DRAPSSIKTET: Makaveli Lindén er siktet for drapet på Heikki Paltto på Majorstuen i Oslo.
DRAPSSIKTET: Makaveli Lindén er siktet for drapet på Heikki Paltto på Majorstuen i Oslo.

fengsles i fire uker:

Plasseres sammen med landets farligste

OSLO TINGRETT (TV 2): Drapssiktede Makaveli Lindén (20) er varetektsfengslet i fire uker. Han skal sitte sammen med landets farligste fanger på Ila fengsel- og forvaringsanstalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken er oppførselen hans i perioden han satt fengslet i Dijon i Frankrike etter at han ble pågrepet der i oktober i fjor.

Lindén møtte onsdag til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Et stort presseoppbud var til stede da svensken ankom rettssal 828. Lindén kom i følge med fire betjenter og han hadde på seg håndjern.

Til stede i retten var også en svensk tolk for å bistå Lindén.

Umiddelbart etter fengslingsmøtet ble Lindén varetektsfengslet i fire uker, slik påtalemyndigheten på forhånd hadde bedt om. Svensken godtok slutningen på stedet.

Lindén har fått plass på Ila fengsel- og forvaringsanstalt, bekrefter Hatlo overfor TV 2.

Her soner noen av landets farligste fanger, blant annet personer som er dømt til forvaring.

Mange knivstikk

Svensken siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet på Majorstua i Oslo i oktober i fjor. Lindén har tidligere forklart at motivet for drapet var vinning, altså et ran som gikk alvorlig galt.

Ifølge TV 2s opplysninger ble Paltto drept med en rekke knivstikk.

Lindén er også siktet for et ran som skjedde i nærheten av Palttos leilighet like samme dag som drapet

Under flukten fra norsk politi var Lindèn innom Belgia. Der er han siktet for å ha drept Johanna Jostameling (58). Forsvarer Øystein Storrvik sier at de er dialog med belgiske myndigheter, men at de i første omgang konsentrer seg om drapssiktelsen i Norge.

Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike etter å ha vært på rømmen i en uke. Siden har han sittet fengslet i franske byen.

Belgisk politi vil avhøre Lindén

Lindén er altså fremdeles mistenkt for å ha drept 58 år gamle Jostameling. Belgisk politi sier onsdag til TV 2 at de ønsker å komme til Norge i forbindelse med sin drapsetterforskning.

– Det foreligger ingen konkrete planer, men påtaleansvarlig ønsker å sende belgisk politi til Norge for å avhøre Lindén. Han må først få den offisielle tillatelsen fra norske myndigheter, sier Nele Poelmanns, statsadvokat og talsperson for påtalemyndigheten i Mechelen til TV 2.

LES OGSÅ: Offer: – Nå skjønner jeg hvor heldig jeg har vært

Problemfange

Kilder i Frankrike har opplyst til TV 2 at Lindén har vært en svært problematisk fange, og at han har vært «svært voldelig», raserte cellen sin og at han har mistrivdes fordi han ikke liker maten.

LES OGSÅ: Drapssiktede Makaveli Lindén funnet bevisstløs på cellen: – Vi er svært bekymret

I slutten av oktober i fjor var norsk politi i Dijon for å avhøre Makaveli Lindén. I dette avhøret tilsto han både ranet og drapet i Oslo 15. oktober. Da fremsto Lindén som angrende, opplyste hans norske advokat Øystein Storrvik den gang.

Norsk politi reiste til Dijon for å gjennomføre avhør med Lindén. Der tilsto han drapet.