva som kreves for å utføre jobben sin på en gode måte uten et så pass langt og detaljert regelverk med både sminkepålegg, sminkeforbud og detaljregulering av kvinners fottøy, sier Trine Skei Grandes rådgiver og statssekretær.

Han mener det er åpenbart at Norwegian har en vei å gå når det kommer til likestilling.

– Menn og kvinner skal likebehandles når de gjør den samme jobben. Her har Norwegian tydeligvis et stykke å gå når det kommer til likestilling. Jeg håper at de ansatte og Norwegian kan finne en løsning på dette som ivaretar alle parter, som er litt mer i tråd med tiden og som utviser litt mer tillit til de ansatte, sier Kolstø.

Leder av Arbeiderpartiets kvinnepolitiske nettverk, Anette Trettebergstuen, kritiserer også Norwegian.

– 1950-tallet ringte og vil ha tilbake klesreglementet sitt, skriver hun på Facebook.

Forsvarer reglementet

Norwegian forsvarer reglementet.

– Norwegians flygende mannskap må følge selskapets uniformsreglement. Uniformen er nøytral og diskret, og ja, det stemmer at det stilles forskjellige krav til menn og kvinner når det kommer til sminke, hår osv. Dette er helt vanlig hos andre flyselskap også, skriver Astrid Mannion-Gibson, senior kommunikasjonsrådgiver i en epost til TV 2.

Hun skriver at reglementet er moderat i forhold til flere andre internasjonale selskaper.

Mannion-Gibson skriver at de ikke har fått noen klager fra ansatte på reglementet.

– Vi går gjerne igjennom retningslinjene igjen og gjør endringer, dersom det er et ønske blant våre kabinansatte og er et behov for det. Vi ønsker selvfølgelig ikke å støte eller fornærme noen med vårt uniformsreglement, avslutter hun.

SAS: – For rigid

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier de ikke har liknende sminkekrav.

FOR STRENGT: Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, mener regelverket er for strengt.
FOR STRENGT: Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, mener regelverket er for strengt. Foto: Bøe, Torstein

– Vi har ikke krav om sminke for kvinnelig kabinpersonale hos oss, og menn får sminke seg dersom de ønsker det. Men det skal være diskret, sier Johansen til TV 2.

Han sier reglene til SAS skal gjenspeile at «likestilling sterkt i våre skandinaviske samfunn».

– Vi vet om at det er endel globale flyselskaper som har strenge regler for slike ting, og det mener vi er for strengt og for rigid, sier Johansen.

Sjef for kabinansatte i SAS, Ingrid Solberg, mener SAS sine regler reflekterer «den moderne tidsalderen vi lever i».

– Vi vil gjerne ha et moderne reglement som reflekterer at vi er i 2019, sier Solberg til TV 2.

SAS har imidlertid i likhet med Norwegian et krav om at kvinner skal ha sko med hæl, men det kan være unntak.

– Her tas det blant annet ergonomiske hensyn, så vi tillater også flate sko i jobbsituasjonen om bord.