Føllet måtte avlives etter å ha blitt smittet hos veterinæren – så fikk Mailin (25) regning på 30.000 kroner

TV 2 hjelper deg: Hingsteføllet ble sendt til Veterinærhøgskolen med en skade i beinet. Mailin (25) fikk ikke føllet sitt tilbake, men en regning på 30.000 kroner istedenfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenkte at Veterinærhøgskolen var det tryggeste stedet jeg kunne sende føllet mitt, sier Mailin Engeskaug.

Da hingsten Con Amore kom til verden våren 2018, hadde hestejenta lenge drømt om å få sitt eget føll. Men drømmen fikk en brå slutt.

Se TV 2 hjelper deg på TV 2 torsdag klokken 21.40 eller på TV 2 Sumo

Bare to uker gammel tråkker Con Amore på en pinne og blir sendt til Veterinærhøgskolen i Oslo.

Behandlingen av beinet er vellykket, men på hesteklinikken blir han smittet med salmonella.

Etter åtte måneder i karantene blir føllet avlivet. Alt Mailin sitter igjen med, er en fôr-regning fra Veterinærhøgskolen på 30.000 kroner.

Mailin Engeskaug (25) ville ikke selge stemmen sin, fordi hun mener behandlingen av henne og føllet hennes Con Amore er såpass alvorlig at det bør komme frem i lyset.
Mailin Engeskaug (25) ville ikke selge stemmen sin, fordi hun mener behandlingen av henne og føllet hennes Con Amore er såpass alvorlig at det bør komme frem i lyset.

Månedsvis i karantene

I slutten av Mai 2018 brøt det ut salmonella på NMBU Veterinærhøgskolens hesteklinikk, og over femten hester som var til behandling ble satt i karantene.

– Jeg fikk beskjed om at oppholdet ville ta mellom tre til seks uker, og det skulle ikke koste meg en krone ekstra. Jeg hadde allerede betalt en stor regning for operasjonen av beinet, sier Engeskaug.

Men månedene går og føllet blir ikke bra, så det blir flyttet til en karantenestall i Son sammen med moren sin.

– Manglende sosialisering med andre hester og smertefulle behandlinger gjorde han frustrert og sint. Han steilet og bet og var så vanskelig å håndtere at jeg etter hvert forsto han ville bli for tøff for meg, sier hun.

Siden føllet har en bra stamtavle ønsker et stutteri å kjøpe ham for mellom 70.000 – 80.000 kroner når han blir frisk. Men det blir han aldri.

Siden Con Amore er bare to uker gammel når han må til behandling hos Veterinærhøgskolen, blir moren hans med. Hun blir derfor også smittet med salmonella. Foto: Privat, Engeskaug.
Siden Con Amore er bare to uker gammel når han må til behandling hos Veterinærhøgskolen, blir moren hans med. Hun blir derfor også smittet med salmonella. Foto: Privat, Engeskaug.

Får regning

Etter at Con Amore har stått fem måneder i karantene, får Engeskaug vite at hun må betale 4.500 kroner for fôr og flis per måned.

– Jeg var redd for hvordan jeg skulle få råd til oppholdet i tillegg til alle de andre utgiftene jeg hadde hatt på føllet, så jeg tok nattevakter for NSB med å vaske tog i tillegg til dagjobben på Madshus, forklarer hun.

Hun er allerede misfornøyd med kommunikasjonen rundt oppfølgingen av føllet, og skriver om sin opplevelse på Facebook. Innlegget blir delt og kommentert av flere andre hesteeiere.

Noen dager senere tar Veterinærhøgskolen kontakt og sier de vil kjøpe føllet for 60.000 kroner. Fordi føllet var så ungt da det ble smittet av salmonella vil det sannsynligvis aldri bli kvitt bakterien, så de vil avlive ham så snart kjøpet er gjennomført.

Men betingelsen for kjøpet er at hun sletter Facebook-innlegget og ikke snakker med noen om saken.

– Det ville jeg ikke godta, for jeg vil ikke kjøpes til taushet, sier Engeskaug.

Da gir Veterinærhøgskolen et endelig tilbud på nesten halve summe. Mailin har da hatt utgifter på føllet på nesten 85.000 kroner, så hun takker nei.

– Beklager

To måneder senere gir hun opp håpet om at føllet vil bli friskt. I januar gir hun sin tillatelse til å avlive Con Amore selv om Veterinærhøgskolen nå ikke vil kjøpe hesten av henne.

Veterinærhøgskolen sier at siden smittekilden aldri ble funnet, er de heller ikke erstatningspliktige.

– Vi ville kjøpe føllet av Mailin fordi det var det eneste dyret som på det tidspunktet skilte ut salmonella-bakterier. Vi ønsket å avlive ham så de andre hestene det sto på isolat sammen med, kunne bli erklært friske og sendes hjem, sier Anne Storset, Dekan ved NMBU Veterinærhøgskolen.

– Men vi gjorde en stor feil da vi også ba eieren om å fjerne innlegg på Facebook, og det beklager vi. Vi skulle heller ikke gitt henne et nytt tilbud med en lavere sum, sier Storset.

Veterinærhøgskolen har nå gått igjennom sine rutiner slik at dette ikke skal skje igjen, sier Anne Storset, Dekanen ved Veterinærhøgskolen.
Veterinærhøgskolen har nå gått igjennom sine rutiner slik at dette ikke skal skje igjen, sier Anne Storset, Dekanen ved Veterinærhøgskolen.

Vil se på en løsning

Til TV 2 hjelper deg sier Veterinærhøgskolen at de forstår Mailin Engeskaug har kommet i en spesielt vanskelig situasjon siden hun mistet hesten sin.

– Vi ønsker å komme til en løsning, og siden vi har mottatt et krav fra hesteeieren ønsker vi å gå i dialog rundt dette kravet, sier Storset.

Mailin Engeskaug og Veterinærhøgskolen har nå avtalt et møte.

– Jeg håper de vil ta ansvar og rydde opp etter seg. Jeg ser frem til en løsning, sier Engeskaug.