– Norsk borger sitter i hemmelig torturfengsel

Den norske statsborgeren Ehsan Arjemandi, som ble bortført for 10 år siden, sitter i et hemmelig torturfengsel i Pakistan. Det opplyser en nylig løslatt fange.

De oppsiktsvekkende opplysningene kommer fra en mann som akkurat har blitt løslatt fra det hemmelige fengselet i Pakistan.

Han sporet opp den savnede norske borgerens familie på Facebook og fortalte at trebarnsfaren fra Oslo er i live.

En av 40 savnede

Ehsan Arjemandi ble bortført av etterretningstjenesten i Pakistan for 10 år siden.

Siden har ingen sett ham.

– Vi har nå fått informasjon som underbygger det vi har håpet og trodd tidligere. Nemlig at Ehsan Arjemandi lever og at han befinner seg på et bestemt sted, sier familiens bistandsadvokat Randi Spydevold til TV 2.

Det bestemte stedet er et militært fengsel i Pakistan.

Den nå 46 år gamle Ehsan Arjemandi var russ i 1995 og bodde med kone og tre barn på Bjørndal i Oslo. Etter nesten 20 år i Norge reiste han til Pakistan. Derfra kom familiefaren aldri hjem igjen.

Den 7. august 2009 satte han seg i en buss i byen Mand i provinsen Baluchistan.

Oslo-mannen skulle til metropolen Karachi og derfra fly tilbake til Norge. Han kom aldri så langt. Ved byen Uthal sør i landet ble han kidnappet av den pakistanske etterretningstjenesten. I ti år har familien lett etter den norske borgeren.

Ifølge norsk politi er han offisielt en av nesten 40 personer som er meldt savnet i utlandet.

Ber om hjelp

TV 2 har snakket med mannen som har gitt familien til Ehsan Arjemandi et nytt håp.

Han forteller at han satt nesten fire år i et hemmelig fengsel.

– Jeg søkte på internett og fant broren hans. Jeg snakket med broren og fortalte at Ehsan hadde bedt meg ta kontakt med familien hans. Han ønsket at de skulle be myndighetene om å hjelpe ham, sier mannen.

– At norske myndigheter skulle hjelpe ham?

– Ja.

Beskriver grusom tortur

Ehsan Arjemandi var politisk aktiv og kritisk til pakistanske myndigheters behandling av den baluchiske befolkningen i landet.

Han deltok ofte på demonstrasjoner i Oslo, og familien tror dette engasjementet kan være årsaken til at han ble tatt. Men den norske borgeren fikk aldri noen advarsel om å ikke reise til Pakistan. Han ble heller aldri siktet, tiltalt eller fremstilt for en domstol i Pakistan etter bortføringen.

En uavhengig kommisjon i Pakistan undersøker tilfeller hvor personer i all hemmelighet blir bortført av en av de mange sikkerhetstjenestene i landet.

Nummer 27 på listen til denne kommisjonen over savnede personer står navnet til Ehsan Arjemandi. Totalt er det rundt 1800 såkalte «missing persons» i Pakistan.

Den tidligere medfangen opplyser til TV 2 at det forekommer grusom tortur i fengselet.

– De puttet chili og bensin i rumpa. De hang folk opp ned fra taket og slo med lærbatong. Fire-fem stykker banket opp en person, forteller han.

TV 2 har i et halvt år forsøkt å få en kommentar om bortføringen fra den pakistanske ambassaden i Oslo. Til tross for flere purringer har vi fortsatt ikke fått svar.

Utenriksdepartementet sier til TV 2 at de har jobbet med saken helt siden 2009, men at de ikke vet hva som har skjedd med den norske borgeren.

BISTANDSADVOKAT: Randi Spydevold. Foto: TV 2
BISTANDSADVOKAT: Randi Spydevold. Foto: TV 2

Familiens bistandsadvokat, som nylig varslet Utenriksdepartementet om den siste utviklingen, er ikke imponert over innsatsen.

– Det er forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomon. I Kongo puttet man inn i millioner, regjeringen tok seg fri og holdt pressekonferanser. Man har en som sitter i Russland som man setter i gang aktivitet for. Så har vi journalister som blir kidnappet i Afghanistan. Da setter Utenriksdepartementet stab. Her er det ingenting. Vi får ikke engang vite hva norske myndigheter har gjort for å finne ham, sier en oppgitt bistandsadvokat Randi Spydevold.

Hva har Utenriksdepartementet gjort i ti år?

Også TV 2 har bedt om innsyn i den norske innsatsen. Det gjorde vi i september i fjor. Helt konkret ba vi om følgende:

– Har Utenriksdepartementet noen gang bedt om å få møte Ehsan Arjemandi? Hvis ja, ønskes det innsyn i oversikten over datoene slike henvendelser er sendt.

– TV 2 ønsker innsyn og oversikt over de gangene politisk og administrativ ledelse fra Utenriksdepartementet har diskutert denne saken med pakistansk motpart.

Et halvt år senere har TV 2 fortsatt ikke mottatt en slik oversikt. Ifølge utenrikstjenesten jobber de fortsatt med forespørselen.

De sier at de har nedlagt et betydelig arbeid i saken helt siden forsvinningen i 2009, men at de ikke har informasjon om hva som har skjedd med Ehsan Arjemandi.

Ifølge UD har saken blitt tatt opp under bilaterale embetskonsultasjoner. Utenriksdepartementet opplyser til TV2 at den norske ambassaden også har jevnlig kontakt med kommisjonen som jobber med «missing persons».

– Stoler på kilden

TV 2 har snakket med broren til den savnede trebarnsfaren. Han har prøvd å legge press på norske myndigheter i ti år. Uten å lykkes. Han håper de nye opplysningene kan få Norge til å tvinge frem et svar fra Pakistan.

– Personen som kommer med den nye informasjonen. Er han troverdig?

– Ja, jeg har selv snakket med han. Han gir opplysninger som ikke kan komme fra andre enn Ehsan. Det er ingen andre som kan vite om de tingene og kjennetegnene, sier broren Mohammed Arjemandi til TV 2.

– Må presse Pakistan

Også bistandsadvokaten mener kilden til informasjon er til å stole på.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler har lenge vært engasjert i saken. Han mener Norge ikke lenger kan akseptere at Pakistan har vært taus om skjebnen til en norsk borger i ti år.

Ap-politikeren vil ha økt press for å tvinge frem et svar.

– Vi snakker her om en norsk borger. Han har sittet i fengsel i ti år, uten siktelse, uten noen rettssak, uten noen begrunnelse i fengsel i Pakistan. Dette er virkelig en sak hvor norske myndigheter har forsømt seg i og som vi nå må få et gjennombrudd i, sier Jan Bøhler.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook