KRITISK: Petter Eide (SV) er kritisk til hvordan justisminister Jøran Kallmyr (FrP) og regjeringen har håndtert etterforskningen av voldtektssaker.F
KRITISK: Petter Eide (SV) er kritisk til hvordan justisminister Jøran Kallmyr (FrP) og regjeringen har håndtert etterforskningen av voldtektssaker.F Foto: NTB Scanpix

11 av 13 russevoldtekter henlagt:

Går knallhardt ut mot regjeringen: – Gjør vondt å høre disse historiene

Justispolitisk talsmann i SV, Petter Eide, sier at etterforskning av voldtekter er det største kriminalpolitiske problemet vi har i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På søndag fortalte TV 2 historien om 22 år gamle Tiril, som på et russetreff på Tryvann for fire år siden ble gruppevoldtatt av tre gutter.

Tiril anmeldte saken, men etter seks måneder ble den henlagt, fordi politiet ikke hadde nok bevis til å finne de tre gjerningspersonene.

Men 22-åringens historie er ikke unik.

I 2018 anmeldte 13 russ voldtekter i forbindelse med fjorårets feiring. Av disse ble hele 11 henlagt. Kun én av sakene endte med en tiltale.

– Alvorlig krenket

Justispolitisk talsmann i SV, Petter Eide, sier til TV 2 at det gjør veldig vondt å høre disse historiene.

– Disse kvinnene opplever å bli alvorlig krenket, og de får fysiske og psykiske traumer som de må leve med i mange år. Dette er enormt alvorlig, sier Eide.

Han mener at etterforskning av voldtekt er det aller største kriminalpolitiske problemet vi har i Norge.

– Det er et menneskerettighetsbrudd, fordi staten klarer ikke beskytte kvinner mot voldtekt. Dette handler om politikk, og stortinget må ta ansvar. Vi er nødt til å styre politiets prioriteringer, slik at de legger vekt på dette, sier Eide.

– Lav status

Han mener regjeringen burde øremerke midler til å etterforske voldtekter, men foreløpig har ikke Eide fått flertall for dette. Stortingspolitikeren mener derfor at tallene vi ser nå vil fortsette å være ille i årene fremover.

– Det er lav status i politiet å etterforske voldtektssaker, og vi er nødt til å endre dette, slår han fast.

Eide mener ikke regjeringen tar ansvaret sitt på alvor, og viser til at de har ventet i seks år på en handlingsplan mot voldtekt.

Den kom først 25. mars i år. I planen står det at fokuset vil være på en målrettet forebyggende innsats, et godt hjelpetilbud etter voldtekt, god faglig oppfølging av fornæremde, god etterforskningskvalitet samt mer kunnskap og kompetanse.

Høy prioritet

Nå kommer SV-politikeren med en oppfordring til justisminister Jøran Kallmyr (FrP).

– Justisministeren må gå inn for å øremerke midler til etterforskning i politiet. Han må se på hvordan politiet prioriterer etterforskningen sin, sier Petter Eide.

Justisminister Jøran Kallmyr (FrP) sier til TV 2 at det ikke er noen tvil om at voldtektssaker blir prioritert av både politi og påtalemyndighet.

– Jeg legger til grunn at det ikke er kapasitetsutfordringer som er årsak til disse henleggelsene, men andre påtalemessige årsaker, sier Kallmyr til TV 2.

Han oppfordrer russen til å ta vare på hverandre, og pass på at ingen sovner på fest eller russetreff uten at noen passer på.

– Vær en kjernekar, slik at ingen går utover sine grenser og gjør noe mot andre som vil prege dem for lang tid fremover, sier justisministeren.