I PENT SELSKAP: Viktor Hovland (21) konkurrerer med verdenseliten i majorturneringen US Matsers i Augusta, Georgia.
I PENT SELSKAP: Viktor Hovland (21) konkurrerer med verdenseliten i majorturneringen US Matsers i Augusta, Georgia. Foto: AFP/Kevin C. Cox

Stjerneskuddet kan gå glipp av millionbeløp

Norges nye golfkomet, Viktor Hovland er i storfint selskap med verdenseliten i US Masters. Men de svimlende pengepremiene får han ikke. Uansett hvilken plassering han ender på.

Torsdag skrev Viktor Hovland (21) historie da han som første nordmann noensinne deltok i majorturneringen US Masters.

Ikke gjorde han seg bort blant verdenseliten heller. 21-åringen, endte på par torsdag og lå på delt 29. plass etter turneringens første dag - seks slag bak leder Brooks Koepka.

Hovland må være blant de 50 beste etter fredagens runde, for å kunne få spille lørdag og søndag.

– Her er man på toppen av det som de som satser på golf drømmer om. Det største man kan oppleve som golfspiller er å få en invitasjon til Masters, forklarer toppidrettsjef i Norges Golfforbund Øyvind Rojahn.

– Han er omringet av verdenseliten

I US Masters er Hovland omringet av verdenseliten i golf, og konkurrerer på en bane med mye historie. At han fikk en såpass god start på turneringen beskriver Rojahn som imponerende.

– Det var hans første runde i en major-turnering og det var litt annerledes spilleforhold enn han opplever til vanlig. Det var en fantastisk prestasjon å gå ut der som ung, litt uerfaren og levere på den måten han gjorde i går. Det var ikke uventet, men det fantes selvsagt tanker om hvordan han ville takle presset, sier Rojahn og legger til:

– Torsdag var det mange forstyrrelser som kunne gjort at prestasjonene ikke nådde toppen, men Viktor løste det helt fantastisk.

For Norge og norsk golf er det stort at en ung utøver er med i en slik prestisjeturnering.

– Vi har hatt Tutta (Suzann Pettersen red.anm.) i mange år som har levert i verdenseliten. Det er fantastisk, men hun har vært med såpass lenge at en på en måte blir vant til det. De som er i norsk golf vet hvem Viktor er, og nå får de igjen se at det er mulig å nå Masters og gjøre det godt, selv om man er norsk. Det åpner døren for drømmer, og det tror jeg gjør mye for unge, norske golfspillere, sier Rojahn.

Går glipp av enorme pengepremier

Suksessen på golfbanen gir imidlertid ikke noen særlig økonomisk vinning for nordmannen. Ennå.

Utdrag av pengepremier i US Masters 2019:

1. 17,6 millioner kroner
2. 16,7 millioner kroner
3. 6,6 millioner kroner
10. 2,6 millioner kroner
20.1,2 millioner kroner
30. 665.000 kroner
40. 420.000 kroner
45. 323.000 kroner
50. 246.000 kroner

For Hovland studerer ved Oklahoma State-universitetet, og er fremdeles amatør. Dermed kan han ikke motta premiepenger i noen turneringer.

Istedenfor mottar amatører eksempelvis stipend og støtte fra klubb og forbund.

Pengepremiene i US Masters er så høye at Hovland kan gå glipp av store summer om han er blant topp 50 etter fredagens runde. En 50. - plass i turneringen sikrer 27,720 dollar som utgjør i overkant 246.000 norske kroner.

Skulle han ikke klare å komme videre, ville han likevel fått 10.000 dollar i premiepenger, nærmere 89.000 norske kroner.

Skulle nordmannen ende på 29. - plass, som han foreløpig ligger på etter torsdagens runde, ville det gitt ham den nette sum av 78,100 dollar, altså nærmere 695.000 norske kroner.

Vinneren får svimlende 1,98 millioner dollar - over 17,5 millioner kroner.

At bankkontoen ikke fylles opp med pengepremier med det første, tror imidlertid ikke Rojahn at Hovland ofrer mye tanker på.

– Det er en viktig forskjell her. Han hadde aldri fått spille denne turneringen hvis han var proff. Da hadde han måtte kvalifisere seg som proff, og det har ikke han hatt tid til å gjøre ennå, oppklarer Rojahn og legger til:

– Selvfølgelig er det surt, men det å få denne erfaringer er mer verdt enn de pengene han eventuelt skulle tjent. Han får spille med store stjerner, har blitt kjent og sett verdenseliten på veldig nært hold. Han har fått sett hva neste steg er og at det er mulig for han å bli verdensstjerne.

Kan bli proff allerede til sommeren

Dersom Hovland fortsetter å levere godt på Masters, vil pengene etter hvert rulle inn, spår toppidrettssjefen.

– Den dagen han blir proff får han pengene igjen i eventuelle sponsormidler på sikt. Så de pengene han ikke får nå, tror jeg ikke han tenker en tanke på, sier han og legger til at Hovland nå er blitt et attraktivt sponsorobjekt.

Og overgangen fra amatør til proff kan komme ganske raskt. 21-åringen har allerede luftet tanken om å droppe siste året på college og gå over til proff i sommer. Mye tyder på at det kan bli tilfellet, meddeler Rojahn.

Det blir heller ikke vanskelig for Hovland å ta den overgangen. Man må søke om å bli proff og det er ikke vanskelige krav for det.

– Er det riktig tidspunkt å ta det steget?

– Min personlige mening er at det er riktig tidspunkt. Men det handler mer om hans eget ønske. Nå synes jeg han skal ta sjansen, hoppe i det. Det er jo drømmen hans, og han har både fått smake på det, og fått bevist at han er god nok.