Norwegian rider Alexander Kristoff, centre, of the UAE Team Emirates celebrates as he crosses the finish line to win the Gent-Wevelgem cycling race in Wevelgem, Belgium, Sunday, March 31, 2019. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Norwegian rider Alexander Kristoff, centre, of the UAE Team Emirates celebrates as he crosses the finish line to win the Gent-Wevelgem cycling race in Wevelgem, Belgium, Sunday, March 31, 2019. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Foto: Geert Vanden Wijngaert
Mening

Kristoff vinner Paris-Roubaix som første nordmann, vær klar over det

Johan Kaggestad mener det ikke finnes en Paris-Roubaix-forbannelse for Alexander Kristoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen norsk rytter har vunnet dette spektakulære rittet Paris-Roubaix, selv ikke «Oksen fra Grimstad», som passet så utrolig bra for denne belastningen. Passe tung, god teknisk, uten frykt for de farlige brosteinene var det bare et tidsspørsmål når han ville lykkes. U23-utgaven hadde han jo vunnet i 1998.

Det skjedde aldri, men nær var det. Ikke minst da han veltet i strålende posisjon 15 kilometer fra mål i 2009. Tredjeplass ble det den gangen og et trinn høyere på pallen året etter, bak Fabian Cancellara. Jeg vet at Thor Hushovd mer enn gjerne ville byttet flere etappeseirer i Tour de France med triumf nettopp i Paris-Roubiax.

Edvald Boasson Hagen var nær for tre år siden. Da han satt igjen i finalen med Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Ian Stannard og Mathew Hayman inn mot den eldgamle betongvelodromen i Roubaix. Med den situasjonen som da var i finalen, trodde jeg rudsbygdingen var mannen som ville avgjøre til slutt i kamp med Tom Boonen.

Men Edvald hadde svidd av for mye krutt de siste milene, og ble overraskende sist i gruppa, der Matthew Hayman vant en av de mest overraskende monument-seirene i moderne sykkeltid.

Rittet kalles «Helvete i nord». Opphavet til navnet kunne gjerne vært relatert til lidelsene rytterne møter underveis, og som forsterkes når det er grisevær. Utallige har bildene fra rittet vært av ryttere som velter og ligger igjen i veibanen, dekket av søle og skitt. Det jeg husker best er bildet av Servais Knaven (søndagens sportsdirektør i Team Sky), som så ut som en mumie fra Kheopspyramiden tildekket av størknet søle i sitt seiersritt i 2001. To stirrende øyne titter fram under sølelaget i ansiktet.

Navnet stammer fra en rekognoseringstur journalister og enkelte ryttere gjorde før det første rittet etter andre verdenskrig. Gjennom det krigsherjede området i Nord-departementet. Skyttergraver, den ene etter den andre, der unge soldater i milliontall hadde ofret livet. Stanken fra dyrekadavre som lå igjen i søla var ekstrem, totalt ødelagte og forlatte landsbyer, og de sorte, avsvidde trærne skapte et spøkelse scenario. Det var da en i følget utbrøt de magiske ordene: «Dette er helvete i Nord».

Søndag 19. april klokken 05.30 dro 45 ryttere det hele i gang nær Port Maillot i Paris. Den første av to tysk seire daterer seg fra debutrittet. Josef Fischer avgjorde mot waliseren Arthur Linton. En duell som ble avgjort da en hund felte Linton utenfor Amiens. Historien er full av drama, og bare de få, virkelig fremragende takler Paris-Roubaix.

Søndag er det 29 brosteinspartier med totalt 54,5 km av dette meget spesielle underlaget. Der partiet i Arenberg-skogen er det som historisk har forårsaket mest problemer. Det er fenomenale TV-bilder når feltet ruller over dette partiet. Johan Museeuw var en mester på brosteinen, men i 1998 veltet han så hardt at kneet ble knust, og legene var meget nær ved å amputere beinet hans etter at det gikk koldbrann i såret, fylt som det var med gjørme fra Arenberg-skogen. Museew kom tilbake, og er den eneste som kan skilte med seier i rittet før og etter et knust kne.

Jeg mener at Alexander Kristoff i utgangspunktet passer utmerket til dette rittet. Hvorfor jeg tror han vinner? Han er i strålende form, imponerte meg i Flandern, ikke minst kjørte han bedre enn jeg har sett ham i «hellingene».

Vi snakker ofte om Peter Sagan, men Alex virket sterkere enn fjorårets vinner i Roubaix, nettopp i hellingene. Det er også spådd motvind mot slutten, dermed blir det vanskeligere å stikke fra, og det er fordel Alex.

Men så er utfordring nummer en å unngå velt og punktering på kritiske steder. Der har Alex hadde sin dose uhell i utgavene han har kjørt siden debuten i 2010. Han står igjen med en niende- og tiendeplass som det beste. I 2015 var han kanskje den største favoritten etter seieren i Flandern.

Han valgte å snike seg under bommen i en jernbaneundergang mens den var nede. Meget ulovlig og fy! Så ble han kjørt av i sidevinden, men kom seg opp igjen, og satt i favorittgruppa 13 kilometer fra velodromen. Han ble kjørt av da Yves Lampaert angrep og fikk med seg en liten gruppe. Det året kom tiendeplassen cirka halvminuttet bak. Uhellene har forfulgt ham siden. I fjor veltet han og kom inn tolv minutter bak Sagan. Før søndagen har han ni starter og fullført fem.

Mange er opptatt av forbannelsene som hviler over Kristoff og Paris-Roubaix. Det er jo neppe det, en dag lykkes han, og jeg tror det blir søndag.

Han har et brukbart lag rundt seg, ikke minst Marco Marcato og Sven-Erik Bystrøm er gode hjelpere som kan henge med lenge. Alex er usedvanlig klok taktisk. Hvis han holder konsentrasjonen på topp, og sitter i front inn på brosteinen, har riktig dimensjon på dekkene og passe lufttrykk, går dette bra.

For et skuespill det blir de 257 kilometerne til den gamle, nedslitte tekstilbyen på grensen til Belgia. Største utfordrere? Selvfølgelig Sagan, som formmessig er under pari, Greg Van Avermaet og Zdenek Stybar, som var blek i Flandern og hemmet av sykdom. Oliver Naesen er i støtet, Sep Vanmarcke kan gjenta lagkamerat Bettiols seier fra søndag. Det er mange om beinet. Pass på Sebastien Langeveld, Wout van Aert, John Degenkolb, Arnaud Demare og Nils Politt.

Mine fem favoritter: Kristoff, Van Avermaet, Naesen, Demare og Nils Politt. Det er det bare å glede seg til TV 2 – sendingen drar i gang klokken 10.30. Vi kan love fullspekket med action. Glem detektimen, det er nok spenning i årets mest spektakulære sykkelritt.