Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har trukket seg midlertidig fra alle verv etter avsløringer i Aftenposten. Her er Rogalands delegasjon på Arbeiderpartiets landsmøte i helgen.
Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har trukket seg midlertidig fra alle verv etter avsløringer i Aftenposten. Her er Rogalands delegasjon på Arbeiderpartiets landsmøte i helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Lederen i rogaland aP:

– Ødelegger tilliten til det politiske miljøet

Ap-topp Hege Haukeland Liadal har vedgått å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget. – Først og fremst en veldig trist sak, sier lederen i Rogaland Arbeiderparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag avslørte Aftenposten at stortingsrepresentanten og nestlederen i Rogaland Arbeiderparti i en rekke tilfeller har befunnet seg på andre steder enn det som ble oppgitt i reiseregningene hun sendte til Stortinget.

Onsdag skriver Haukeland Liadal på sin Facebook-side at hun trekker seg fra alle verv inntil videre, mens saken er under behandling.

Stanley Wirak, leder av Rogaland Arbeiderparti og ordfører i Sandnes, sier saken er svært alvorlig for folks tillit til de folkevalgte.

ALVORLIG: Stanley Wirak (Ap) mener sakene om fiktive reiseregninger blant stortingsrepresentanter er svært problematisk for folks tillit til politikere.
ALVORLIG: Stanley Wirak (Ap) mener sakene om fiktive reiseregninger blant stortingsrepresentanter er svært problematisk for folks tillit til politikere.

– Nå har dessverre slike saker kommet opp i forskjellige partier fra tid til annen. Det ødelegger hele tilliten til det politiske miljøet, hvis det er bevisst juks. Om det er rot er det selvfølgelig ikke bra det heller, sier han.

Han sier han ikke kjenner detaljene inngående, men at det uansett er en veldig trist sak.

– Først og fremst for Hege, men også for tilliten til politikere, sier han.

– Dette er unntakene

I likhet med partileder Jonas Gahr Støre, mener Wirak det var en klok beslutning av Haukeland Liadal å fratre midlertidig.

– Det er det eneste rette å gjøre. Så er det de som skal se på denne saken som må konkludere med hva som har skjedd. Det har ikke jeg noen forutsetning for å mene noe om, men jeg synes det er riktig at hun trekker seg midlertidig.

Samtidig håper han folk ser at dette ikke er vanlig praksis blant norske politikere.

– Dette er unntakene. De aller fleste politikere har ren sti når det gjelder reiseregninger, sier Wirak og legger til at han sier det er viktig at mediene følger med.

– Våre velgere og våre innbyggere skal vite at vi gjør dette riktig, sier han.

Endrer rutinene på Stortinget

Flere har tatt til orde for at systemet for reiseregninger på Stortinget burde endres etter flere oppslag om juks blant enkelte representanter.

I oktober avslørte Aftenposten at Frp-politiker Mazyar Keshvari også hadde levert udokumenterte reiseregninger.

Blant annet har Per Hanstad, direktør i Revisorforeningen, uttalt at andre kontrollrutiner må på plass.

Onsdag opplyser stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen at rutinene nå blir strammet inn.

– Men er det virkelig så vanskelig å føre reiseregninger?

– Jeg vet ikke hvordan Stortingets system er. Jeg synes ikke det er vanskelig i kommunen, sier Wirak.

– Veldig lei seg

Nå skal saken behandles internt i partiet. Rogaland Arbeiderparti vil avvente konklusjonen av granskningen.

– Vi er først og fremst medmennesker i denne saken. Hun har det sikkert fryktelig vondt nå og vi må ikke glemme at vi er medmennesker, sier Wirak.

– Har du snakket med Haukeland Liadal?

– Ja, jeg har snakket med henne et par ganger. Jeg snakket også med henne i går kveld etter at saken sprakk. Vi har hatt flere gode samtaler.

– Hva sier hun?

– Jeg vil ikke gå inn på det. Det er fortrolig. Men hun er veldig lei seg.

– Visste du om denne saken tidligere?

– Ja, jeg fikk vite om denne saken for en uke siden. Da informerte hun meg om det.

– Kan vi stole på Arbeiderpartiets representanter?

– Ja, det kan vi. Men det er klart at det har vist seg fra tid til annen at det er noen som gjør feil. Da er det veldig viktig at det blir avdekket, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med Haukeland Liadal onsdag, som sier hun ikke har noe å tilføye utover innlegget hun skrev på Facebook tirsdag. Ellers viser hun til sin kommunikasjonsrådgiver Kristoffer Thoner.