– Han har klart å snu det til et lag som kan ta gull

I desember var Frisk Asker regnet som en av sesongens store skuffelser. Inn kom en 29-åring og skapte et finalelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Frisk Asker i desember sparket Scott Hillman, var det få utenfor klubben som hadde troen på at laget skulle ende opp i finalen.

Se fjerde finalekamp mellom Frisk Asker og Storhamar på TV 2 Sport 2 og Sumo kl. 18.30.

Det var før Jan André Aasland tok over ansvaret som hovedtrener i klubben.

– Vi visste vi kunne og vi måtte bare starte på nytt. Det tror jeg var veldig befriende for oss. Fra mitt ståsted så er det ganske sykt at vi er i en finale, innrømmer 29-åringen til TV 2.

For etter at Aasland ble hovedtrener har laget fått sving på sakene. Det har blant annet imponert TV 2s hockeyekspert og tidligere lagkompis av Aasland, Erik Follestad.

– Det er ikke til å tro. De som så Frisk før jul, så det ut som et lag som skulle ryke rett ut i kvartfinalen. Det så planløst ut, det var ingenting. På noen få måneder har man klart å snu det til et lag som kan klare å ta gull i sluttspillet, sier Follestad.

Startet med blanke ark

Selv om Aasland har klart å ta laget sitt til finalen, tok det tid før «Aasland-effekten» startet. Sakte men sikkert satte han sitt preg på Frisk-laget.

– Vi begynte å vinne mange kamper og fikk en god hjemmestatistikk mot slutten av sesongen. Vi bygde videre på det og fikk inn litt humør og glede i spillergruppa igjen, forklarer Aasland.

Til tross for bedre resultater var det for langt opp for Frisk Asker til topplagene i Get-ligaen. Laget endte på femteplass, uten at det betydde all verden for tigrene fra Asker.

– Da vi kom inn i sluttspillet, følte vi at dette kunne være en litt ny start. Alle starter likt og det er ikke noen poeng som er delt ut. Så har det jo gått som det har gått, sier 29-åringen.

Follestad spilte med Aasland i Vålerenga og husker en sosialt smart fyr.

– Han er en smart fyr først og fremst, men også en fyr som har få eller ingen uvenner. Det som er interessant å høre fra klubben og spillerne er det at alle har kjøpt konseptet hans, forklarer den tidligere hockeyspilleren.

Før han legger til:

– Alle visste hvilken situasjon de var i. Det var ingen som ville ha Scott Hillman der. Kanskje den letteste løsningen er å flytte opp assistenten, men den er ganske risikabel. Han er 29 år gammel og aldri vært hovedtrener og hvertfall ikke i Get-ligaen.

–Vært seniortrener i ett år

Aasland ble tidenes yngste trener i Get-ligaen da Frisk Asker ga han hovedtreneransvaret. Det hadde Oslo-gutten aldri trodd for ett år siden da han ble ansatt som assistenttrener.

– Jeg skal være ærlig å si at jeg var veldig fornøyd da jeg fikk assistentjobben i Frisk. Jeg synes jo at det var et stort steg for meg og ta. Fra juniortrener og inn i seniorlag. Så kunne jeg kanskje bli hovedtrener en dag. Det var målet mitt før sesongen, forteller han.

For ett år siden trente han Vålerengas U18-lag. Nå har han mulighet til å løfte norsk hockeys gjeveste trofé.

– Man har vært seniortrener i ett år, hovedtrener i et par måneder. Så er man i NM-finale. Det er det ikke mange som får oppleve, sier Aasland.

Om det blir seier til slutt vet ingen, men det er hvert fall én ting som er sikkert for Aasland og hans Frisk Asker.

– Det jeg synes er kult er at vi kommer til å spille den siste kampen for året, uansett hvordan det går. Vi er med helt inn og det er veldig gøy, konkluderer Oslo-gutten med.