DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept ikke langt fra hjemmet, på morgenen 6. mai 1995. Minnestenen er plassert på funnstedet.
DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept ikke langt fra hjemmet, på morgenen 6. mai 1995. Minnestenen er plassert på funnstedet. Foto: Scanpix/Privat

Politiet har fått nye DNA-spor i Birgitte-saken

Politiet har fått nye svar på tester av hår i Birgitte Tengs-saken, men de vil ennå ikke kommentere funnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har mottatt ferske analyseresultat i Birgitte Tengs-drapet, men vil foreløpig ikke kommentere resultatene.

I forbindelse med etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs ble det i 2017 igangsatt et DNA-prosjekt.

Høsten 2017 ble DNA-analyser av tidligere utestet biologisk materiale og re-testing av tidligere prøver sendt til GMI i Innsbruck i Østerrike.

– DNA-prosjektet har vært en omfattende, kostbar, dynamisk og tidkrevende prosess, men politiet vurderte det som riktig å sende inn alt materiale vi mente kunne bidra til å oppklare drapet, skriver politiet i en pressemelding.

Mer informasjon til høsten

– Vi mottok nylig analyseresultatene, og vi går nå grundig gjennom rapporten. Vi kommer ikke til å kommentere analyseresultatene før vi har vurdert disse nøye og eventuelt foretatt nødvendige etterforskningsskritt i saken, opplyser politiinspektør Lars Ole Berge i Sør-Vest Politidistrikt.

Berge opplyser at dette arbeidet vil være tidkrevende, og politiet vil trolig ikke komme med mer informasjon om analyseresultatene og etterforskningen før høsten 2019.

Det var Haugesunds Avis som først omtalte de nye DNA-funnene.

Cold Case-gruppe

Det er nå over to år siden Kripos sin Cold Case-gruppe anbefalte politiet å etterforske saken på nytt.

Siden etterforskningen startet i 2017 har politiet mottatt over 160 tips.

Mange av disse kom inn i forbindelse med TV 2s dokumentaren «Hvem drepte Birgitte».

Politiet opplyser at tipsene som har kommet inn er blitt fortløpende vurdert og noen av de har ført til etterforskningsskritt. Men tipsene har imidlertid ikke ført til noe gjennombrudd i saken.

– Dette er helt fantastisk

Bjørn Olav Jahr, som har skrevet bok og laget true crime-dokumentar om Birgitte Tengs-drapet, syns det er fantastisk dersom politiet har fått DNA-treff i saken.

SPENT: Forfatter Bjørn Olav Jahr er svært spent på hva politiet kommer med i Birgitte-saken.
SPENT: Forfatter Bjørn Olav Jahr er svært spent på hva politiet kommer med i Birgitte-saken. Foto: NTB scanpix

– Herregud, dette er helt fantastisk. Nå venter jeg spent på hva politiet har å komme med, sier Jahr til TV 2 like før politiet sendte ut pressemeldingen.

Politiet ønsker ikke å kommentere analysefunnene, men Jahr sier at dette likevel er svært oppløftende.

Eksperter har lenge ment at nye DNA-analyser kan gi svar på hvem som drepte Birgitte Tengs i 1995.

– Etter det jeg skjønner ble ikke alle hårene som ble funnet på Birgitte analysert den gang. I tillegg har man også nå bedre metoder for å få sikrere treff på DNA-analyser, sier Jahr.

Han tenker at de ferske analyseresultatene kan betyr et gjennombrudd i saken.

– Å få oppklart et 24 år gammelt drap ville ha vært helt fantastisk, særlig for de pårørende, men også for lokalsamfunnet og alle som er opptatt av lov og rett, sier Jahr.

DNA-analyse

Det ble funnet uvanlig mange hår på Birgitte Tengs kropp da hun ble funnet drept og seksuelt misbrukt i et skogholt på Karmøy 6. mai 1995.

Mange av hårene har vært undersøkt tidligere i den langvarige etterforskningen, men fremdeles skal det være flere hår som ikke er DNA-analysert.

Etter at saken ble gjenopptatt i januar 2017, bestemte man seg for at nye analyser av både tidligere undersøkte hår, og andre som ikke var undersøkt, skulle sendes til et laboratorium i Østerrike i håp om at nye analysemetoder nå kunne gi et bedre svar.

Arvid Sjødin, som representerer Tengs fetter, ble kontaktet av politiet om DNA-funnene torsdag.
Arvid Sjødin, som representerer Tengs fetter, ble kontaktet av politiet om DNA-funnene torsdag. Foto: TV 2

– Jeg kan ikke bekrefte opplysningene til Haugesunds Avis, men politiet kontaktet meg tidligere i dag og opplyste at de har mottatt resultatene og vil undersøke saken videre, forteller advokat Arvid Sjødin til TV 2.

Han representerer Tengs fetter, som i 1997 ble dømt for drapet, før han senere ble frikjent av lagmannsretten. Han er imidlertid sivilrettslig erstatningsansvarlig for drapet fremdeles.

– Dersom det stemmer at resultatene er positive, er det svært bra for fetteren, som fremdeles sliter med å få omgjort dommen og bevist sin endelige uskyld, sier Sjødin, som er på ferie og foreløpig ikke har snakket med sin klient om saken.

– En opptur for oss

Faren til Birgittes fetter sier til TV 2 at han er veldig optimistisk etter at politiet har mottatt ferske analyseresultat fra Østerike.

– Det er en opptur for oss at politiet har motsatt DNA-resultat som gir grobunn for å jobbe videre med denne saken. Det er åpenbart at her er det konkrete ting, man bruker ikke store ressurser på denne saken dersom det ikke har kommet fram noe konkret. Jeg er veldig optimistisk, sier han til TV 2.

Han føler nå at det er de rette folkene som etterforsker Birgitte Tengs-saken.

– Cold Case består av rettskafne folk i forhold til det vi har hatt tidligere i denne saken. Birgitte-saken har ikke reelt vært etterforsket før nå, sier han.

– Hva gjør din sønn dersom politiet nå får treff og finner en gjerningsperson?

– Da vil han påberope seg å få fjernet den sivile dommen. Det er en urettmessig dom som skulle vært fjernet for lenge siden, men lovverket hindrer at den kan oppheves. Her føler jeg at de folkevalgte burde ha kommet inn og endret lovverket, sier han og legger til at han er overbevist om at den 24 år gamle drapssaken vil bli oppklart.

Tidligere lensmann på Karmøy, Dagfinn Torstveit, var med i serien «Hvem drepte Birgitte»
Tidligere lensmann på Karmøy, Dagfinn Torstveit, var med i serien «Hvem drepte Birgitte» Foto: TV 2

Tidligere lensmann på Karmøy, Dagfinn Torstveit, sier at han er spent på hva politiet har å komme med.

– Alt som kan være med å oppklare denne saken er uansett bra, sier Torstveit til TV 2.

Norgeshistoriens mest omtalte drap

En av norgeshistoriens mest omtalte og uløste drap startet en vårdag på midten av nittitallet i et lite lokalsamfunn på Sørvestlandet.

6. mai 1995 ble tenåringsjenta Birgitte Tengs (17) funnet drept og seksuelt misbrukt i et skogholt på Karmøy.

Den siste sikre observasjonen av henne er kvelden før, da hun forsøker å få skyss hjem etter en kveld hun tilbragte på et bedehus før hun dro til Kopervik sentrum.

Fra bedehuset til sentrum haiket jenta, som ble beskrevet som smilende, litt beskjeden og snill, med en venninnegjeng på tur fra Haugesund til Kopervik.

Politiet vet i 2019 fremdeles ikke hvordan hun timer senere havnet i skogholtet, eller hvem som drepte henne.