BÆRT UT: En militæroffiser blir bært ut av folkemengden samtidig som demonstrantene roper slagord mot militærregimet som har tatt over.
BÆRT UT: En militæroffiser blir bært ut av folkemengden samtidig som demonstrantene roper slagord mot militærregimet som har tatt over. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Regimene faller i nord-afrika:

– Det kan bli mer brutalt

De siste ukene har det skjedd massive omveltninger i Nord-Afrika med flere regimer som har falt. Veien videre kan være farefull, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste tiden har det vært store endringer i flere land i Nord-Afrika.

Senest i går torsdag gikk Sudans president, Omar al-Bashir, av etter 30 år med makten.

For ti dager siden gikk Algeries president, Abdelaziz Bouteflika, av etter å ha styrt landet i 20 år.

Begge presidentene har måttet gå av tronen etter flere uker med massive folkedemonstrasjoner.

Knut Sigurdson Vikør, professor i Midtøsten og islam-studier ved Universitet i Bergen sier selv om presidentene har gått av, er det militæret som har makten i begge landene. Den forandringen er ikke nødvendigvis bra.

– Dette er to protester hvor studentene står bak. Begge to omveltningene har flere sammenligninger, og begge to har en gammel militærleder med en dårlig økonomi som grobunn. Det er likevel viktig å huske at militæret fortsatt har makten, sier Vikør.

Det store avgjørende spørsmålet

Militæret som har tatt over makten i både Algerie og Sudan har allerede gått ut å lovet nyvalg.

SKEPTISK: Professor Knut Sigurdson Vikør sier situasjonen i Nord-Afrika på ingen måte er avgjort ennå.
SKEPTISK: Professor Knut Sigurdson Vikør sier situasjonen i Nord-Afrika på ingen måte er avgjort ennå. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Militæret har fortsatt makten, og de har sagt at det en gang i fremtiden vil komme et valg, men det er ikke blitt sagt når, og det er usikkert om det i det hele tatt skjer, forteller Vikør.

Det store spørsmålet er ifølge Vikør om det grunnleggende regimet blir styrtet.

– Det som har skjedd nå, er bare at den tidligere lederen har blitt erstattet av en leder som er mindre belastet. I Sudan har regimet sittet i tretti år, og det er ingen utskiftning i hele militæret totalt sett. Opposisjonen i Algerie er bare tidligere medlemmer av samme parti, forteller Vikør.

AVGÅTT: President Omar al-Bashir til høyre sitter med det avgått arvtaker Awad Mohamed Ahmed ibn Auf. Fredag ble det klart at begge hadde gått av.
AVGÅTT: President Omar al-Bashir til høyre sitter med det avgått arvtaker Awad Mohamed Ahmed ibn Auf. Fredag ble det klart at begge hadde gått av. Foto: Ashraf Shazly / AFP / NTB scanpix

Like før klokken 22.00 fredag meldte flere at Sudans kuppleder, Awad Ibn Auf at han gikk av som leder, én dag etter at presidenten i Sudan ble kastet.

Store demonstrasjoner mot nye regimet

Ti dager etter at Algeries president Bouteflika gikk av, ble det meldt om store demonstrasjoner i Algerie fredag formiddag.

Årsaken er at befolkningen vil se at den midlertidig arvtakeren, Abdelkader Bensalah, som var leder i overhuset i nasjonalforsamlingen går av som president, bare ti dager etter forrige president.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det opp mot hundretusen i gatene for å demonstrere mot at det var sammen gruppe som fortsatt styrte landet.

– Vi vil ha rettssak mot alle korrupte. Nei til gjengen, var slagordet til demonstrantene.

BENSALAH UT: Kvinner i Algerie krever at eliten i landet fjernes fra makten til tross for at Bensalah lovet nyvalg innen 90 dager.
BENSALAH UT: Kvinner i Algerie krever at eliten i landet fjernes fra makten til tross for at Bensalah lovet nyvalg innen 90 dager. Foto: Ramzi Boudina / Reuters / NTB scanpix

– Kan bli mer brutalt

i 2011 skjedde det en rekke revolusjoner under den «arabiske våren». I Egypt ble situasjonen verre med flere militærregimer som styrte landet med en jernhånd.

– Vi kan se en sammenheng med Egypt, hvor det var militæret som avsatte presidenten, for så å beholde makten selv. Det resulterte bare at ting ble mye verre for befolkningen, forteller Vikør.

Professoren mener eventuelle militærregimer i de to landene kan by på mer brutalitet for befolkningen.

AVSATT: Tidligere president i Sudan Omar al-Bashir måtte gå av etter flere tiår med makten.
AVSATT: Tidligere president i Sudan Omar al-Bashir måtte gå av etter flere tiår med makten. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah

–Vi ser at i Egypt ble det verre og mer brutalt. Det er for tidlig å si noe, men det er en reel sjanse for at de går i den egyptiske utviklingen med mer brutalitet. Vi vet ikke, og det kan også bli mer åpenhet, sier Vikør.

Kan være hjelpende for Egypt

At de to landene nå har en militærmakt kan være støttende for militærregimet i Egypt.

– Det er også for tidlig å si hvordan det vil prege regionen i sin helhet. Den største betydningen er at Egypt, som også har et militærstyre, er at de to nye regimene vil kunne bidra til at regimet i Egypt blir styrket, sier Vikør.

At de to landene går gjennom denne fasen var kun et spørsmål om tid.

– Sudan og Algerie har gått gjennom litt samme fase som landene i den arabiske vår. De slapp unna de første demonstrasjonene da det pågikk som verst i 2011, også kommer de to landene som ett etterslep, forteller Vikør.