Sudans sikkerhetssjef går av – protestene fortsetter

Sudans sikkerhetssjef Salih Gosh har gått av, opplyser militærjuntaen som har styrt landet siden torsdag.

DEMONSTRANTER: Store folkemengder samler seg i Khartoum lørdag. Foto: Mohammed Hemmeaida/AFP
DEMONSTRANTER: Store folkemengder samler seg i Khartoum lørdag. Foto: Mohammed Hemmeaida/AFP

Sudans sikkerhetssjef Salih Gosh har ledet landets fryktede etterretnings- og sikkerhetstjeneste.

Lørdag opplyste juntaen at lederen for det militære overgangsrådet, Abdel Fattah al-Burhan, har akseptert Gosh sin avgang.

Demonstrerer

Demonstrantene i landets hovedstad Khartoum ser derimot ikke ut til å ha noen planer om å gi seg.

Lørdag tok tusenvis av personer seg frem til militærets hovedkvarter, noen av dem i biler, andre til fots, for å feire de politiske endringene.

Demonstrantene jublet over at president Omar al-Bashir ble avsatt torsdag etter 30 år ved makten, men de likte dårlig at mange av hans nærmeste medarbeidere fortsatte i mektige posisjoner.

Sivil regjering

Sent fredag kveld gikk også tidligere forsvarsminister Awad Ibnouf av etter å ha ledet den nye militærjuntaen i kun ett døgn. Og lørdag var det altså sikkerhetssjefens tur.

Militærjuntaen sier den ønsker en overgang til en sivil regjering, men samtidig er det innført unntakstilstand og portforbud. Juntaen har også gitt beskjed om at den vil beholde makten i to år.

Demonstrantene har lovet å fortsette protestene til en sivil regjering er på plass.

Dømt i ICC

Militærkuppet kommer etter måneder med protester mot Bashirs regime.

Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød og drivstoff ble økt. Totalt skal omkring 50 personer ha blitt drept i uro og sammenstøt.

75 år gamle Bashir har vært statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser.

(©NTB)