– Lever ikke opp til forventningene

TV 2 hjelper deg: Mange liker å filme enten de er i skibakken eller ute på sykkeltur. Men hvilket kamera bør du velge?

Vil du fange øyeblikket i skibakken eller på terrengsykkel gjennom skogen?

Da er det kjedelig å komme hjem igjen med videoopptak full av humping og skjelving.

Se TV 2 hjelper deg på Sumo nå

Sammen med to adrenalinjunkier og en bildeekspert, har TV 2 hjelper deg testet to små håndholdte kameraer, DJI Osmo Pocket og GoPro Hero7 Black, som begge lover å gi stabile videoer.

Hyper-stabilt

Med Hero7 Black har GoPro beholdt formen og størrelsen fra de foregående generasjonene, men nytt på toppmodellen er den nye stabiliseringsteknologien «Hypersmooth». En nyvinning hvor bildestabiliseringen ligger inni kamera, elektronisk, og som GoPro hevder gir en sammenlignbar gimbal-stabilisering – uten gimbalen.

Og skal vi tro ekspertens dom, har GoPro truffet.

– Jeg blir utrolig imponert og overrasket over den stabilisatoren som er i GoPro, sier Toralf Sandåker, bildeekspert i fotomagasinet Fotomag.

Klarer ikke fokusere 100%

Like effektiv og god på stabilisering er DJI Osmo Pocketen. Men den fungerer på et litt annet vis, utstyrt med mekanisk stabilisator, en "slingrebøye" som vi sier på godt norsk.

Slik gjennomførte vi testen:

 • Brukertest: Vi lot to skikjørere prøve begge kameraene i bakken. De ble prøvd hver for seg, og side om side på en kamerarigg, for å få så likt bildeutsnitt som mulig.
 • Egne tester: Vi testet selv kameraene i mørket og under vann.
 • Ekspertvurdering: Videoopptakene ble vurdert av bildeekspert Toralf Sandåker fra fotomagasinet Fotomag. Han satte seg også inn i kameraenes brukervennlighet.

– Det fungerer veldig bra, og jeg kan egentlig ikke se noe særlig forskjell på disse to. Begge er veldig bra på stabilisering, påpeker Sandåker.

Men det er noe som trekker litt i poeng.

– Mens GoPro klarer å fokusere hele tiden og få skarpe bilder, så ser vi at Osmo Pocket går inn og ut av fokus. Det er ikke stabilt fokus under slike forhold, og det er en stor forskjell du vil merke, sier Sandåker.

Én leverer bedre bildekvalitet

Det er også betydelige forskjeller på bildekvaliteten.

– Jeg vil foretrekke GoPro Hero7 Black på bildekvalitet. Du får lettere gode bilder og den eksponerer mer forutsigbart, sier Sandåker.

Da vi gjorde videoopptak i mørket var det ingen av kameraene som var på sitt beste. GoPro hadde likevel en litt mer effektiv støyreduksjon og bildekvaliteten opplevdes som hakket bedre enn på DJI Osmo Pocket.

Til forskjellig bruk

Med det i bakhodet er det noen viktige forskjeller mellom kameraene som kan tippe deg i en retning eller den andre, avhengig av bruksområde.

Som det minste kameraet med gimbal DJI noensinne har designet, er Osmo Pocketen enkel å stikke i lomma. Den er kanskje best egnet som et walk-and-talk eller til vlogging.

– GoPro er et kamera som tåler en trøkk og som du bruker til vill action. Under vann og alt mulig, sier Sandåker.

GoPro Hero7 Black er vannfast ned til 10 meter. Det vil du ikke gjøre med Osmo Pocketen, uten vanntett etui.

Skiskjørerne sin favoritt

Det er GoPro Hero7 Black som ender opp som best i test med terningkast 5. Denne var også skikjørerne Emil Skjeslien Larsen og Espen Thomassen sin favoritt.

– Jeg føler ikke DJI Osmo Pocket lever opp til forventningene. Uten noe særlig beskyttelse er jeg redd for at den hadde knekt i festet, sier Thomassen.

– Til filming av ekstremsport så skjer ting i veldig høyt tempo, og hvis man bruker FaceTrack klarer kanskje ikke DJI Osmo Pocket helt å holde følge, sier Larsen.

GoPro Hero7 Black

Pris 3888,- Terningkast 5

Spesifikasjoner:

 • Video i 4K UHD/60 fps
 • Hypersmooth-stabilisering
 • Vanntett ned til 10 m
 • Robust design
 • Touchskjerm
 • Oppkobling på app og livestream
 • Stemmekontroll

DJI Osmo Pocket

Pris 2995,- Terningkast 4

Spesifkasjoner:

 • 4K video, 12 MP bildeopptak
 • 3-akset stabiliseringssystem
 • Touchskjerm
 • Innebygd kjølesystem
 • Anti-slippgrep
 • Oppkobling på app