ISKALD: Kristian Thorstvedt satte inn 1-0 på utsøkt vis. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
ISKALD: Kristian Thorstvedt satte inn 1-0 på utsøkt vis. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Brann snytt for minst to straffespark – så dukket Thorstvedt opp

Viking vant vestlandsderbyet mot Brann. TV 2-ekspert mener Brann ble bortdømt.

Viking-Brann 2-1

Viking slo Brann 2-1 og overtok ledelsen i Eliteserien etter en tidvis svært amper forestilling lørdag kveld. Kristian Thorstvedt og Ylldren Ibrahimaj scoret hjemmelagets mål. Fredrik Haugen reduserte med seks minutter igjen, men Viking red av Brann-stormløpet de siste minuttene. På overtid ble Usman Sale utvist.

Bortelaget ble snytt for minst to straffespark i løpet av kampen.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen skjønner at bortelaget er frustrerte.

– Jeg skjønner godt at Brann føler seg snytt i kveld, for de skulle hatt straffe da Bamba ble lagt i bakken av Austbø i 1.omgang, og da Berisha ble lagt i bakken av en Viking-forsvarer i 2. omgang, sier han.

Brann-angriperen var oppgitt da han ble intervjuet etter kampslutt. Berisha mener han ble snytt for to straffespark. Donald-kulen i pannen kom da han ble bokset i hodet av Viking-keeper Iven Austbø inne i 16-meterfeltet.

– Vi er klart bedre enn Viking, men de får hjelp fra veldig mange på denne banen. Det er helt utrolig, sier Berisha til Max.

Han mener Brann ble snytt for tre straffespark.

– I Norge har man ikke lov til å si så mye om dommerne, sier Berisha, før han tar sats:

– Det er helt utrolig at det ikke blir dømt straffespark. Vi blir selvfølgelig frustrerte. I hver kamp, bortsett fra Kristiansund-kampen, gir dommerne kampen og poengene til det andre laget. Det går ikke an.

– Meget svak kamp

Mathisen mener dommer Ola Hobber Nilsen dømte en svak match.

– Ola Hobber Nilsen var strålende da han dømte Mjøndalen-Bodø/Glimt sist helg, men i kveld var det en meget svak kamp fra han og hans assistenter. Han misser flere klare straffespark og gir ikke gult kort til Tommy Høiland tidlig i kampen når han er alt for sein inn i en duell med Wormgoor.

Lars Arne Nilsen følte også at Brann ble bortdømt.

– Vi har mye bedre dommere på trening. De må komme seg opp i situasjonene. Jeg synes ikke det er godt nok. Jeg synes det er trist, sier Nilsen til Max.

Bjarne Berntsen erkjenner at Viking var heldige.

– Vi blir presset i perioder og er litt heldige resultatmessig, men det er belønning for at vi jobber så steinhardt gjennom hele kampen, sier Viking-treneren.

Mathisen mener bortelaget fikk dårlig betalt, men roser Vikings scoringer.

– I store deler av kampen er Brann det beste laget, men man må også la seg imponere over moralen og kvaliteten i dette Viking-laget. At de skulle stå med ni poeng etter tre kamper var det få som hadde trodd på forhånd, og i kveld er det flotte prestasjoner på begge Viking sine mål. Thorstvedt er iskald når han plasserer ballen i hjørnet, og Ibrahimaj vet nøyaktig hva han gjør når han plasserer ballen mellom beina til Opdal.

Nær drømmestart

Zlatko Tripic var nær ved å gi Viking en drømmestart etter bare 27 sekunder. Bismar Acosta klønet det til som bakerste mann, noe som ga Tripic muligheten fra skrått hold. Fra spiss vinkel satte han ballen rett på målvakt Håkon Opdal.

Brann kom på en farlig visitt etter seks minutter. Hjemmelagets Tord Salte holdt på å klarere ballen i eget nett, men Viljar Vevatne ryddet unna i første omgang. På returen smalt Veton Berisha til fra skrått hold, men Daouda Bamba kom akkurat for sent frem til å sette ballen i det åpne målet.

Samme Bamba var på farten etter 28 minutter. Brann-spissen var først på et langt gjennomspill, men ble lagt i bakken av Viking-keeper Iven Austbø.

Brann ropte på straffespark, noe TV-bildene viste at de hadde god grunn til å gjøre.

– Ola Hobber Nilsen har hatt en fryktelig kamp i Stavanger. Brann snytt for klink straffe, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Dyttet Berisha

Hobber Nilsen vinket også spillet videre da Berisha ble dyttet overende i straffefeltet i begynnelsen av 2. omgang. Siddisen var rasende da dommeren vinket spillet videre.

Like etterpå avsluttet Ruben Kristiansen på hel volley fra kloss hold, men Austbø fikk opp armene og reddet forsøket mesterlig.

Tommy Høiland trodde han hadde gitt Viking ledelsen etter en times spill, men assistentdommeren vinket korrekt for offside.

Fire minutter seinere kunne hjemmelaget juble for scoring - og denne gangen var det aldri tvil. Tripic fant Kristian Thorstvedt med en lekker pasning. Unggutten bredsidet ballen ned i lengste hjørne på første berøring.

– Thorstvedt imponerte i fjor, var utrolig god i vinter og har fortsatt med en imponerende form etter at Eliteserien startet. Fortsetter han på dette viset vil han være en attraktiv mann for større klubber allerede til sommeren, men aller først skal han til oss i FotballXtra, sier Mathisen.

Brann fikk en trippelsjanse et kvarter før slutt, men bergenserne virket vaksinerte mot å score. Det gjorde ikke Viking. I det 78. minutt plukket Ylldren Ibrahimaj opp et forferdelig tilbakespill fra Kristiansen. 23-åringen holdt hodet kaldt alene med Opdal og fant den nødvendige åpningen mellom beina på Branns sisteskanse.

Da eksploderte det på SR-Bank Arena.

– For alle som er glad i norsk fotball er det veldig gledelig å se slike kamper fra Stavanger som den vi fikk se i kveld. Over 13.000 på tribunen er imponerende, og det viser litt av den interessen som det faktisk er for Viking i Stavanger - i tillegg til at det naturligvis var en god del bergensere på kamp, sier Mathisen.

Fotballeksperten er imponert over måten Viking-spillerne ofret seg på.

– Brann skaper et voldsomt trøkk mot Viking-målet de siste minuttene, men Iven Austbø og Viking-forsvaret skal ha ros for hvordan de ofrer seg i avgjørende situasjoner. Ja, Viking har en gode dose flaks i kveld, men det er også meget imponerende å se hvordan de står frem. Dette er et lag som er veldig likt det de rykket opp med fra Obos-ligaen i fjor, de har viktige forsvarsspillere ute med skader, men allikevel slår de Brann.