SKJEBNEMØTE: Theresa May er på plass i Brussel onsdag kveld.
SKJEBNEMØTE: Theresa May er på plass i Brussel onsdag kveld. Foto: Kenzo Tribouillard

Nå avgjøres britenes brexit-skjebne

BRUSSEL/OSLO (TV 2): Britene kan ende opp med å forlate EU uten en avtale allerede på fredag dersom de 27 EU-landene ikke godtar en ny utsettelse under onsdagens skjebnemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag møtte statsminister Theresa May de 27 andre EU-lederne til et ektraordinært krisemøte i Brussel.

Der gjorde hun et forsøk på å overbevise EU-lederne om at hun har en plan som reelt sett kan føre fram til en endelig brexit-avklaring.

Kan forlate EU på fredag

Ifølge Sky News har May akkurat fullført sin timeslange tale til de 27 EU-lederne.

I talen var det ventet at statsministeren skulle påpeke hvordan det å jobbe på tvers av partiene er mer uvanlig i Storbritannia i forhold til andre EU-land, og viser til avtalen de har gitt til opposisjonspartiet Labour.

Etter at May talte svarte hun på spørsmål fra de 27 EU-lederne. Ifølge NTB ble statsministeren grillet om hvorfor hun nok en gang måtte be om en utsettelse.

May har nå forlatt rommet i påvente av en avgjørelse.

Den britiske statsministeren ønsker å utsette brexit til 30.juni. Det europeiske råd skal onsdag kveld ta stilling til om dette er noe de kan innvilge. Alle de 27 landene må enstemmig godta å gi britene en utsettelse av brexit.

Hvis de ikke godtar en ny utsettelse, kan det være at Storbritannia forlater EU uten en avtale allerede på fredag.

Fordel Norge

Statsminister Erna Solberg er også tilstede i Brussel for å delta på et formøte med konservative ledere foran EUs ekstraordinære toppmøte om brexit senere på kvelden.

– For Norge er det en fordel hvis Storbritannia velger å bli i EU i framtida. Det gir ryddigere forhold, og det gir det indre marked, sier Solberg til NTB.

Statsministeren mener tålmodigheten har blitt strukket langt fra Storbritannia, og håper på en løsning.

– Jeg har nok mer tålmodighet enn andre, men målet vårt må være at det blir minst mulig turbulens, sier Solberg til TV 2.

– Tror du britene egentlig kommer til å gå ut av EU?

– Jeg er litt usikker for øyeblikket. Men det er en stor politisk kostnad når du har hatt en stor folkeavstemning, også skulle ha en ny for å overprøve denne. Som politiker er jeg ikke sikker på om det er den rette veien å gå, sier statsministeren.

Frustrasjon

På vei inn til møtet stoppet flere av EU-lederne for å snakke med pressen. Irenes statsminister Leo Varadkar sa til Sky News at de alle ønsker å unngå at Storbritannia forlater EU uten en avtale.

– Men vi ønsker ikke at denne usikkerheten skal vedvare i all evighet, sa den irske statsministeren.

Sveriges statsminister Stefan Löfven er også på plass. Han uttalte at det har vært mye frustrasjon knyttet til brexit.

Saken oppdateres!

(©NTB/ TV 2)