Sven Nordin får drømmen oppfylt – i Norges dyreste TV-serie

TV3s store påskekrimsatsning danker ut både «Lykkeland», «Kampen om tungtvannet» og «Okkupert» når det gjelder budsjett. Samtidig oppfylles en stor skuespillerdrøm for hovedrolleinnehaver Sven Nordin (62).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyt oppe på den norske krimstjernehimmelen henger de: Helter og -heltinner som Harry Hole, Konrad Sejer, Cato Isaksen, Bjørn Beltø, Hanne Wilhelmsen – og William Wisting, skapt av forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst.

Nå er Wisting klar for TV-skjermene, i Sven Nordins skikkelse. Dermed kan han endelig føye til «kul politimann» på CV-en:

– Jeg har alltid tenkt at jeg må spille politi før jeg pensjonerer meg. Så dukket Wisting opp, som jo er en av de kuleste politimennene, sier Nordin og legger til at han fra før av hadde lest mange av Wisting-bøkene og tenkt at det kunne vært en fin utfordring å spille ham.

Serien, som har hatt et budsjett på over 110 millioner kroner, starter med at et lik blir funnet på en juletregård i Larvik rett før jul.

Se traileren og intervjuet med skuespillerne Sven Nordin og Mads Ousdal i sin helhet i videovinduet øverst!

Fingeravtrykkene kobles til en ettersøkt amerikansk seriemorder som har lurt seg unna FBI i 20 år og som nå skjuler seg i Larvik. Dermed blir Wisting og teamet hans satt på saken, med bistand fra selveste FBI.

Liker «machofølelsen»

Sven Nordin forklarer at det er maskuliniteten ved politiyrket som alltid har tiltalt ham, i tillegg til ansvaret de har med å holde samfunnet trygt og levelig.

POLITIDEBUT: Sven Nordin har alltid hatt lyst til å spille «lovens lange arm». Nå er han aktuell som politietterforsker William Wisting, udødeliggjort gjennom Jørn Lier Horsts bøker. Foto: Cinenord / TV3
POLITIDEBUT: Sven Nordin har alltid hatt lyst til å spille «lovens lange arm». Nå er han aktuell som politietterforsker William Wisting, udødeliggjort gjennom Jørn Lier Horsts bøker. Foto: Cinenord / TV3

– Jeg vet jo selv hvordan det er når en politibil kjører forbi. Det skjer noe med deg, du setter ned farten og oppfører deg ordentlig. Det er noe veldig kult med den autoriteten, sier 62-åringen.

Han legger heller ikke skjul på at det var enkelt å «plassere Sven inn i Wisting», blant annet fordi begge to har tvillingbarn.

– Det finnes mange likheter bare i dét, og jeg kjenner meg spesielt godt igjen i dilemmaet han har ved å være en fagmann som går veldig inn i jobben sin og som fører til at han på hjemmebane ikke er helt til stede. Det kan man kjenne igjen som skuespiller. Det er et ukurant arbeidsliv og ikke en ni til fire-jobb. Men det er også et energisk yrke som man blir sugd inn, enten man er etterforsker eller teatermedarbeider, sier Nordin.

VETERANER: Mads Ousdal (48) og Sven Nordin (62) må jakte en amerikansk seriemorder i Larvik. Foto: Cinenord / TV3
VETERANER: Mads Ousdal (48) og Sven Nordin (62) må jakte en amerikansk seriemorder i Larvik. Foto: Cinenord / TV3

Trøbbel på sett

«Ukurant» er også noe mange har villet beskrive innspillingen som: Overskrifter om streik, budsjettsprekk på flere millioner, forsinkede lønninger og nøkkelpersoner som har sluttet har preget omtalen av «Wisting».

Til Dagbladet har Nordin uttalt at noen sikkert vil si at det er feigt, men at han helt bevisst har skjøvet det unna fordi han må holde fokus på sin egen del av jobben. Til TV 2 sier han følgende:

– Jeg var der for å gjøre en jobb. Min rolle er bare én av mange brikker i det svære «Wisting»-puslespillet, så det andre prøvde jeg å fokusere veldig lite på.

Bøkene om William Wisting er oversatt til 30 språk og har i Norge alene solgt mer enn 1,5 millioner eksemplarer. Likevel lar ikke Nordin seg stresse av at publikum trolig har høye forventninger til TV-versjonen av Wisting-universet.

IKONISK DUO: Sven Nordin mimrer tilbake til tida som «Kjell-Bjarne» i filmen «Elling» (2001). – Jeg la på meg 20 kilo for den rollen. Foto: NTB scanpix
IKONISK DUO: Sven Nordin mimrer tilbake til tida som «Kjell-Bjarne» i filmen «Elling» (2001). – Jeg la på meg 20 kilo for den rollen. Foto: NTB scanpix

– Det er sikkert mange som har et bilde av hvordan Wisting og Hammer (Wistings politikollega og høyre hånd, spilles av Mads Ousdal) ser ut, og jeg har jo lest bøkene og virkelig «sugd inn» hvem Wisting er. Men jeg husker jo da jeg spilte Kjell-Bjarne i «Elling» og fikk masse tilbakemeldinger om at jeg så feil ut fordi Kjell-Bjarne i bøkene veide 170 kilo og var kjempesvær, humrer Nordin.

Drømmer om Shakespeare

I tida fremover er det påskeferie og etterlengtet kvalitetstid med barnebarna som gjelder, før han reiser rett på innspillingen av «Børning 3».

Når det gjelder hva annet skuespillerveteranen kunne tenkt seg å føye til CV-en, røper han at å prøve seg som noen av «gamlegutta» i Shakespeares stykker på teaterscenen kunne vært gøy, men at han kjenner litt på tidspresset:

– Det er jo en fordel å gjøre før man blir for gammel til å kunne huske mange replikker av gangen!