Svensk Assange-støttespiller pågrepet på vei ut av Ecuador

En støttespiller av WikiLeaks-skaperen Julian Assange er pågrepet i Ecuador, opplyser landets innenriksminister. Personen skal være svensk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Personen er en svensk programvareutvikler, opplyser en høytstående ecuadoriansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Pågripelsen skjer som et ledd i Ecuadors forsøk på å bekjempe en gruppe som de siste dagene skal ha truet og utpresset landets president Lenin Moreno. Ifølge APs kilde ble svensken pågrepet ved Quito flyplass.

Vedkommende hadde planer om å flykte til Japan, sier Ecuadors innenriksminister Maria Paula Romo. Hun omtaler personen som en som står Assange nær.

Torsdag ble Assange pågrepet av britisk politi etter sju år i politisk asyl i Ecuadors ambassade i London.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (47) ble torsdag pågrepet av britisk politi. WikiLeaks-grunnleggeren har oppholdt seg i Equadors ambassade i syv år.

Litt senere torsdag opplyste politiet at også en utleveringsbegjæring fra USA ligger bak pågripelsen.

Assange ble torsdag pågrepet i den ecuadorianske ambassaden i London, kort tid etter at Ecuadors presidentkontor opplyste at landet trekker tilbake beskyttelsen av ham.

47-åringen ble brakt til en politistasjon sentralt i London, hvor han oppholdt seg frem til et rettsmøte i Westminster Magistrates' Court i London, torsdag ettermiddag.

I rettsmøtet ble det kjent at Julian Assange er funnet skyldig i å bryte betingelsene for løslatelse mot kausjon. Det melder Sky News.

Julian Assange er siktet for datahacking, opplyser det amerikanske justisdepartementet. Han er siktet for å hjelpe Chelsea Manning å hacke datamaskiner.

Assange skal ha hjulpet Chelsea Manning, som tidligere er dømt for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks, å hacke seg inn i datamaskiner som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet.

Hvis han blir dømt, kan Assange få en fengselsstraff på maksimalt fem år.

(©NTB/TV 2)