HISTORISK: I mai skriver Magnus Carlsen sjakkhistorie i Afrika. (AP Photo/Frank Augstein) Foto: Frank Augstein
HISTORISK: I mai skriver Magnus Carlsen sjakkhistorie i Afrika. (AP Photo/Frank Augstein) Foto: Frank Augstein

Carlsen skriver sjakkhistorie i Afrika

Magnus Carlsen blir i mai tidenes første regjerende sjakkverdensmester til å spille en turnering i Afrika. Da starter årets Grand Chess Tour i Elfenbenskysten.

Sjakkesset har de siste dagene vist eminent spill. Han har særlig høstet mye ros for sine tre siste runder i Shamkir-turneringen i Aserbajdsjan. Mange har gått så langt som å beskrive det som noe av det ypperste Carlsen har levert noen gang.

28-åringens program er proppfullt i tiden som kommer. Neste uke går han løs på Grenke-turneringen i Tyskland, og like etter går veien videre til det afrikanske kontinentet.

– Han blir den første verdensmesteren som spiller i Afrika. Det er jo litt gjevt, og det er noe han synes er spennende, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NTB.

Turneringen er lagt til Abidjan i Elfenbenskysten og skal spilles som både hurtig- og lynsjakk. Den varer mellom 6. og 13. mai og blir startskuddet på årets Grand Chess Tour.

Ifølge VG besøkte Vishy Anand flere afrikanske land som verdensmester, men inderen konkurrerte aldri der. I tillegg spilte legendariske Bobby Fischer i Tunisia før han tok VM-tittelen.

I 2004 deltok Carlsen som 13-åring i en VM-turnering i Libya.

Etter oppholdet i Afrika går ferden videre til Norway Chess i Stavanger (3.- 15. juni). Rett etterpå skal Carlsen spille sesongens andre Grand Chess Tour-turnering i Kroatias hovedstad Zagreb. Det skjer mellom 24. juni og 9. juli.

– Det går slag i slag. Nå skal han spille hver måned ut året, sier Agdestein.

Carlsen skal i august også delta i Sinquefield Cup i St. Louis i USA.

(©NTB)