Kristoff innrømmer feil dekkvalg: – Jeg har meg selv å takke

Punkteringer ødela for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Philippe Gilbert vant Paris-Roubaix.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den belgiske veteranen Philippe Gilbert (36) var sterkest i spurten og vant Paris-Roubaix søndag. Tyske Nils Politt (Katjusja) ble nummer to, mens Gilberts lagkamerat Yves Lampaert kapret 3. plassen.

Deceuninck Quick-Step-rytteren Gilbert har nå vunnet fire av de fem monumentene i sykkelsporten. Kun Milano-Sanremo mangler for å komplettere Gilberts monument-samling.

Det ble en helsvart dag sett med norske øyne. Alexander Kristoff punkterte totalt tre ganger og havnet tidlig på etterskudd. Edvald Boasson Hagen hang godt med til det gjenstod rundt 60 kilometer, men måtte slippe det som var igjen av hovedfeltet da også han punkterte. Boasson Hagen ble nummer 45. Kristoff nummer 56.

– Vi gikk «all in» med Alex, men han hadde tre punkteringer. På et tidspunkt fikk jeg og Marco Marcato beskjed om å slippe oss ned fra feltet for å vente på Alex for å kjøre ham tilbake, men luken var for stor, sier Kristoffs norske lagkompis Vegard Stake Laengen.

– En katastrofe av en dag. Det var ikke det vi forventet. Den ene tingen skjedde etter den andre. Gaviria ble syk i natt, Tom Bohli krasjet, Bystrøm mistet kontaktlinsen og Alex punkterte. Vi gjorde det vi kunne. Hatten av for at Alex fullførte rittet, sier UAE-direktør Allan Peiper.

Boasson Hagen hang med til det gjenstod drøyt 50 km. Da punkterte han på verst tenkelige tidspunkt.

– Jeg hadde mye uflaks i dag. En punktering ganske tidlig og en punktering da Sagan valgte å støte. Det var ikke min dag i dag, sier Boasson Hagen til TV 2.

Kritisk til dekkvalg

Et tema før start var dekkvalget til Kristoff. Som en av få ryttere kjørte nordmannen med dekk uten innerslange. Thor Hushovd mener det var et sjansespill.

– Det var ikke et bra valg. Han punkterte tre ganger. Om dekk uten innerslange er grunnen er umulig for meg å si, men det viktigste er at utstyret man har er testet godt over en lang periode. Det er greit nok hvis han, laget og dekkleverandøren kan stå inne for det. Men hvis han har tatt et eget valg fordi det passer ham bedre, er det kanskje ikke godt nok, sier Hushovd.

Kristoff innrømmer at gamblingen med nye dekk slo feil.

– Jeg følte meg ganske bra, men jeg hadde tatt en stor risiko ved å kjøre med en ny type hjul. Jeg har kjørt med de i Belgia og på trening. Da gikk det fint. Jeg punkterte ikke da. Men jeg punkterte som bare det her. Det funket dessverre ikke. Det ble tre kjappe punkteringer på rad før jeg byttet til en sykkel med andre hjul, sier Kristoff til TV 2.

Tre ganger traff nordmannen brostein som stakk opp. Da smalt det i dekkene.

– Hadde jeg kjørt for meg selv hadde det gått fint, men når man kjører i felt ser man ikke brosteinene som stikker opp. Jeg traff tre ganger, og da sprutet det væske ut. Jeg har meg selv å takke, for jeg kunne kjørt på andre hjul, sier han.

– Hvorfor gamblet du før et av de største rittene?

– Hvis man ikke våger, vinner man ikke. Men jeg kjører ikke med dekk uten innerslange i Paris-Roubaix neste år, sier han.

Hushovd mener Paris-Roubaix var feil anledning å gamle med utstyret.

– Det er ikke i Paris-Roubaix man tester ut nye ting. Det bør man gjøre på andre tidspunkt og i andre løp. Men det er det som er kjennetegnet til Kristoff. Han liker å gjøre ting annerledes. Mange ganger har han vunnet på det, andre ganger har han tapt på det. I dag tapte han på det. Dumt valg. Når han er den eneste rytteren som gjør det... han bør ta lærdom av det til neste år. Da bør han ikke gjøre det, selv om følelsen er at det ruller litt bedre, sier Hushovd.

Voldsomt tempo fra start

Det gikk lang tid før et brudd fikk etablert seg. Vegard Stake Laengen var aktiv, men feltet nektet å la farlige grupperinger stikke avgårde. Like før første brosteinsparti, etter nesten to timers kjøring, rev en gruppe på 23 ryttere seg løs.

Blant dem satt outsiderne Nils Politt (Katjusja), Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step) og Matteo Trentin (Mitchelton-Scott).

Kristoff havnet i trøbbel i sektor 27. UAE-stjernen punkterte, men kjørte seg lett tilbake i hovedfeltet. Også Boasson Hagen fikk mekanisk trøbbel.

Verken Team Sky eller Bahrain-Merida hadde ryttere med i bruddet. De to lagene samarbeidet om å holde høy fart i hovedfeltet. Sidevind gjorde at feltet sprakk opp, men strekkene var ikke lange nok til å gjøre skade. Med 122 km igjen ble det store bruddet hentet.

Ny Kristoff-punktering

Kristoff punkterte på ny på sektor 22. Flere lagkamerater slapp seg ned for å hjelpe Kristoff opp til feltet igjen, men ut av den fryktede Arenberg-skogen var Kristoff hele to minutter og 35 sekunder bak teten. Samtidig var Boasson Hagen godt plassert blant favorittene.

Med drøyt 60 km igjen begynte Philippe Gilbert å røre på seg. Han fikk med seg Nils Politt (Katusha Alpecin) og Rüdiger Selig. På vei inn i sektor 13 hadde trioen et forsprang på 25 sekunder ned til hovedfeltet.

Peter Sagan, Yves Lampaert, Wout van Aert og Sep Vanmarcke støtet seg opp til Gilbert og Politt like før det brutale brosteinsstrekket Mons-en-Pévèle.

Gruppen fikk en luke på ett minutt ned til restene av hovedfeltet, der Greg Van Avermaet jaget som besatt for å tette luken. Det klarte belgieren aldri. Boasson Hagen hadde ingen god dag. Rudsbygdingen måtte slippe Van Avermaet-gruppen etter en uheldig punktering.

I front var Politt offensiv. Han støtet fra de fem andre med 14 kilometer igjen. Gilbert hev seg på hjul, og det ble en duell mellom belgieren og tyskeren.

Ringreven Gilbert la seg på hjul inn på velodromen. Like før mål satte han inn et rykk Politt ikke hadde mulighet til å svare på.