Oslo-fotballen er blitt en arena for gjengoppgjør og slåsskamper.
Oslo-fotballen er blitt en arena for gjengoppgjør og slåsskamper. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Problemene i Oslo-fotballen:

Vålerenga avbrøt guttekamp på grunn av kniv- og voldstrusler

Frykten for vold og sikkerheten til spillere gjør at kamper i Oslo-fotballen avbrytes og flyttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballsesongen har startet med et smell i Oslo.

Fredag ble kampen mellom Vålerenga sitt G19-2 og Sterling avlyst etter 60. minutter.

Det skjer kort tid etter den TV 2-omtalte kampen mellom to G16-lag i Groruddalen der tilskuerne stormet banen og angrep bortespillere.

– Jeg kan ikke si annet enn at spillerne mine fikk døds- og knivtrusler. Vi venter på at NFF skal fatte en avgjørelse, forteller trener Christian Dimitris Larsen Varelas.

Dommer Jan Erling Kristiansen oppgir at det er første gang i dommerkarrièren at han har avblåst en kamp av disiplinære årsaker.

– Jeg stod opptatt med å gi gult kort etter en corner-situasjon, da Vålerenga sin trener stormet ut på banen og ga beskjed om at de ville trekke seg fra kampen. Han sa at de var truet.

– Så eller hørte du hva som skjedde?

– Nei. Jeg hadde ikke assistentdommer og dette skjedde i teknisk sone (innbyttersone, journ. anm).

Ansett som «risiko-oppgjør»

Dommer Kristiansen ville fortsette kampen, men Vålerenga insisterte på å avbryte.

TV 2 kjenner til at Vålerenga har video av det som skjedde, og at denne er sendt til NFF som bevismateriale. De ønsker ikke at innholdet i denne blir kjent før NFF har tatt en avgjørelse.

Sterling-leder Mohamed Fariss har en annen versjon av saken enn Vålerengas trener.

– Vålerenga lå under og ville plutselig bryte av. Vi er spente på hva NFF velger å gjøre.

Dommer Kristiansen dømmer vanligvis på et langt høyere nivå, men var hentet inn til denne kampen på grunn av at det var klassifisert som et såkalt «risiko-oppgjør».

– Det er ikke uvanlig at det skjer. Yngre og mindre erfarne dommere skal slippe å dømme disse kampene. Men akkurat denne kampen synes jeg gikk rolig for seg på banen. Det var litt komisk at flere av spillerne klemte hverandre etter kampen.

– Er det grunn til å tro at Vålerenga avbrøt fordi de var redd for å tape?

– Det har jeg vondt for å tro. Dette er ikke satsingslag der resultatene betyr så mye.

Politi og ungdomsarbeidere på kamp

Til TV 2 oppgir flere klubber at de må flytte kamper fra den offisielle terminlisten på grunn av voldsrisiko.

Furuset Fotball IF måtte ty til dette allerede i årets andre serierunde i kampen mot Romsås. Da var NFF Oslo involvert.

– Vi måtte stille mer forberedt for å ha med politi, ungdomsarbeidere og flere voksenpersoner, og prøvde å flytte kampen to ganger, forteller daglig leder i Furuset, Kent-Rune Grande-Johnsen.

Hemmelige kamper en start

I tillegg trakk nesten ti av spillerne seg fra kampen, og klubben måtte bruke yngre gutter på laget.

Grande-Johansen synes det er tragisk at idretten brukes som arena for slåsskamper og vold.

– Du skal få lov å være fri når du spiller fotball, ikke måtte se deg over skulderen eller trekke deg fra å være med på kamp.

– Konfliktene er knyttet til enkelte «klikker». Å holde kamper hemmelig er kanskje en start, men det hjelper ikke på sikt når man er i samme seriespill som det det laget/stedet man har konflikter med, sier Furuset-lederen.

– Å holde kamper hemmelig er ikke en løsning som har vært diskutert. Det kommer ikke til å skje og lar seg heller ikke gjøre rent teknisk, sier daglig leder i NFF Oslo, Tore Jarl Bråteng.

– Liv eller død

I fjor valgte Sterling å trekke hele juniorlaget fra serien, etter en trusselsituasjon der blant annet en machete ble oppdaget i en bag.

– Det var ikke lenger lek, men snakk om liv og død. Vi ønsket dialog og støtte fra NFF. Istedenfor fikk vi beskjed om at vi kom til å få bot på fire tusen kroner for å trekke laget, sier Sterling-leder Mohamed Fariss.

– Hva tenker du om det?

– NFF må gå foran og ta sitt ansvar. De får betalt for å gjøre en jobb.

Også Vålerenga 2-trener Christian Dimitris Larsen Varelas mener NFF må gripe inn.

– Jeg er bare en fotballtrener. NFF som styrer må vite hva som skal gjøres for å få situasjonen under kontroll.

NFF Oslo mener de tar ansvaret. De tilbakeviser at klubber flytter kamper på grunn av trusler.

– Vi får mange søknader om omberamming, der er ikke voldstrusler en begrunnelse, sier daglig leder Bråteng.

– Klubbene vi har snakket med forteller om en annen virkelighet, hva er grunnen til det?

– Det er er ikke slik at man kan avlyse en kamp på grunn av frykt for bråk. Kampene som blir satt opp, skal gjennomføres.

Bråteng løfter frem NFF som en rådgiver for klubbene.

– Men vi kan ikke ta politiets rolle.

Vil sanksjonere lag

NFF Oslo hadde i forrige sesong ni alvorlige tilfeller av voldsepisoder i forbindelse med seriekamper. Det utgjorde til sammen 73 000 kroner i bøter.

Trøndelag fotballkrets tror voldsproblematikken er et Oslo-fenomen.

– I fjor ble vi fortalt at NFF Oslo ikke kunne publisere enkelte kamper i de offisielle kanalene fordi det ikke skulle være kjent hvor og når enkelte oppgjør skulle spilles. Det blir utrolig vanskelig for fotballen å forholde seg til. Jeg er veldig glad for at vi slipper det her, forteller Jan-Roar Saltvik, daglig leder i Trøndelag fotballkrets.

Leder for NFF Oslo avviser på det sterkeste at det har blitt spilt «hemmelige kamper», og varsler reaksjoner dersom det forekommer.

– Dersom det avdekkes at kamper spilles utenfor planen i terminlistene, vil kretsen sanksjonere lagene for dette, sier daglig leder Tore Jarl Bråteng.

NFF Oslo har i sesongen 2018:

• Oversendt åtte straffesaker til NFFs Doms- og sanksjonsutvalg

• Hatt fire saker som har medført sanksjon med tidsbestemt utestenging hhv. 3 uker, 1 og 2 måneder (personer under 15 år, disse omfattes ikke av straffebestemmelsene)

Alle sakene omhandlet rettstridig vold.

Problemene er i breddefotballen

Trøndelag fotballkrets kjenner godt til Oslo sine utfordringer og mener fotballkretsen ikke kan ta kampen mot slåsskamper og vold alene.

– Det handler om andre krefter og annen dynamikk; gjengoppgjør med såkalte «hang-arounds» rundt lagene som ikke har noe med idrett å gjøre. Jeg tror det er et Oslo-fenomen. Og det er breddefotballen som har utfordringene, ikke toppfotballen.

Også Hordaland fotballkrets er forskånet for utfordringene man ser i Oslo-fotballen.

– Jeg vil si at ganske stor forskjell, ut fra det vi vet. Vi har en og annen uheldig episode i kamp. Masseslagsmål har vi lite av, sier leder i Hordaland fotballkrets, Knut Berge.

I Rogaland har de ikke behandlet noen alvorlige voldssaker de siste to årene som daglig leder, Erik Løland, har sittet ved roret.

– Fem kampers utestengelse er den lengste straffen jeg kjenner til.

Slo alarm på tinget

I fjor ble kamper som spilles på G19-nivå i Oslo flyttet bort fra fredagene, for å gjøre rammene tryggere.

Vold i hovedstadsfotballen er et så stort problem at fotballtinget forrige år vedtok en ny paragraf som kan straffe lag med poengtrekk. I utgangspunktet var NFF mot dette forslaget, som ble vedtatt med 150 stemmer mot 25.

– NFF har en god dialog med kretsen også om disse utfordringene. De har igjen en tett dialog med aktuelle klubber, skoler, bydeler og politi. Det forebyggende arbeidet er viktig, samtidig som sikkerheten rundt risikokamper blir ivaretatt. Det er avgjørende at vi får til et godt tverrfaglig samarbeid for å få bukt med helt uakseptable handlinger. Samtidig må vi klare å to tanker i hodet samtidig. 99 prosent av kampene i Oslo-fotballen blir gjennomført i god sportsånd, sier Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i NFF.

– Situasjonen krever ressurser som skulle vært brukt på aktivitet, på hvilken måte rammes uskyldige i fotball-Norge av dette?

– Fotballen lever ikke i et vakuum, og som en stor samfunnsaktør med nesten 400 000 aktive fotballspillere, så vil deler av de utfordringene vi ser ellers i samfunnet også tidvis gjøre seg gjeldende i fotballen. De utfordringene har norsk fotball i samarbeid med andre en plikt til å gjøre noe med. Gode og trygge rammer rundt norske fotballkamper vil alltid ha prioritet, men det er ikke slik at det blir færre spillerutviklingstiltak av den grunn, sier Haavik.