Reuters:

Assange siktet for datahacking i USA – risikerer fem års fengsel

USA krever WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange utlevert etter pågripelsen i Ecuadors London-ambassade. Ecuador hevder han ikke sendes til land med dødsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Julian Assange er siktet for datahacking, opplyser det amerikanske justisdepartementet. Han er siktet for å hjelpe Chelsea Manning å hacke datamaskiner.

Assange skal ha hjulpet Chelsea Manning, som tidligere er dømt for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks, å hacke seg inn i datamaskiner som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet.

Hvis han blir dømt, kan Assange få en fengselsstraff på maksimalt fem år.

Pågrepet

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (47) ble torsdag pågrepet av britisk politi. WikiLeaks-grunnleggeren har oppholdt seg i Equadors ambassade i syv år.

Litt senere torsdag opplyste politiet at også en utleveringsbegjæring fra USA ligger bak pågripelsen.

Assange ble torsdag pågrepet i den ecuadorianske ambassaden i London, kort tid etter at Ecuadors presidentkontor opplyste at landet trekker tilbake beskyttelsen av ham.

47-åringen ble brakt til en politistasjon sentralt i London, hvor han oppholdt seg frem til et rettsmøte i West,omster ;agistrates' Court i London, torsdag ettermiddag.

I rettsmøtet ble det kjent at Julian Assange er funnet skyldig i å bryte betingelsene for løslatelse mot kausjon. Det melder Sky News.

Framstilles

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt takker regjeringen i Ecuador for samarbeidet i forkant av pågripelsen.

Statsminister Theresa May takker britisk politi for pågripelsen av Assange.

– Dette viser at i Storbritannia står ingen over loven, sa May.

Ecuadors president Lenín Moreno sier Assange har oppført seg uhøflig og aggressivt.

ARRESTERT: Julian Assange i en politibil etter arrestasjonen torsdag.
ARRESTERT: Julian Assange i en politibil etter arrestasjonen torsdag. Foto: Peter Nicholls

– Det, samt fiendtlige og truende erklæringer fra allierte organisasjoner mot Ecuador, og spesielt overtredelsen av internasjonale traktater, har ført til at en opprettholdelse av asyl for Assange ikke lenger er mulig, sier Moreno i en tale som er lagt ut på Twitter.

Moreno sier landet i seks år har beskyttet Assanges menneskerettigheter, og at presidenten arvet situasjonen da han ble valgt.

– Ecuador har fulgt folkeretten og menneskerettighetene, mens Assange gjentatte ganger har krenket dem, sier Moreno.

Seksuelle overgrep

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

AP melder at WikiLeaks beskylder «mektige aktører», blant annet CIA om å forsøke å dehumanisere Assange.

I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

Elisabeth Massi Fritz er advokat for én av kvinnene som har anklaget Assange for seksuelle overgrep. Hun legger nå press på påtalemyndigheten for å gjenoppta etterforskningen.

– Jeg og min klient har akkurat mottatt nyheten om at Assange er pågrepet. At det vi har ventet og håpet på i snart sju år har skjedd, kommer så klart som et sjokk for min klient, sier Massi Fritz til det svenske nyhetsbyrået TT.

Søkt tilflukt

Assange har fryktet utlevering til Sverige og derfra videre til USA, noe som var hans begrunnelse for å søke tilflukt i ambassaden.

Julian Assange sin svenske advokat, Per E. Samuelson, sier ifølge NTB at hans klient er redd for at USA i hemmelighet har søkt om å få ham utlevert dit.

Blir han utlevert til USA risikerer Assange en svært lang fengselsstraff.

Samuelson regner med at USA i løpet av timer eller dager vil legge fram detaljer om en hemmelig tiltale som han mener er utarbeidet av påtalemyndigheten i landet.

– Jeg har sammen med de britiske og amerikanske advokatene lest de offisielle opplysningene som er kommet ut. Her og der har det lekket informasjon om at det pågår en rettsprosess mot ham, sier han.

Stjålne e-poster

Det handler både om eldre lovbrudd og om hendelsene under den amerikanske valgkampen i 2016, da eposter stjålet fra Demokratene ble spredt av WikiLeaks.

– Jeg har lest uttalelser fra justisministeren, FBI-sjefen og CIA-sjefen som klart og tydelig viser at de er ute etter ham. Dette er ingen lek, sier Samuelson.

Ecuadors president opplyser at Assange ikke vil bli utlevert til et land som har dødsstraff, melder AFP.

En talsmann for Vladimir Putin sier at Russland ønsker at rettighetene til Assange vil sikres etter arrestasjonen.

Støtte i sosiale medier

I sosiale medier er det flere som har reagert på pågripelsen av Julian Assange. Én av disse er Edward Snowden. Snowden er en amerikansk IT-tekniker og varlser som lekket graderte opplysninger om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til avisene The Guardian og The Washington Post i 2013.

– Bildene av Julian Assange som blir ført ut av Ecuadors ambassade av britisk politi kommer til å ende opp i historiebøkene. Assange sine kritikere kan juble, men dette er et mørkt øyeblikk for pressefriheten, skriver Snowden på Twitter.

Skuespilleren og modellen Pamela Anderson har også vist sin støtte til Assange i sosiale medier. Anderson besøkte Assange flere ganger da han oppholdt seg på Ecuadors ambassade.

– Jeg er i sjokk. Hvordan kunne dere gjøre dette, Equador? Hvordan kunne dere gjøre dette, Storbritannia? Selvfølgelig, dere er USAs b***, og trenger en avledning fra deres idiotiske Brexit-tull, skriver Anderson på Twitter.

Den tidligere Baywatch-skuespilleren raser også mot USAs president Donald Trump, og kaller han giftig og feig.

– Du er selvopptatt og ond, og du har tatt hele verden flere steg tilbake, sier Anderson.

(NTB/TV 2)