TRER AV: Omar al-Bashir ble siktet for folkemord og krigsforbrytelser i ICC i 2010.
TRER AV: Omar al-Bashir ble siktet for folkemord og krigsforbrytelser i ICC i 2010. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah

Sudans president går av

Omar al-Bashir går av som president i Sudan, det melder flere nyhetsbyråer torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig torsdag morgen ble det meldt at hæren i Sudan varslet en viktig uttalelse på radio.

Det ble ikke gitt andre opplysninger om den varslede uttalelsen på forhånd.

Like før klokken 09.30 norsk tid meldes det at Omar al-Bashir går av som president i landet.

Tusenvis av demonstranter har i flere dager vært samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum, hvor de har krevet presidentens avgang.

Demonstrantene har oppfordret hovedstadens innbyggere til å samle seg.

Går av

Øyenvitner opplyser til nyhetsbyrået AFP at flere militære kjøretøyer med soldater ankom hærens hovedkvarter i de tidlige morgentimene.

Det samme hovedkvarteret er Bashirs residens, og forsvarsdepartementet holder også til i bygningen. En militærkilde opplyser til DPA at pansrede kjøretøy har omringet stedet.

Flyplassen i Khartoum skal være stengt.

Demonstrasjoner

Det er blant annet blitt tatt i bruk tåregass mot demonstrantene, men de har likevel holdt stand. I alt skal 15 mennesker være drept av regjeringsstyrkene de fire siste dagene.

Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød og drivstoff ble økt. Totalt skal omkring 50 personer ha blitt drept i uro og sammenstøt.

Bashir har styrt Sudan i 30 år, og demonstrantene har forsøkt å få hæren til å stille seg bak kravet om at han må gå av.

Folkemord

USA og Storbritannia har bedt sudanske myndigheter om å svare på demonstrantenes krav, og de to landene har også bedt myndighetene om å unngå bruk av vold.

75 år gamle Bashir har vært statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser.

(©NTB)