BRUKES SPARSOMT: Josep Guardiola har en tendens til å gi andre enn Leroy Sané sjansen i de største kampene.
BRUKES SPARSOMT: Josep Guardiola har en tendens til å gi andre enn Leroy Sané sjansen i de største kampene. Foto: Lee Smith

Oppsiktsvekkende statistikk: – Guardiola er kompromissløs

Leroy Sané (23) leverer målpoeng i bøtter og spann, men sliter med å få tillit av manager Josep Guardiola.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Josep Guardiola har måttet tåle mye kritikk for laguttaket og Citys «defensive innstilling» etter tapet mot Tottenham i Champions League onsdag.

Noe av det som fikk fansen til å reagere, var at spanjolen valgte å starte med både Kevin de Bruyne og Leroy Sané på benken, og ikke byttet dem inn før i det 89. minutt.

Men i tyskerens tilfelle er det langt ifra noe nytt. Faktisk har Sané, som står med ni seriemål denne sesongen, kun startet syv av de siste 18 kampene for Manchester City.

Starter ikke storkampene

Og de fem siste kampene 23-åringen startet var i kamper mot Cardiff, Swansea, returoppgjøret mot Schalke i Champions League, West Ham og Newport, skriver Independent-journalist Jack Pitt-Brooke på Twitter og følger opp med å stadfeste at Sané ikke har startet en «storkamp» siden seieren mot Liverpool 4. januar. Der ble han forøvrig matchvinner.

Det til tross for at den tidligere Schalke-spilleren er City nest mest effektive spiller. I Premier League har han levert ni mål og ni målgivende pasninger på 1618 minutter, noe som tilsvarer ganske nøyaktig ett målpoeng hvert 90. minutt. Og i Champions League er tallene virkelig oppsiktsvekkende. Fire mål og fire målgivende på kun 389 minutter gir ett målpoeng hvert 49. minutt.

Kun Sergio Aguero har bedre tall i City-troppen.

Myhre forstår Guardiolas valg

Likevel kan det virke som om manager Guardiola ikke har tillit til sin unge stjerne. TV 2s fotballekspert Petter Myhre er selv stor beundrer av Sané, men forstår likevel godt hvorfor Guardiola velger som han gjør.

– Laguttaket mot Tottenham var et bilde på at Guardiola forstår og har evnen til å justere lag og formasjon etter behov. Resultatet overskygger alt. Han har en veldig offensiv filosofi, som gjør at kampene ofte blir ekstremt underholdende. Men når man spiller så avgjørende kamper, så må han ta lærdom av tidligere feil. De som klager på defensiv innstilling nå, var nok de samme som sto fremst i hylekoret etter at City tapte 0-3 mot Liverpool i kvartfinalen forrige sesong. Dette mener jeg kun er nok et eksempel på hvor dyktig Guardiola er.

– Jeg har ikke noen problemer med å forstå valgene til Guardiola, selv om jeg har vanvittig sansen for Sané som spiller. Han har noen fantastiske kvaliteter, og i fjor var han helt rå, men Raheem Sterling og Bernardo Silva er begge gode kandidater til å komme på sesongens lag. Det sier det meste om hvilket luksusproblem Guardiola faktisk har. Jeg tror han anser de som tryggere valg i storkampene på grunn av at de er mer hardtarbeidende og pliktoppfyllende defensivt. Kall dem bedre toveisspillere, hvis du vil.

– Guardiola er kompromissløs mot spillere som ikke følger planen hans

Sané hadde en skuffende sommer hvor han overraskende for mange ble vraket til Tyslands VM-tropp av landslagssjef Joachim Löw, og lynvingen tilbragte også de første Premier League-kampene på benken.

Sané er nå tilbake i landslagsvarmen, men Tyskland-stjerne Toni Kroos gikk etter VM ut og kritiserte innstillingen til sin lagkamerat.

– Man får av og til følelsen av at han ikke bryr seg hvorvidt vi vinner eller taper, sa Kroos på en pressekonferanse før Nations League-møte med Frankrike tilbake i september.

– Han har alt som trengs for å bli en verdensklassespiller, men trenger av og til å bli fortalt hva han skal gjøre.

Myhre mener Guardiola ville statuere et eksempel i starten av sesongen.

– Det var tydelig at det var noen problemer dem i mellom i starten av sesongen. Det virket for meg som om Guardiola prøvde å markere et eller annet, og ga tydelig beskjed gjennom ikke å bruke ham. Men det er vanskelig å vite hva det var.

– Sané leverte fantastisk forrige sesong, og han er fortsatt ung. Så det er mulig at Guardiola ønsker å statuere et eksempel for å få ham til å knekke den siste koden. Pep er kompromissløs når det gjelder spillere som ikke følger planen hans til punkt og prikke. Når man ser hvilke kamper Sané blir brukt og ikke, så er det tydelig at det handler om hvor mye Guardiola føler han kan stole på ham.

Tror ikke Sané er fornøyd med situasjonen

Nå startet Sané riktig nok sist seriekamp mot Cardiff, hvor han også scoret, og det er gode muligheter for at han også starter borte mot Crystal Palace søndag. Men det virker likevel å være en tendens til at 23-åringen blir veid og funnet for lett av både Guardiola og Löw når det virkelig gjelder.

City har lenge jobbet med å få stand en forlengelse av Sanés kontrakt som går ut sommeren 2021, men de siste månedene har forhandlingene stanset opp.

– Jeg tipper Sané ikke er helt fornøyd med det som har skjedd denne sesongen. Men slik er det. Skal man være på et vinnerlag er det baksiden av medaljen. Da må man av og til finne seg i å være annenrangs. Neste sesong kan bli en helt annen historie igjen. Da kan alt være snudd på hodet, sier Myhre.