IMPONERER: Viktor Hovland har gjort sine saker bra blant verdenseliten.
IMPONERER: Viktor Hovland har gjort sine saker bra blant verdenseliten. Foto: David Cannon/Getty Images/AFP

Hylles av Tutta: – Det er bare helt sykt

Suzann Pettersen tror Viktor Hovland har en stor karrière foran seg.

Viktor Hovland (21) har imponert stort etter å ha blitt første nordmann noensinne til å spille legendariske The Masters på Augusta.

Blant de som lar seg imponere er Suzann Pettersen.

– Det var imponerende i seg selv å vinne det U.S. Amateur Championship, det å spille The Masters er bare helt sykt. Historisk er bare fornavnet, sier Tutta, som er i USA sammen med sønnen Herman.

Hun følger turneringen på TV hjemme i Florida.

– Hvis du ser på listen over vinnere av U.S. Amateur Championship, så er det ikke mange som ikke har lyktes, påpeker hun.

– Har en stor karrière foran seg

Men Hovland har holdt hodet kalt, og fredag klarte han cuten med god margin. Etter å ha havnet på par torsdag, endte nordmannen en under par på dag to.

– Viktor har en stor karrière foran seg, det virker som han har gjort det meste riktig til nå og har alt som skal til for å lykkes. Han er en moderne golfspiller, ikke etter læreboka, men men masse kraft og følelse i det han driver med, sier Tutta.

– Han virker veldig komfortabel, og første dag var veldig bra. Bare det å komme seg rundt banen i Augusta på en så god måte er imponerende. Jeg håper han nyter hvert slag, skryter hun.

Suzann Pettersen har selv spilt på den samme legendariske golfbanen.

– Jeg har vært på banen i Augusta, og med den atmosfæren og alle menneskene, så føles det som å spille i himmelen.

– Har trent og spilt som en proff

Hovland studerer ved Oklahoma State-universitetet, og er fremdeles amatørspiller. Det betyr at uansett hvordan det går, så kan han ikke motta noe av de heftige pengepremiene som deles ut under The Masters.

Vinneren stikker av med 17,6 millioner kroner, men selv nummer 20 får 1,2 millioner kroner.

Hovland kan bli proff allerede til sommeren, men Tutta mener det kun er det økonomiske som vil endre seg sammenlignet med den tilværelsen Hovland lever nå.

– Den største forskjellen fra å gå fra amatør til proff er at han kan begynne å tjene penger på sporten, ellers tror jeg ikke forskjellen blir så stor. Han har allerede trent og spilt som en proff i flere år, sier Tutta, som selv ble proff som 19-åring.

Matchet tittelforsvareren

Fredag lot ikke Hovland seg ikke affisere verken av kvaliteten på motspillerne eller av det dårlige været som gjorde banen bløt og førte til at spillet måtte avbrytes en periode på grunn av fare for lynnedslag.

Hovland misset så vidt en birdieputt på 18. og siste hull som kunne løftet ham ytterligere. Da alle spillerne hadde gått ferdig fredagens runde, lå nordmannen på delt 29. plass, med seks slag fram til lederne og fem slag ned til spillerne på feil side av streken som skiller til dem som ikke får spille videre.

21-årige Hovland er kvalifisert for turneringen fordi han i fjor vant USAs amatørmesterskap. Han imponerte med en åpningsrunde på par og delt 29. plass i selskap med verdens beste golfspillere.

Akkurat som torsdag gikk han på 2. runde sammen med tittelforsvarer Patrick Reed og meritterte Webb Simpson. De to amerikanerne er begge i topp 25 på verdensrankingen, det vil si nesten 900 plasser foran Hovland.

Nordmannen har på ingen måte gjort seg bort i det selskapet. Halvveis i turneringen er alle tre ett slag under par.

Sjokkerte med eagle

Fredag greide han for annen dag på rad birdie på 2. hull, og da var han ett slag under par totalt. Han falt på lista med bogey både på 4. og 5. hull, men lot seg ikke stoppe av det. Halvveis på runden var han ett slag over par, men et flott innspill på 10. hull banet vei for en birdie, og dermed klatret han igjen.

Utslaget hans på 11. hull havnet i vannet, og han måtte tåle en ny bogey, men på 13. hull sjokkerte han med eagle. Det er et hull som normalt spilles på fem slag, men nordmannen trengte bare tre. Han senket på imponerende vis en putt fra fire og en halv meter for eagle.

Francesco Molinari, Jason Day, Brooks Koepka, Adam Scott og Louis Oosthuizen topper resultattavla, alle sju slag under par etter turneringens to første runder.

Ett slag bak dem henger Tiger Woods også med i tetsjiktet, seks slag under par.

(©NTB/TV 2)