POPULÆRT: 200 millioner spillere spiller Fortnite ifølge spillutvikleren Epic Games.
POPULÆRT: 200 millioner spillere spiller Fortnite ifølge spillutvikleren Epic Games. Foto: Screenshot

Derfor klarer du ikke å slutte med Fortnite

På rekordtid har Fortnite blitt blant verdens mest populære spill. Men nå kommer meldingene om avhengighet. På Blå Kors får nå rundt 20 familier behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksperter peker på flere faktorer som har vært med på å gi Fortnite den suksessen spillet har hatt.

Spennende grafikk, at det er gratis å laste ned og at du kan spille mot og med venner er blant årsakene.

Og det er ikke bare de som faktisk spiller som har blitt bitt av Fornite-basillen. The floss-dansen tok verden med storm og dansen stammer fra skytespillet. I fjor meldte spillutvikleren om over 200 millioner brukere.

Gamer og Youtuber Joachim "Noobwork" Haraldsen tror Fortnite har forandret spillverden.

– De har skapt mange debatter om hvordan spillindustrien skal fungere. På en måte forstyrret Fortnite hele industrien ved å komme med et gratisspill som også er det spillet som tjener mest penger, forteller gameren.

Premier League-stjerner avhengige

Men sammen med den enorme suksessen kommer også meldingene om avhengighet. For få dager siden meldte Daily Mail at flere Premier League-stjerner blir behandlet for Fortnite-avhengighet. Kort tid etter gikk Prins Harry ut og advarte mot spillet.

Spillanmelder i Barnevakten, Kris Munthe, tror ikke et forbud er det som skal til for å få bukt med avhengigheten.

– Jeg tror ikke det er veien å gå. Barn får også mye positivt ut av spill og dermed må man heller jobbe med holdninger og rutiner. Det vil alltid komme andre spill og da er holdninger viktigere, sier Munthe.

Derfor er det vanskelig å skru av

Spillanmelderen tror det er flere grunner til at de som spiller kan synes det er vanskelig å skru av.

– Fortnite er et sted der man kan møte venner og spille sammen, og dermed går tiden veldig fort. Samtidig er dette et konkurransedrevet spill. Man vil gjerne vinne. Dersom du taper, vil man spille videre for å gjøre det bedre neste gang. Derfor ender mange opp med å prøve mange ganger før man endelig vinner.

I spillet konkurrere du med 99 andre, og det er kun én vinner som står igjen.

– Det å konkurrere mot så mange andre, for så å vinne, er et kick i seg selv som gjør at det kan være vanskelig å slutte, sier Munthe.

Stadig flere avhengige

Stadig flere melder nå om spillavhengighet. På Blå Kors behandler de nå rundt 20 familier.

– Vi har familier her hver eneste dag som får hjelp til å håndtere økende spilling og de konsekvensene det medfører. Vi opplever også at køene vokser i antall familier som trenger hjelp, sier kommunikasjonssjef Anders Blixhavn i Blå Kors.

– Når bør man oppsøke hjelp?

– Gaming er fantastisk og en lidenskapelig hobby. Men når konsekvensene blir for store og man går glipp av alt det andre som er moro i livet, da bør man stoppe, sier Blixhavn.

– Irriterende når mamma og pappa ber meg stoppe

Foran en TV i Oslo sitter 11 år gamle Teo Tyrdal Hartvigsen og spiller. Han liker å spille mange forskjellige spill, også Fornite som har blitt svært populært i vennegjengen.

– Jeg kjenner bare tre personer som ikke spiller Fortnite, sier Teo. Han forteller at det også prates mye om spillet på skolen.

– Vi snakker om hvor langt man har kommet og hvor vi er i spillet, forsetter han.

Som mange andre gutter og jenter på hans alder synes også Teo det vanskelig å skru av når foreldrene ber han om det.

– Det er irriterende når mamma og pappa ber meg stoppe fordi jeg ofte er midt i en kamp og har muligheten til å vinne. Foreldre forstår ikke spillet, forteller 11-åringen.

– Legg en plan

Munthe tror mye kan være løst ved å snakke med barna om en plan for spillingen.

– Først og fremst bør man lære seg litt om spillet fordi jo mer du kan om spillet, desto lettere er det å sette grenser for barna, forteller han.

Videre bør det legges en plan for når og hvor lenge barna kan spille.

– Lag en plan med barna. Si i fra en stund før de må skru av og gi de en påminnelse. Dermed unngår man plutselige avbrudd i spillet. Tilslutt bør man avtale hvor lenge barna kan få spille og kanskje lage ulike regler for ukedagene og helgene, avslutter Munthe.