INNEHOLDER NØTTER: Peanøttsmøret Whole Earth 3 Nut Butter fjernes fra butikkhyllene fordi produsenten glemte å skrive «inneholder nøtter» på engelsk.
INNEHOLDER NØTTER: Peanøttsmøret Whole Earth 3 Nut Butter fjernes fra butikkhyllene fordi produsenten glemte å skrive «inneholder nøtter» på engelsk. Foto: Whole Earth

Produsenten glemte noe viktig om peanøttsmøret og trekker det tilbake – nå raser kundene

Peanøttsmøret 3 Nut Butter forsvinner fra britiske butikkhyller etter forglemmelsen. Dét går ikke upåaktet hen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nederlandske matvareprodusenten Kallø Foods trekker tilbake peanøttsmøret «Whole Earth 3 Nut Butter» fra britiske butikkhyller.

På forsiden av peanøttsmøret som selges i Storbritannia, står det «peanut, pecan & walnut».

Men, innholdsdeklarasjonen på baksiden av krukken står på nederlandsk, og det blir ikke opplyst på engelsk at produktet inneholder nøtter.

Dette bryter britiske helse- og sikkerhetsregler, som krever at allergikere skal bli advart om at produktet inneholder nøtter.

Forrige uke sendte det britiske myndighetsbyrået Food Standards Agency ut en pressemelding:

«Kallø Foods trekker tilbake Whole Earth 3 Nut Butter fordi den inneholder peanøtter, pecannøtter og valnøtter, og kan inneholde spor av andre nøtter som ikke er skrevet på engelsk på bakmerket. Dette betyr at produktet er en potensiell helserisiko for de som er allergiske mot peanøtter og/eller pecannøtter og/eller valnøtter og andre nøtter».

Trakk tilbake mørk sjokolade etter rasismeanklager

På bakmerket, som altså er skrevet på nederlandsk, står det «pecan» og «walnoot». Hadde det stått på engelsk, hadde det stått «pecan» og «walnut».

Med andre ord er det ikke så veldig stor forskjell på de to språkene.

TV 2 skrev tirsdag om den mørkebrune påskesjokoladen som ble trukket tilbake fra det britiske markedet etter rasismeanklager.

Mange briter reagerte sterkt på dette, og nå er det tilbaketrekkingen av peanøttsmøret som setter sinnene i kok.

Det skriver Daily Mail.

«Det står «peanøtt, pecan & walnut» på lappen og det er 3 Nut Butter. Jeg vet ikke hvor mye tydeligere det kan stå «INNEHOLDER NØTTER», skriver en mann på Whole Earths Facebook-side.

«Menneskene som trenger disse advarslene er årsaken til at det står «ikke drikk» på blekemidler», skriver en annen.