PÅSKESOLEN ER SIKRET: Et arkivbilde fra Norefjell gir et godt inntrykk av hvordan været vil bli i Sør-Norge i påskeuka.
PÅSKESOLEN ER SIKRET: Et arkivbilde fra Norefjell gir et godt inntrykk av hvordan været vil bli i Sør-Norge i påskeuka. Foto: Johansen, Erik / NTB Scanpix

Påskeværet: – De neste syv dagene er bankers

Super-påske i Norge, men har du lagt ferien hit kan du få deg en kalddusj.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede mandag kunne Storms meteorologer melde om at det ligger an til å bli fantastisk påskevær i store deler av landet.

Et kraftig høytrykk har «parkert» ved Norge og gir fantastisk vær i Trøndelag og sørover i palmehelgen og inn i påskeuken.

Les mer: Sjekk dette drømmevarselet

Opp mot 15 grader

– De neste sju neste dagene er bankers. Fra skjærtorsdag og ut påsken er det litt mer usikkerhet, men slik det ser ut nå er det stor sannsynlighet for at det fortsatt vil holde seg bra, sier langtidsmeteorolog hos StormGeo, Frode H. Korneliussen til TV 2.

Han forteller at temperaturene gradvis vil stige dag for dag, og at man kan få opp mot 15 grader flere steder i Sør-Norge mot slutten av påskeuka.

– Temperaturene stiger sakte men sikkert. Torsdag vil være den kaldeste på en stund, og så stiger temperaturen gradvis hver dag. Inn i selve påsken kan det bli varmere enn normalt for årstiden med dagtemperaturer opp mot 15 grader. Det blir en betydelig døgnvariasjon og fortsatt kalde netter, sier Korneliussen.

På høyfjellet i Sør-Norge kan man vente seg minusgrader om natten, men gradvis stigende temperaturer på dagtid ut over påskeuken.

Nedtur i nord

Folk lengst nord må imidlertid belage seg på en langt gråere værtype. Fra fredag og gjennom palmehelgen kan det komme regn eller sluddbyger, men det letter noe fra mandag.

– Nord-Norge ligger i faresonen hele tiden, men mandag og tirsdag ser ut til å bli fin i hele landet. Det kommer inn noe «rusk» i Barentshavet når påskehelgen nærmer seg, så det ser ikke så lovende ut lengst nord, konstaterer Korneliussen.

Få påskeværet i lomma med Storm-appen: iOs | Android

Regn og torden i Europa

Påsken er også en tid der mange nordmenn velger å sette kursen mot sydligere strøk. Flere velger utlandet på bekostning av hytta denne påsken, viser Virkes befolkningsundersøkelse.

Salerno sørøst i Italia onsdag:

25 prosent av de som tar ferie, oppgir at de skal til utlandet. Det nye i år er at mange flere oppgir Italia og Polen som destinasjon for påsken, sammenlignet med i fjor, skriver de i en pressemelding.

De som har lagt turen til Italia, risikerer imidlertid å få seg en kalddusj. Det er nemlig urolig vær nedover i Europa, og det vil fortsette gjennom helgen.

– Det er veldig mye byger utenfor Italia, Korsika og Sardinia. Det ligger et system i Adriaterhavet utenfor Balkan. De systemene er helt annerledes enn de vi er vant til i Norge. Det er ikke særlig vind og de forflytter seg sakte. De blir ikke svekket heller, men fortsetter med full styrke, forteller vakthavende meteorolog hos StormGeo, Isak Slettebø til TV 2.

Cuers-regionen i den franske rivieraen onsdag:

Han melder om at det kommer inn et nytt lavtrykk over Italia søndag som trekker seg innover det sørøstlige Frankrike.

– Alle disse lavtrykkene er forbundet med lyn og torden, sier han.

Kreta og de greske øyene går stort sett klar av nedbøren i helgen, men det kan være fare for noe regn også her. Kypros ser ut til å få en ganske fin helg.

Mandag ser det verre ut også her.

– Nedbøren trekker østover i Middelhavet og kan gi en del nedbør og frisk nordavind og nedbør i Tyrkia i løpet av mandagen. Det kommer til å regne hele dagen på de greske øyene på mandagen, med temperaturer rundt 15 grader. Dette passerer i løpet av tirsdagen, sier Slettebø.

Sahara-luft på Kanariøyene

Lenger vest i Europa ser det bra ut i palmehelgen, men Spania nordvest for Madrid og store deler av Portugal kan vente seg en del nedbør mandag.

Nordmenns påskefavoritt Kanariøyene skuffer heldigvis ikke, og Palmesøndag kan bli skikkelig varm for årstiden.

– Kanariøyene får veldig bra vær i helgen med temperaturer opp mot 25 grader, særlig på søndag blir det godt og varmt når man får inn Sahara-luft. Resten av påsken ser også bra ut for dette området, sier Slettebø.

RUSKETE START PÅ PÅSKEN: Et situasjonskart fra StormGeo viser hvor det kommer mest nedbør fra søndag kveld til mandag kveld.
RUSKETE START PÅ PÅSKEN: Et situasjonskart fra StormGeo viser hvor det kommer mest nedbør fra søndag kveld til mandag kveld.

STORM.NO: Søk opp din feriedestinasjon her