TILTALT: To politibetjenter er tiltalt etter drapet på Eric Torell.
TILTALT: To politibetjenter er tiltalt etter drapet på Eric Torell. Foto: Expressen / Privat

Tre politibetjenter tiltales etter Eric Torell ble drept

For åtte måneder siden ble Eric Torrell (20) skutt og drept av politibetjenter i Sverige. Nå er tre involverte politibetjenter tiltalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eric Torell, som hadde både Downs syndrom og autisme, ble skutt og drept av politiet i Stockholm i august i fjor.

Den 20 år gamle Eric Torell hadde et lekevåpen og politiet hevdet at han oppførte seg truende før det ble avfyrt skudd.

Saksadvokat Martin Tidén ved spesialanklagers kontor har siden undersøkt politiets handlinger. Etterforskningen er nå fullført.

To politibetjenter er tiltalt for grov tjenesteforsømmelse, og én er tiltalt for å ha forårsaket en annens død.

127 avhør

Den 12. mars ble flere svenske politifolk siktet for lovbrudd etter at Torell ble drept av politiet i fjor.

Under en pressekonferanse klokken 10 fredag formiddag, forteller saksadvokat Martin Tidén at de har gjennomført 127 avhør under etterforskningen av saken.

– Vi har gjort undersøkelser på stedet, og har gjort flere rekonstruksjoner, fortsetter Tidén.

Traff fire personer

Eric Torell traff fire personer samme natt som han ble skutt av politiet, og saksadvokaten har lagt vekt på deres forklaringer.

Den første kvinnen som møtte Eric har fortalt at hun tenkte han hadde Downs syndrom på to til tre meters hold. Hun var likevel usikker ettersom det er uvanlig at en person med Down syndrom går alene så sent på natten.

– Hun ser også at han bærer noe som kan ha vært et våpen. Hun er litt usikker, men står fast på at det ikke er et ekte våpen, sier Tidén.

Senere møtte han en mann som på fem meters avstand er usikker på om Eric har Downs syndrom eller ikke. Nærmere, på fire meters avstand, er han sikker på at Eric har Downs syndrom.

– Denne personen har litt kunnskap om våpen, og på fem meters avstand tror han det er et ekte våpen. Når han kommer nærmere, ser han at det ikke er et ekte våpen, forteller Tidén.

Senere møter Eric to venner. De ringer politiet og melder om observasjon av en mann med pistol.

Politiet møtte Torells far

Politiet rykker ut til hendelsen klokken 3.56 natt til 2. august med flere patruljer. Bilen med innsatslederen treffer Torells far, og snakker med ham.

– Innsatslederen oppfatter at det handler om en person som har forvillet seg, men ingen info gis til øvrige patruljer, sier Tidén under pressekonferansen.

Patruljen med de tre involverte politibetjentene kjører samtidig inn ved gårsdplassen i området Eric Torell befinner seg, og får beskjed om at innringerne har sett den bevæpnede mannen igjen. De beslutter å trekke seg ut fra stedet, da de får øye på Torell.

– Han får beskjed om å slippe våpenet, men gjør ikke det. Han går så litt framover på gårdsplassen, snur seg mot politiet og høyner våpenet. Da åpner politiet ild, sier saksadvokaten.

25 skudd

Det avfyres totalt 25 skudd av tre politibetjenter. Politiet går ikke fram til Torell ettersom de ikke vet om han har sprengstoff på kroppen. Ifølge Tidén ville ikke livet hans vært til å redde om de hadde gått fram til ham.

15 minutter senere kommer Piketen, som er en utrykningsstyrke ved det svenske politiet.

– En av dem strekker ut hånden og flytter våpenet. Det er først da de innser at det ikke er et ekte våpen, sier Tidén.

Torell ble truffet av tre skudd, ett var gjennom hjertet. Saksadvokaten anser det som bevist at våpenet kunne bli forvekslet med et ekte våpen.

– Men når han vender ryggen til politet, har nødsituasjonen opphørt. Da er det uansvarlig å skyte. Kulene deres traff ryggen. Ingen av politibetjentene så at Torell snudde ryggen til dem, men da burde de sluttet å skyte.