Stor test:

Dette er den beste kjøkkenmaskinen

TV 2 hjelper deg: Fem forskjellige kjøkkenmaskiner ble satt på prøve gjennom tre ulike tester. Resultatene varier kraftig.

– Oi! Man kan legge inn ledningen på den her. Det var jo lurt, sier Stine Bidne Gundersen ivrig om kjøkkenmaskinen Sage.

Sammen med Daniel Aall Skillinghaug og Trym Karlsen, er hun elev ved Norsk Restaurantskole. De har testet fem ulike kjøkkenmaskiner for TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg på TV 2 torsdager klokken 20.30

De vet akkurat hvilke kriterier de ser etter når det gjelder kjøkkenmaskiner.

– Maskinen bør ha bra kvalitet på ballongvisp, eltekrok og annet tilbehør, forteller Skillinghaug.

Gundersen legger til at ballongvispen må ha mange og tynne stenger slik at produktet blir luftig. Det er også viktig at den tar godt i kantene og når helt ned i bunnen.

I tillegg til dette, mener Karlsen at den må ha en sterk og god motor for å kunne fungere optimalt.

Kjøkkenmaskinene som testes er fra merkene KitchenAid, Kenwood, Smeg, Electrolux og Sage. De har alle et bollevolum på ca. fem liter og kommer med en ballongvisp, flatvisp og en eltekrok. I denne testen har vi spesielt fokus på ballongvispen og eltekroken.

Fra venstre: Sage, Electrolux, Smeg, KitchenAid og Kenwood
Fra venstre: Sage, Electrolux, Smeg, KitchenAid og Kenwood

Får ikke med seg melet

I den første testen ser elevene på hvordan kjøkkenmaskinene håndterer lite kakerøre. Klarer ballongvispen å nå i bunnen og få rørt alle ingrediensene sammen?

– På Smeg så legger melet seg i kantene og det blir ikke pisket inn, for det legger seg over der vispen når til, forteller Skillinghaug.

Gundersen legger til at hun opplever akkurat samme problem med kjøkkenmaskinen fra Electrolux. Elevene må ta frem slikkepotter og skrape ned kanten på alle fem maskinene. På tross av dette er det en som utmerker seg.

Anne Wangensteen tilsetter like mange ingredienser i alle fem bollene.
Anne Wangensteen tilsetter like mange ingredienser i alle fem bollene.

– Kjøkkenmaskinen fra Sage er veldig bra. Den får med seg mye av ingrediensene i bunn. Det er en helt annen opplevelse enn de andre, for den har fått mye bedre og luftigere konsistens, forteller Skillinghaug.

Elter bare i overkant

Anne Wangensteen skal også teste de ulike kjøkkenmaskinene. Hun har tidligere vært deltaker på 71 grader nord og er en mat- og treningsentusiast. Etter en uke med testing av maskinene hjemme hos seg, er det klart for å lage brøddeig. Det skal bakes et grovt speltbrød for å se om kjøkkenmaskinene har gode eltekroker.

– En stor forskjell på maskinene er hvor langt eltekroken når ut i kantene, forteller Wangensteen.

Kjøkkenmaskinene fra Smeg, Electrolux og KitchenAid klarer seg greit med brøddeigen, mens Kenwood trenger litt mer tid. Det er Sage som kommer dårligst ut av denne testen.

– Det ble den suppa og det var jo litt fascinerende. Den kroken her har bare eltet i overkant, så alt melet ligger i bunn, sier Wangensteen mens hun rører i bollen med en slikkepott.

Siste test

Elevene på Norsk Restaurantskole tester også hvor raskt maskinene pisker eggehviter til marengs.

– Den her går jo så sakte rundt at det blir jo ikke pisket, den bare rører, forteller Gundersen når hun ser på kjøkkenmaskinen fra Electrolux.

– Det står mellom Kenwood og KitchenAid faktisk, sier Skillinghaug.

Elevene fra Norsk Restaurantskole følger nøye med og tar tiden på kjøkkenmaskinene.
Elevene fra Norsk Restaurantskole følger nøye med og tar tiden på kjøkkenmaskinene.

Med en tid på 4,30 minutter er KitchenAid først i mål. Kenwood kommer like etter med en tid på 5,59 minutter, etterfulgt av Sage med en tid på 6,30 minutter. Electrolux og Smeg klarer seg ikke like bra.

– Her tror jeg det vil ta både år og dag hvis vi skal få noe marengs ut av dette, sier Skillinghaug.

Det har allerede gått over 10 minutter og det er fortsatt flytende i bollene til både Smeg og Electrolux.

Delt førsteplass

Etter å ha lagt sammen resultatene fra alle testene er det en delt seier på de populære merkene KitchenAid og Kenwood. Begge maskinene oppleves som brukervennlige og klarer seg fint når det kommer til både pisking og elting.

Det er delt andreplass på kjøkkenmaskinene fra Sage og Smeg og Electrolux havner på sisteplass i denne testen.

Electrolux har ikke ønsket å kommentere resultatet i denne testen.

KitchenAid Artisan

Pris: 4319,-

Bollevolum: 4,8L

Vekt: 10,5kg

Effekt: 300W

Kommer med: bolle, ballongvisp, flatvisp og eltekrok

Det er mulig å kjøpe ekstrautstyr

Vurdering: Kjøkkenmaskinen trenger litt tid på å få med seg alle ingrediensene i bunnen, men det ender med et godt resultat. Den er raskest på å piske marengs og har et godt likt design. Maskinen oppleves som ganske tung.

Terningkast: 4

Kenwood Kmix KMX750

Pris: 2579,-

Bollevolum: 5L

Vekt: 9,10kg

Effekt: 1000W

Kommer med: flatvisp, ballongvisp, eltekrok, sprutdeksel

Det er mulig å kjøpe ekstrautstyr

Vurdering: Kjøkkenmaskinen er lett å jobbe med og har et stilrent design. En bra tilleggsfunksjon er at ledningen kan trekkes inn i selve maskinen, i stedet for at den skal ligge på kjøkkenbenken. Den er litt treg å på elting, men gir et godt resultat til slutt og er den nest raskeste på å piske marengs.

Terningkast: 4

Sage BEM825

Pris: 6495,-

Bollevolum: 4,8L

Vekt: 7,8kg

Effekt: 1200W

Kommer med: flatvisp, ballongvisp, eltekrok, ekstra 3,7L bolle, slikkepott, sprutdeksel og universallokk

Vurdering: Kjøkkenmaskinen pisker marengs raskt og gir et veldig luftig og godt resultat på kakerøre. Det er positivt at den har et lys som gjør at du ser hva som er i bollen, og selve glassbollen har et dl mål på siden. Den kommer også med et lokk som er praktisk for heving. Den sliter derimot med å elte en brøddeig, ettersom mye av melet ligger igjen i bunnen.

Terningkast: 3

Smeg SMF03

Pris: 5995,-

Bollevolum: 4,8L

Vekt: 9kg Effekt: 800W

Kommer med: flatvisp, ballongvisp, eltekrok og sprutdeksel

Det er mulig å kjøpe ekstrautstyr

Vurdering: Kjøkkenmaskinen har et flott retro-design og den oppleves som veldig brukervennlig. Den klarer seg fint når brøddeig skal eltes og greit på kakerøre ettersom en del mel havner i kantene. Maskinen klarer ikke å piske marengs etter 10 minutter.

Terningkast: 3

Electrolux Assistent EKM4300

Pris: 2458,-

Bollevolum: 4,8L

Vekt: 9,06kg

Effekt: 1000W

Kommer med: flatvisp, ballongvisp, eltekrok og sprutdeksel

Det er mulig å kjøpe ekstrautstyr

Vurdering: Kjøkkenmaskinen klarer seg greit med kakerøre, men noe av melet blir liggende igjen i kantene. Den kommer med et lys slik at du ser innholdet i bollen og maskinen oppleves som enkel å forstå seg på. Maskinen klarer fint å elte en brøddeig. Den bråker en del, sprutdekselet sitter ikke så godt fast og den klarer ikke å piske marengs etter 10 minutter.

Terningkast: 2