Raser etter at dommerne brukte tolv minutter på å annullere scoring: – De er redde og feige

Frisk kunne juble for seier etter vanvittig sluttspilldrama mot Storhamar.

Storhamar trodde de hadde vunnet den femte NM-finalen i ishockey, men målet ble annullert etter en tolv minutter (!) lang videoanalyse.

Til slutt jublet Frisk Asker for 3-2-seier.

Se hele det absurde dommerdramaet over!

Kyle Bonis avgjorde oppgjøret to og et halvt minutt ut i forlengningen. Dermed leder Frisk finaleserien 3-2, og mandag kan de bli norgesmester om det blir ny seier foran egne fans.

Lørdagens kamp vil bli husket for dommernes videoanalyse. Ti minutter gikk med før de havnet ned på å annullere Robin Dahlstrøms scoring 21 sekunder ut i forlengningen. Målscoreren var ikke i målgården da skuddet gikk, men det var Troy Josephs. Argumentet var at det hindret Frisk-keeper Niklas Dahlberg fra å redde.

– Redde og feige

Det som i et øyeblikk var elleville jubelscener blant over 6000 Storhamar-supportere, ble til full frustrasjon. Samtlige i dommertemaet ble involvert i avgjørelsen.

– De gjør hva de kan for ikke å være matchavgjørende, og så klarer de å bli så avgjørende det går an med verdens mest soleklare seks mann på slutten der. For meg er det helt utrolig, freser Robin Dahlstrøm til TV 2.

– Hvordan oppleves det?

– De er redde. De er feige. De tør ikke å ta de tøffe beslutningene. Da blir det som det blir.

Norges tidligere landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen, med fortid fra fem sesonger i NHL og sju i svensk hockey, mente det var en vanskelig oppgave for dommerne. Samtidig var han klar i sin vurdering.

– Den er den skøyten til Josephs, som gjør at Dahlberg ikke får flyttet seg helt over. Det er nok derfor de bruker så lang tid. I Sverige er det hindring av målvakt så lenge du toucher litt, og det er jo kontakt. Så hadde dette vært i Sverige hadde det ikke blitt mål, og jeg tror ikke det blir mål nå, sier Tollefsen i studio mens de venter på avgjørelsen.

Han får støtte av tidligere landslagskollega Alexander Bonsaksen på Twitter.

– Patetisk

Storhamar-trener Fredrik Söderstöm klarer ikke å begripe hvordan dommerne klarte å brukte hele tolv minutter på å underkjenne Dahlstrøms scoring.

– Jeg tror i nær fremtid vil vi ha videogranskinger på tre kvarter og tolvdommersystem, så får vi se om vi ser alt, sier Storhamar-trener.

Han bruker sterke ord for å beskrive dramaet som endret psykologien i kampen.

– Det er patetisk. Det må være umulig at det skal komme bedre bilder fra NASA med tiden. Det er blitt et problem i hockeyen at man som dommer ofte er for feig til å ta en beslutning, og så skal man bruke videobilder som altfor ofte ikke sier så mye mer. Så står man der og blir mer stresset og nervøs, og så gjør man det litt for enkelt, sier Söderstöm, og får støtte fra rivalen.

– Jeg er enig med deg. Du får ikke bedre bilder. Hvor lang tid skal det ta? Selv om det går med oss i dag, synes jeg fortsatt det er frustrerende både for publikum og oss på benken at sånne situasjoner tar lang tid. Men på den andre siden vil man få den riktige avgjørelsen, det er kanskje derfor det tar lang tid, sier Frisk-trener Jan André Aasland.

– Gjør vi feil, så betyr det mye

Etter den lange ventetiden endte det i stedet med at Kyle Bonis sørget for at hans menn kunne juble.

– Når den blir underkjent er det typisk at det er vi som går opp og scorer, jeg er selvfølgelig fornøyd med det, sier Aasland.

Dommer Jørn McCall Ekeberg forklarer beslutningen slik:

– Sånn som vi ser det hindrer Josephs Dahlberg i å spille posisjonen sin i målfeltet. I utgangspunktet dømmer vi det til at det er kontakt, og da skal vi ikke godkjenne scoringen.

– Dere brukte 12 minutter på dette, det var tydelig at dere var usikre?

– Ja, det er klart vi ønsker å være sikre. Det er en finale, det er mye på spill. Gjør vi feil her, så betyr det mye. Derfor tar vi oss god tid, og føler vi har kommet frem til riktig avgjørelse, sier McCall Ekeberg.

Utrusende målvakt

Etter en rolig start på oppgjøret ordnet Dahlstrøm 1-0 for Storhamar på en retur etter snaut 13 minutter. Dahlberg reddet det første skuddet, men liggende på isen var han sjanseløs på å ta forsøk nummer to.

Fem minutter senere var lagene like langt igjen. Kyle Bonis utnyttet en blemme fra Storhamars sisteskanse Oskar Östlund, som ruset ut fra eget mål og så pucken gå over ham og i nettet.

Tidlig i annen periode gjenerobret Storhamar ledelsen. Mikael Dokken scoret 2-1 via Dahlbergs leggskinn.

Stolpetreff

Gjestene slo nok en gang tilbake sju minutter senere. Denne gangen kunne Christian Kåsastul lett gjøre 2-2 på en Östlund-retur.

I tredje periode kom begge lag til like mange skudd, men scoringene uteble. Mot en sittende Östlund satte Sebastian Johansen en Frisk-puck i stolpen etter 45 minutters spill.

Så kom overtidsdramaet som Frisk Asker gikk seirende ut av. Mandag har tittelforsvarer Storhamar presset på seg. De må vinne for å sikre en sjuende og siste finalekamp i egen hall, som eventuelt spilles onsdag.

(©NTB/TV 2 Sporten)